Test: SanDisk SSD U110

Solid state disk d.  23. oktober. 2014, skrevet af Polarfar 0 Kommentarer.  Vist: 7979 gange.

Korrekturlæser: DeXTRoNiaN
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på SSD hos PriceRunner 420,00
Produkt udlånt af: SanDisk.com
DK distributør: n/a

Test


 

Testmaskinen består af :
ASRock Z97 Exteme 6
intel core i5 4690K
2x2GB DDR3-1333, CL9
Samsung XP941 256GB M.2 Ultra
Windows 8.1

Programmer:
ATTO
Crystal DiskMark
AS SSD
Anvil Storage Utilities


 

ATTO

ATTO er det program producenterne oftest henviser til, når de skal opgive læse- og skrivehastigheder. Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift. tilfældige data fra en harddisk.
 


Læsning ligger på maks 477 MB/s her så der holder specifikationerne, men for skriveoperationer kan jeg ikke kommer over 309 MB/s. Det er stadig OK hastigheder, taget i betragtning hvad U110 indeholder.


Crystal DiskMark:

Crystal diskmark bruger ukomprimerbare data, så derfor kan der være stor forskel på resultaterne ift. ATTO, især på skrivehastigheden. Her ser man ofte ydelsestab for SSD'er der anvender komprimeringsalgoritmer, da de først skal opdage at data ikke kan skrumpes, og dernæst finde ud af hvad de skal stille op med dem.



Fin læsehastighed ved sekventielle data, men U110 kan ikke følge med en standard desktop SSD når der skal håndteres små filer - slet ikke.


AS SSD

AS SSD bruger ligeledes ukomprimerbare data, så målingen bør ligne Crystal Diskmark.



Igen fin læsehastighed, men ved håndtering af små filer kniber det gevaldigt. Det er derfor et klogt træk af SanDisk når de skriver at U110 er optimeret til kontorbrug. Den kan absolut ikke anbefales til prof brug eller i en gamer PC hvor der skal flyttes mange data rundt hele tiden. SanDisk controlleren vil da kløjes i datamængden, og du vil med garanti opleve at dit system fryser med mellemrum. AS SSD angiver søgetiden til gennemsnitligt 0,4 ms, altså 10 gange over hvad man normalt ser på en SSD. En mekanisk harddisk ligger typisk på 8-10 ms, eller 20-25 gange langsommere.


Anvil Storage Utilities

Anvil programmet baserer sine målinger på IO Meter der er det tætteste man kommer på en industristandard inden for test af harddiske og SSD'er.



 

Igen ser vi at større filer klares fint og afleveres med højt tempo, mens mindre filer tager lang tid. Det er dog stadig langt hurtigere end hvad en mekanisk harddisk kan levere. Kigger vi på IOPS tallene ser man hvorfor ydelsen er som den er.
 

IOPS

For at se hvad der sker indvendigt i SSD'en har jeg målt IOPS tallene, både med standard indstillingerne og med maks queue depth. Jo højere IOPS tal, jo hurtigere kan SSD'en ekspedere data ind og ud samt flytte dem internt. Det  har især betydning for hvor godt drevet håndterer store filer.

 


Havde det været andet end en low-power SSD til OEM brug havde jeg skrevet at IOPS tallene var katastrofale. Men husk på at eksempelvis en Notebook/Ultrabook ikke presses på samme måde som en desktop/gamer PC, så derfor vil U110 fungere fint i det miljø.
 

Skruer man helt op for antallet af opgaver i kø, ser det således ud.




Vi kommer ikke over de 9200 IOPS der er specificeret, men kan dog klare knap 3000 for skriveoperationer når vi presser på. Det er stadig langt under desktop standard.

Sammenfatning og point på næste side.