Testen
Normalt er en test af flashkort lige til at gå til, men SDHC kort gav en lille udfordring. SDHC kræver nemlig at kortlæseren er SDA version 2.0 kompatibel – og det er ikke alle kortlæsere som kan prale af at være dette. Problemet er at drevet kommet op som beskadiget eller mangler formatering – og når man vil gøre dette så kommer der en fejl. Heldigvis leverede Sandisk en kortlæser med den sidste nyanskaffelse – testerens Sandisk UltraII 4GB SDHC kort – der også bliver brugt som reference.
Testmaskine
Lenovo T61 – T7500 2,2 C2D , 1GB RAM, Windows Vista Business
Kingston MicroSDHC 4GB – via SD adapter
Sandisk UltraII 4GB SDHC
Kingston MiniSD 1GB – via SD adapter
ATTO
Der er ingen tvivl om at Kingston SDHC kortet med sine Class 4 kunne redde æren alene ved at klare en skrivehastighed på 4MB/s – hvilket kortet faktisk klare og endda med den dobbelte hastighed. Ergo den kan klare de 6MB/s som betyder Class 6. Sandisk UltraII kortet har ikke en Class angivelse selvom det er et SDHC kort. Kingston SDHC kortet må dog se sig slået i skrivehastighed af Sandisk kortet, der med hele 10 MB/s slår det testet kort med næsten hele 2MB/s. SD kortet følger rimeligt med, men er på skrivehastighed bagud på point.
Især læsehastigheden er rigtig god på SDHC kortet fra Kingston helt op på 18,7 MB/s er ganske imponerende og næsten 9MB/s bedre end Sandisk kortet.
ATTO viser fint det grundlæggende problem ved Class systemet, der kan være rigtig stor forskel på kortene – et 4MB/s kort vil jo også opfylde kravet. Derfor bør man kigge efter MB/s angivelser for at kunne sammenligne kortene. Skrivehastigheden er helt klart den vigtigste – da f.eks. brugt i digitalkameraer er det lidt vigtigere at tage billedet hurtigt, end at se det igen. Her stiller f.eks. RAW en del krav til hastigheden og hvis producenterne kun holder sig til class angivelserne er man som forbruger stillet noget ringere.
Sisandra
I læsetesten klarede Kingston SDHC kortet helt klart sig bedre end de to andre. Ellers er ens med det der er set i ATTO.