Test: EPOS GSX 300

Lyd d.  11. november. 2020, skrevet af neemos 0 Kommentarer.  Vist: 3167 gange.

Korrekturlæser: morra19
Billed behandling: neemos
Oversættelse: morra19

Pristjek på  649,00
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

EPOS GSX 300

 

 


GSX 300 er et eksternt lydkort og det er nyeste skud på stammen fra EPOS - men kan det konkurrere med det indbyggede lydkort som vi ser på bundkortene nu om dage? Det ser vi lidt nærmere på i denne test. 

EPOS skriver selv følgende om deres produkt - Til gameren der søger en forbedret lydoplevelse, fremragende værdi i GSX 300 lydkortet, både 2.0 og 7.1 digitalt behandlet lyd.

 

 

Hvad får man i kassen?

 

GSX 300 er en relativt lille enhed og til en ganske fornuftig pris. Det gør at man ikke får så meget tingel tangel med nu om dage, men der er det med man skal bruge for at komme igang, samt selvfølgelig en lille quickguide.
 

 

 

Specifikationer

 

Specifikationerne er taget fra producentens hjemmeside og taler for sig selv.
 

 

 

Design

 

Eksterne lydkort kommer i mange forskellige indpakninger og EPOS selv har da også forskellige designs af deres forskellige eksterne lydkort. 

Designet på GSX 300 er ganske diskret og meget stilfuldt, og vil i min optik passe ind under enhver skærm. GSX 300 kan fåes i både sort og hvid, så langt de fleste vil kunne bruge den ene eller den anden model uden at det clasher alt for meget med hvordan deres skrivebord og computer ser ud.
 


Selve enheden er ganske pæn og ganske stilfuld i min optik. Der er ikke fyldt med knapper på fronten eller alverdens fancy belysning, nej faktisk kun en blå ring af lys hvis du kører i 2.0 lyd som skifter til rød hvis du vil skifte over til 7.1 lyd.

Volumen knappen er indelt i små hak, så man kan føle hvornår man ænder på noget. Det gør også at det generelt er nemmere at justere volumen til lige der hvor man vil have den.

Ved siden af Volumen knappen, der sidder deres "multi knap" som du selv kan bestemme hvad skal gøre i deres software. Men som udgangspunkt er den sat til at ændre mellem 2.0 og 7.1 lyd.

 


På bagsiden finder vi diverse stik, et til strøm, et til lyd ind og et til mikronfonen, super nemt at have med at gøre når der skal sluttes et headset eller højtalere til.

 


På undersiden finder vi gummiefødder, så enheden bliver stående når man sidder og justerer på volumen.

 

 

Software

 

Så er det tid til at kigge lidt på softwaren som der følger med til GSX 300 enheden, EPSO Gaming Suite, som de kalder den. Det er uden tvivl en af de mest simple stykker software jeg har oplevet, når det gælder styring af diverse enheder, og det har virkelig været en god bruger oplevelse. Softwaren er utrolig simpel og intuitiv, og gør det super nemt at tilpasse hvordan man ønsker sin lyd.
 


På første fane stiller du på hvordan lyden i headsettet skal være og hvad det skal optimeres til. Det hele giver næsten sig selv, og ud af de mange stykker software jeg har været igennem, er dette en af de mest simple.

Der er lidt forskellige profiler at vælge imellem og der er mulighed for at vælge om det skal være 2.0 eller 7.1 lyd samt hvor meget reverb der skal være på.

Du har rig mulighed for at ændre på en setting, det er bare at trække i et af punkterne på grafen, og så ændre til den lyd du lige kan lide.

 


På næste fane er det muligt at ændre indstillinger for hvordan lyden er i din mikrofon, igen det hele giver sige selv når først man er i softwaren.

 


På sidste fane har du mulighed for at se hvilken software version du bruger, besøge producents hjemmeside og ændre på diverse små ting som om softwaren skal vises ved computerstart og hvad smart knappen skal gøre når du trykker på den.

 

 

TEST

 

Der er testet på følgende udstyr:

Asrock X570 Steel Legend
AMD Ryzen 9 3900
MSI RTX 2070 super
16GB Corsair RGB ram
1000w Corsair PSU
Noctua NH-D15 køling

 

Selve lydtesten er foregået på Steelseries Arctis 1,  EPOS GSP 300 og et par mindre Dali højtalere.


Så er vi så småt ved at være på vej væk fra alt det vi kan tage og føle på, og på vej over i den subjektive verden, hvor vi skal prøve at lytte til hvordan GSX 300 lydkortet klare sig. Jeg kommer selvfølgelig hele vejen rundt, så kortet er blevet testet både i gaming, video og musik. Jeg er dog på ingen måde audiofil, men en ganske normal gamer, så det vil være med det som udgangspunkt.

