Test: Aopen EX761

Barebones d.  16. november. 2005, skrevet af Polarfar 0 Kommentarer.  Vist: 14055 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.aopen.com
Produktet distribueres i DK af: www.techdata.dk
Link til producentens website: www.aopen.com

Design og layout



Chipset

Som nævnt er maskinen udstyret med et SIS761GX chipset med integreret grafik. Jeg har hentet hele listen af specifikationer på SIS hjemmeside.



SiS HyperStreamingT Technology Empowered

HyperTransportT Host Interface
- Supports AMD AthlonT 64 X2 Dual-Core processor
- Supports AMD AthlonT 64 FX, AthlonT 64, OpetronT, and SempronT processor
- HyperTransportT compliant bus driver with auto compensation capability
- HyperTransportT Technology up to 2000MT/s bandwidth

PCI Express Graphics interface
- PCI Express base Spec. 1.0a compliant
- Supports PCI Express base frequency 2.5GHz, and bandwidth per pair of 250MB/s
- Supports the maximum bandwidth, 4GB/s of each direction in x16 configuration

Integrated MirageT 1 Graphics Engine
- Built-in a High performance 256 bit 3D Engine
- DirectX 7.0 complaint
- Supports High Definition Video interface for TV or LCD display

High throughout MuTIOL® Connect interfaced to SiS966 MuTIOL® Media I/O
- Proprietary interconnect between SiS761GX and SiS966
- Bi-Directional 16 bit Data Bus at 533MHz operating frequency

SiS966 PCI Express MuTIOL® 1G Media I/O

SiS MuTIOL® 1G Delivering 1GB/s Bandwidth
- Proprietary Interconnect between SiS north bridge and SiS966
- Bi-Directional 16 bit Data Bus at 533MHz Operating Frequency

Integrated PCI Express Controller
- Supports two PCI Express x1 ports

Integrated Serial Host Controller
- Provides 4 independent ports for SATA, compliant with Serial ATA 1.0 Specification with transfer rate 150MB/s
- Provides hardware support for AHCI
- Supports RAID 0, 1, 0+1 and JBOD

USB 2.0/1.1 Host Controller
- One EHCI USB 2.0 Controller and 2 OHCI USB 1.1 Controllers
- Supports Total 8 USB 2.0/1.1 Ports
- Supports USB 2.0 High-Speed Device @480 Mb/s Transfer Rates

Gigabit Ethernet/Home Networking Controller with RGMII / MII Interface
- Supports 10/100/1000 Base-T Ethernet

Audio
- Supports 8 Channels High Definition Audio / AC'97

Advanced Power Management:ACPI 1.0b and APM 1.2 Compliant
Dual IDE Channels with ATA 133/100
Support Up to 6 PCI Masters
LPC 1.1 Interface
Integrated Keyboard/PS2 Mouse Controller

Der er support for dualcore CPU'er i chipsettet, men det kommer nok til at knibe med at finde en X2 chip til socket 754. Det indbyggede grafikkort er kun DirectX 7.0 kompatibelt, hvilket må siges at halte lidt hvis man skulle ønske at spille nyere spil på maskinen. Der er heller ikke blevet plads til en TV udgang på EX761. Men ellers er der både surround lydkort, Gigabit ethernet og SATA150 raid.
Hvis man er hardcore gamer vil man måske rynke lidt på næsen af socket 754, men man kan stadig få A64 CPU'er til soklen og ydelsen er ikke ringere end sokkel 939. Ydermere er Sempron processoren til S754 en de helt store sællerter for AMD, med en andel i omsætningen der nærmer sig 50%. En rigtig celeron killer. Kigger man overordnet på EX761 er det tydeligt at systemet er beregnet til kontorbrug og ikke hardcore gaming. Dertil er den lige fattig nok på features.




Design

Det mest iøjnefaldende på Aopen EX761 er, heldigvis kan man sige, fronten. Den er svagt buet og beklædt med ALU finish, der samtidig omkranser drevbåsene, som er holdt i sort. Ganske flot lavet og jeg synes det set eksklusivt ud samtidig med at det har et lidt råt look.



