Test: Samsung T5 Portable SSD 1TB

Solid state disk d.  27. oktober. 2017, skrevet af Polarfar 0 Kommentarer.  Vist: 17165 gange.

Korrekturlæser: jmose
Billed behandling: Polarfar
Oversættelse: Polarfar

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 3185,00
Produkt udlånt af: Samsung
DK distributør: n/a

Test

 

Testmaskinen består af :

ASUS Maximus VIII Formula Z170
Intel i7 6700K@stock
2 x 8 GB Crucial Ballistix DDR4@2400
OCZ Vector 256GB systemdrev

 

Programmer:
ATTO
Crystal DiskMark 5.1.2
Anvil Disk Util's

Windows 10 x64


 

 

Som det første installerede jeg det lille krypteringsprogram, der effektivt låser SSD'en for nysgerrige eller ligefrem tyvagtige blikke. Det er samme program som vi finder på de ældre T1 og T3 modeller også. Du kan navngive SSD'en og så skriver du dit kodeord to gange og trykker FINISH. Så er der lukket for uvedkommende.

 

 

 

ATTO

ATTO er det program producenterne oftest henviser til, når de skal opgive læse- og skrivehastigheder. Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift. tilfældige data fra en harddisk.



Der er sket lidt fra T1/T3, der har samme indmad, til T5 modellen. T5'eren skiller sig ret voldsomt ud ved at nærme sig ydelsen fra en ægte SATA SSD, her en 840 PRO oppe omkring de 550 MB/s. Så Samsung har ikke løjet i specifikationerne. Der er dog en markant forskel i ydelsen når der skal flyttes små filer. Her kan USB drevene slet ikke følge med SATA controlleren. Her er det vigtigt at have for øje at T1/T3/T5 drevene er formatteret til exFAT, mens 840 PRO er NTFS. Det vil give en forskel i ydelsen med små filer, med fordel til NTFS. Men for sammenligningens skyld har jeg beholdt filsystemet.

 

Crystal DiskMark:

Crystal diskmark bruger ukomprimerbare data, så derfor kan der være stor forskel på resultaterne ift. ATTO, især på skrivehastigheden. Her ser man ofte ydelsestab for SSD'er der anvender komprimeringsalgoritmer, da de først skal opdage at data ikke kan skrumpes,og dernæst finde ud af, hvad de skal stille op med dem.
 


Samme tendens her. T5 nærmer sig SATA SSD niveau, men kun så længe det er store filer. Når der skal håndteres mange små filer efterlades USB  enhederne i støvet.
 

Anvil Storage Utilities

Anvil programmet baserer sine målinger på IO Meter, der er det tætteste man kommer på en industristandard inden for test af harddiske og SSD'er.


 

I ANVIL testen bliver det helt tydeligt at USB enheder ikke er sagen til Windows. Et operativsystem skal håndtere mange filer, og en meget stor del af dem er små stumper. Derfor er 4K ydelsen af meget stor betydning for om du oplever "frys". Her trækker 840 PRO drevet helt klart fra de andre. Men når det er sagt så er den sekventielle ydelse fremragende på de eksterne SSD'er, og igen nærmer T5 sig SATA niveau. Det betyder at overførsel af store filer, som eksempelvis en 2 minutters HD video fra telefonen, vil ske i lyntempo - såfremt din telefon er stand til at aflevere data så hurtigt naturligvis. Det er i hvert fald ikke T5'eren der sætter begrænsningen.


IOPS

IOPS tallene fortæller hvor mange gange i sekundet SSD'en er i stand til at skifte mellem opgaverne. Jo højere tal jo bedre. Det har især betydning hvis du skal håndtere store filer.
 

  


IOPS tal omkring 35.000 understreger blot min pointe fra før. USB enheder er ikke hurtige nok til andet end lagermedier. En moderne SATA SSD skal ligge fra omkring 80.000 og opefter, og NVMe enheder ofte over det dobbelte. Flaskehalsen ligger i laget mellem SSD'ens controller og USB interfacet. 

Sammenfatning og konklusion på næste side.