Testen er foregået ved at jeg har holdt lyden fra GSX 300 op imod det indbyggede lydkort på mit X570 bundkort. Der er blevet testet i diverse spil som PUBG, CS:GO, Fortnite og Torchlight 3. Der er set et par film hvor jeg har skiftet imellem GSX 300 og onboard lydkort samt set lidt serier. Musikken er fra forskellige genrer som pop, klassisk og rock.

 


Selve det at komme igang med at bruge dit GSX 300 eksterne lydkort er ganske simpelt, det er bogstavligt talt at pakke ud og sætte maksimalt 3 stik til (strøm, lyd ind og ud). Selve installeringen af softwaren var også super nem, og som jeg beskrev i software delen, så er softwaren utrolig simpel og intuitiv i en grad så selv 8-9 årige burde kunne finde ud af det.

Materialerne man har valgt at bruge er plastik, men ikke desto mindre, så virker enheden som en robust lille klods. Den vil uden tvivl kunne klare en tur på gulvet uden man vil kunne se det på den.

 

Musik & Film


Der er blevet set et par film for at slappe af og få lyttet godt og grundigt til lyden på GSX 300 lydkortet, og jeg må sige der er en tydelig forskel på dette lydkort kontra onboard lyden. Der er en helt tydeligere dybde i lyden som jeg ikke får på helt samme måde når jeg bruger onboard lydkortet. Jeg vil dog sige, at det hovedsageligt er ved de store fyldte action scener at man oplever en forskel, og den forskel er minimal når lyden er "normal" hvis man kan sige det sådan. 

Til musik delen har jeg testet GSX 300 lydkortet ved at lytte til en række forskellige genre af musik mens jeg har lavet mig daglige arbejde for HardwareTest.dk.

Lad os starte lige på og hårdt, umiddelbart er der ikke en kæmpe forskel på om du bruger GSX 300 eller et nyere onboard lydkort når det kommer til musik, der er dog en lille forskel. Jeg har selvfølgelig testet i forskellige genrerer for at høre hvad det er lydkortet kæmper med, og her kan jeg konstatere at alt er som det skal være, og jeg har på intet tidspunkt følt at lydkortet har kæmpet for at følge med.

Generelt kan jeg sige at lyden har været rigtig god når GSX 300 lydkortet er brugt til musik, og jeg har oplevet at lyden har været dejlig behagelig og fyldig. Det har været rart med en musikprofil i softwaren som er relativt godt kalibreret til at fungerer for alt slags musik. 
Eneste ulempe jeg har oplevet er at volumen godt kan være en anelse for lav til mig, da jeg nogle gange når man lytter til dakkedak musik, gerne vil have fuld knald på headsettet. 

Så umiddelbart ikke en stor nok forskel på dette lydkort og et onboard lydkort til at det er de ekstra udgifter værd.

 

Gaming


Gaming, her begynder GSX 300 lydkortet virkelig at trække fra onboard lydkortet. Jeg spiller personligt mest diverse FPS spil hvor lyden er utrolig vigtig for at vide hvor fjenden er. Og her har jeg oplevet at GSX 300 virkelig gjorde en stor forskel på hvor tidligt jeg hører fjenden. Jeg har oplevet gang på gang, i specielt PUBG , at høre mine fjender markant tidligere end hvis jeg bruger online lydkort.
Generelt synes jeg at lyden bliver noget bedre når GSX 300 er i brug kontra onboard lydkortet, den får mere dybde og man ligger mærke til lidt flere detaljer.

 

 

Konklusion

 

GSX 300 eksternt lydkort er en god og nem måde at komme igang med at prøve oplevelsen af med lydkort. Det er uden tvivl et lydkort til "begynderen" der vil prøve hvordan det er med lidt ekstra lyd i headsettet.

Designet er holdt pænt og neutralt i sort, den kan dog også fåes i hvid, og selve enheden virker til at være både robust og bygget i gode materialer.

Prisen på 649,- er ikke i den høje ende, men det er heller ikke noget man bare lige køber for sjovs skyld. Dog vil jeg sige at man uden tvivl får massere af lyd for pengene, og til gaming er den ihvertfald blevet en fast bestanddel af skrivebordet herhjemme.
 


 




Test: EPOS GSX 300
Bundle - Tilbehør3
Design - Layout4
Software - BIOS4
Ydelse4
Pris3
Samlet72%
Award

Læs om vores forklaring på ratingen her

Read about our ratings here

UK summary

 

GSX 300 external sound card is a good and easy way to get started on external sound card and the world that brings. It is without a doubt a sound card for the "beginner" who will try what it is like with a little extra "sound" in the headset.

The design is kept neat and neutral in black, but it is also available in white, and the unit itself seems to be both robust and built in solid materials.

The price of 649 DKK - is in the low end. However, you undoubtedly get plenty of sound for the money, and for gaming it has at least become a regular part of the desk here at home.