Test: Nanoxia FX09-1400

Køling d.  08. november. 2007, skrevet af Claus35 0 Kommentarer.  Vist: 9195 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: nanoxia
DK distributør: StudieData

Teori om dB

Jeg tænkte det ville være smart med noget teori, inden i går ud og shopper blæsere. Men jeg går ikke helt i dybden, men bare det grundliggende :-)

Decibel er en enhed man bruger, til at måle/udtrykke hvor højt en ting larmer/spiller/siger. Ikke i frekvens, men i volumen.

Hver gang man øger med 6 dB, fordobler man hvor meget noget larmer.

Hvis man f.eks. har en blæser der støjer med 20 dB, men man har blæser styring på, og den er ikke skruet helt op. Så skruer man op for blæseren, til den giver 26 dB. Det er dobbelt så højt. Hvis man så skurer endnu højere op, til 32 dB, er det dobbelt så højt som de 26 dB, og fire gange så højt som de 20 dB.

Dvs. at en blæser på 9 eller 12 dB siger MEGET lidt, i for hold til en på de ca. 20 dB, som er meget almindeligt og egentligt ikke ret larmende.

MEN! De 6 dB er kun en fordobling i teorien.  Menneskets øre opfatter det ikke som en fordobling, før man har øget med ca. 10 dB.

Vi vil også have en lydløs pc, men der skal stadig være et godt airflow, så vi køber en frygteligt masse blæsere, som kun larmer med 12 dB, og det er jo ingen ting. Men det er altså kun 12 dB, hvis du kun har en i. Hver gang du tilføjer en støj kilde, som giver den samme mængde støj, fordobler du lyd niveau. Så hvis man har en blæser der støjer med 12 dB, og du smider en mere i, har du en samlet mængde støj, på 18 dB.

Menneskets øre opfatter lyde forskelligt. Nogle lyde vil irritere nogle, mens andre overhovedet ikke lægger mærke til det. Derfor vil du måske opfatte en f.eks. 20 dB blæser, som om den larmer meget mere, end en anden 20 dB blæser, af den simple grund, at de ikke udsender de samme frekvenser.