CD-ROM båsen er dækket af en fjederbelastet klap, så her er der ingen problemer hvis man kun ligger inde med et gammledags beigefarvet drev. Floppydrevet, skulle man ønske sådan et, bør man dog nok købe i en sort farve, da den sorte klap her skal fjernes inden montering.



Powerknappen er behagelig stor, og den klare ring lyser op i en blå farve ved power-on. Der er samtidig IDE activity LED bag powerknappen. I bunden finder vi udtag for lyd både analog og optisk digital, mikrofon input, to USB stik og to Firewire stik.

På bagsiden finder vi de resterende udtag.



Ikke meget at sige til det. Der er hvad der minimum bør være af ind og udgange, og der er mulighed for at bruge både analog lyd (5.1) og coax/optisk digitalt lydsignal (7.1). Man skal dog være opmærksom på at ved 5.1 analog lyd bruger lydkortet line-in og microfon stikkene som udgange.

Så piller vi låget af for kigge lidt på indmaden.



Der er ret fantastisk at man kan presse så meget ned på så lille et print. Layoutet er, set fra et monteringsmæssigt synspunkt, meget fint, og når drevbåsen ( ikke med på billedet ) er fjernet er der fri adgang og god plads til at installere de enkelte komponenter. Også et stort plus for mange at AOpen har valgt at sætte både en PCI ekspress x16 port til de nye grafikkort, og en gammeldags PCI port i bundkortet, i stedet for en PCIe x1 der mildt sagt ikke har det store udvalg i kort. Så man har mulighed for at opgradere både lyd og billede på fornuftig vis.



Herover ser vi IDE og SATA tilslutningerne. Her skal man lige være opmærksom på at drevbåsen bliver monteret ovenover stikkene, hvilket besværliggør eftermontering af kabler en hel del. Så derfor, sørg for at montere de kabler du skal bruge INDEN du monterer drevbåsen.

Vi skal også lige have et nærmere kig på CPU køleren.



Den er lavet med en kobberbund hvori der er monteret fire heatpipes, og hertil et antal finner til at afkøle de fire pipes med en 60mm blæser. Designet minder lidt om det vi kender fra Shuttle, bortset fra at Shuttle bruger 6 heatpipes og op til to blæsere til deres køler.

Drevene bliver monteret i en drevbås, der efterfølgende sættes fast med to skruer.



Harddisken kan let skiftes hvis det skulle blive nødvendigt, da den sidder på tværs i en selvstændig enhed, der glider på plads i et skinnesystem og fastgøres med en fingerskrue. Smart tænkt.


Som det ses på de næste to billeder er der virkelig trangt i kassen når alt er monteret. Jeg kunne godt have tænkt mig at CPU soklen blev drejet 90° så luften fra blæseren løb hen over Mosfets i stedet for ramklodserne. Og så synes jeg at der er tænkt for lidt i luftflow. CPU blæseren og PSU blæseren arbejder i hver sin retning. Det havde været smartere at lade dem samarbejde om vindretningen og så lave nogen køletunneller.




BIOS

Et nærmere kig ind i BIOS afslører en Phoenix AWARD standard brugerflade.



Der er ingen overraskelser overhovedet i forhold til hvad man forventer af en standard BIOS, indtil man kommer til menuen Frequency/Voltage settings for at se på OC muligheder.



Hmmm..det kalder jeg tomhed. Det må være den tyndeste OC menu i historisk tid. Og hvorfor lave et punkt der enabler/disabler autodetect PCI clock når jeg ikke kan ændre PCI clock ?.....tja.er der ikke noget med at der fås både 33 og 66MHz PCI kort ? - det må være det der menes. Godtnok er det en kontormaskine, men alligevel synes jeg det virker lidt for skrabet at man ikke kan tweake noget som helst. Omvendt gør det jo så testen lidt nemmere, da jeg slet ikke skal spekulere i OC :).