BIOS
ASUS har i vanlig stil lagt alle de sjove detaljer ind i deres AI Tweaker menu. Det er her du skal ind hvis der skal juseres timing på ram og rodes med frekvenser.
De fleste nyere ASUS modeller har en automatisk overclocking funktion der kan "opgradere" din cpu til at yde som en større model, men "CPU Level Up" er sparet væk her. Måske et tegn på at dette ikke er tænkt som et entusiast bundkort. Vi finder dog XMP muligheden , der bruger ram hastigheder på 1600, 1800 og 2000 MHz, og automatisk overclocker frontsidebussen hvis de vælges - DDR3-1800 giver 450MHz FSB.
Men alt andet lige så skal man over i den manuelle indstilling hvis man skal tweake i bund.
Første indstilling er straps. Det er populært sagt den ontakt på nordbroen der fortæller hvilken type cpu du har i bundkortet rent fsb mæssigt. I praksis bestemmer den hvor mange multipliers du har til rådighed når ram frekvensen skal bestemmes. Som nævnt overclockes bundkortet automatisk hvis du vælger 1600MHz og derover. Command rate kan sættes til 1 eller 2.
Dram CLK Skew bruges til at korrigere for eventuelle tidsforskelle i clockpulserne på ram. Du har ikke en jordisk chance for at se om de to ramklodser kører synkront, med mindre du har et oscilloskop med to input, og det er derfor lidt et skud i tågen at begynde på. Hvis ellers systemet er stabilt er der ingen grund til at pille her. Det er kun i overclocking øjemed det kan være nødvendigt at stille på tiderne for at stabilisere sine ram, og man skal vide 100% hvad man laver for ikke at få asynkrone ram. Omvendt så er det tit her de sidste 20-30MHz kan ligge.
Et af de virkeligt spændende punkter i BIOS'en ligger i AI Transaction Booster parameteren. Og hvad er så det ? Det handler om at få cpu og ram til at snakke sammen igennem nordbroen så hurtigt som muligt. Nordbroens overfører data til ram via en memory bus, og data til cpu via en System Data Bus, også kendt som FSB. Forestil dig en telefonledning fra nordbroen til ram, og en anden til cpu. Opgaven består nu i, at få de to telefonledninger synkroniseret, så datastrømmen kan flyde frit. Det gør man i første omgang ved, at låse de to ledningers indbyrdes hastighed, med en gangefaktor kaldet en divider. Det er den du finder længere oppe på siden, udtrykt som de forskellige ramhastigheder du kan vælge. På andre bundkort kan de hedde 1:1, 1:2, 1:2.5 osv. Det er et kendt faktum, at det giver lidt ekstra ydelse at køre sine ram hurtigere end systembussen, eksempelvis med en 1:2 divider, eller her en ram hastighed på DDR3-1333 ved 333MHz FSB. Det vil gøre at data fra rammene vil stille sig i kø ved nordbroen, og vente på signal fra cpu'en, og derved bevirke at ingen clockpulser på systembussen går til spilde ved at vente på ramdata. Populært sagt så er data fra ram klar, når cpu skal bruge dem. Det er derfor det er godt med hurtige ram, men det skaber desværre problemer andre steder i den kæde der skal overføre data fra Memorybussen til System Data bussen. Den mindskede ventetid er godt når der skal overføres store mængder data, men da systemet stadig er asynkront, vil små datapakker ofte komme langsomt igennem systemet. For at gøre ondt værre så har DDR3 ram nogle meget høje interne ventetider ( CAS latency ) der gør at du skal have dem op på en ret høj hastighed før de kan konkurrere med DDR2 teknikken. Ind fra højre kommer så Intels X48 chipset og et par ASUS ingeniører.
Under AI Transaction Booster, har du nu mulighed for at sætte et såkaldt fælles ydelse niveau, for de to ram kanaler - Common Performance Level. Jo lavere niveau, jo lavere ventetid fra ram til nordbro, og dermed højere rambåndbredde, og derfor mere data igennem systemet per clock. For at gøre det rigtig langhåret, så giver P5E64 WS Evolution dig mulighed for at stille ventetiden individuelt, på hver fase af divideren, på hver af de to ram kanaler. Du kan med andre ord tweake selve divideren.
Og hvad betyder alt det her så. Det gælder om at finde den rette balance mellem timing på ram, timing på chipsettet og clockhastigheden på cpu, og med denne udvidelse af Transaction Booster parameteren, har ASUS givet os muligheden for at fintune nogle meget kritiske timings på chipsettet, og dermed muligheden for at klemme de sidste dråber ud af den eksterne memory controller i nordbroen. Det bliver ikke mere avanceret end det her, før Intel bygger controlleren ind i chippen fra næste generation af cpu'er.
Den fulde forkromede forklaring finder du her http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3208&p=4 . Med fare for en overdosis teknisk engelsk.
Der skal naturligvis også være lidt ekstra at leve af til cpu og chipset hvis der skal være en chance for at kunne overclocke nogenlunde fornuftigt. På billedet herunder kan vi se at max Vcore er 1.9V. Ikke verdens højeste maks, men det er nok de færreste der kommer forbi den grænse når det kommer til stykket.
Frontsidebussen kan til gengæld hives op på 800MHz, så det er ikke her dit OC forsøg strander. PCIe bussen kan komme op og ringe på 180MHz.
Hardware monitoren, der overvåger temperaturer, blæsere og spændinger er helt simpel og skulle være til at forstå selv for ikke PC kyndige.
Hvad forskellen helt præcist er på Performance og Optimal mode fortaber sig i tågerne, men de larmer garanteret mere end i Silent mode :-)
Jeg har brugt vandkøling, så jeg har ikke testet den del af BIOS.