Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Gigabyte
DK distributør: Nordisk Distribution

BIOS

 

BIOS er af Award typen og ligner noget alle kender (ja, i virkeligheden er det altså blå baggrund - billederne her er taget fra manualen, hvilket gør teksten på billederne lettere at se, end hvis jeg havde siddet og taget fedtede billeder af skærmen). Næsten alt spændende er samlet under MB Intelligent Tweaker (M.I.T.), så det er den menu, vi skal se nærmere på.

I Intelligent Tweaker bliver man mødt af ovenstående skærm. Man kan indstille det sædvanlige som HT-frekvens (altså HyperTransport, AMD's svar på en FSB) og CPU-hastighed. Mere specielt er det, at man kan ændre på frekvensen af det indbyggede grafikkort. Normalt kører GPU'en 500MHz, men den kan altså overclockes, og mange har clocket den op til over 900MHz. Jeg satte den med det samme på 900MHz, for det skulle den kunne køre uden problemer - og det gav heller ikke mig problemer overhovedet. Den bliver ikke noget monster af det, men man kan lige så godt gøre det.

Nederst kan spændinger indstilles, og i midten har vi Memory Clock og DRAM Configuration. Her har vi også DCTs Mode, som kan stilles til Ganged eller Unganged. Det er en funktion, som AMD Phenom Processoren har - den har to indbyggede RAM-controllere på 64 bit, og normalt kører de to i Unganged mode, altså hver for sig, så processoren kan hente to informationer fra RAM'en samtidig - og det har altså ikke noget med at gøre, om RAM'ene kører Dual Channel eller ej. Og det er rigtig godt til multitasking, når der nu også er fire kerner i processoren. Men i Ganged Mode kan de to controllere arbejde sammen i emuleret 128 bit mode, hvilket kan give en fordel, hvis man kun skal udnytte en enkelt kerne - som fx få en god score i SuperPI. Men for det meste vil det altså være smartest at køre Unganged.

DRAM Configuration ser sådan ud, og der er mulighed for at indstille både timings og subtimings. Og man kan samtidig se, hvad standardinstillingerne er for den RAM-hastighed, man aktuelt kører.

Til sidst skal vi lige se Advanced BIOS Features, som egentlig ikke byder på noget specielt, bortset fra at man her kan vælge, om SidePort Memory skal være slået til eller ej, altså de 128MB DDR3 RAM til det indbyggede grafikkort.

Galvatron
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-10-2008 10:21:17
Svar/Indlæg:
650/57
Fint test. Men i mangler at oplyse at bundkortet er et af de få med 780G chipset der understøtter CPU'er i 125 og 140watt klassen. Det gør bl.a prisen er lidt højere. GA-MA78G-S2H som også er micro-atx understøtter max 125watt X4 9750 cpu'er.


Retro
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-10-2008 13:11:22
Svar/Indlæg:
1643/172
SidePort memory kombineret med 140watt support og det bedste lydkort fra Realtek er det der gør prisen dyre end de tilsvarende produkter på markede med AMD 780G chipset. Det skal også siges at GFX ydelsen bliver ca ens med 790GX når der smides SidePort memory på bunkortet.

Men vis man ikke har brug for SidePort ram så har Asus (ASUS M3A78-EM) et tilsvarende produkt på markede nu som også tilbyder support for 140watt CPU og et lydkort der bygget ud fra det som Gigabyte bruger, men som Asus har fået specielt designet til deres bunkort og som bagefter har fået navnet Realtek ALC1200 frem for Realtek ALC889A som Gigabyte køre med, men begge lydkort bruger den samme driver, som så afsløre at det lydkort Asus har på deres bunkort er bygget ud fra Realtek ALC889A.

Link til ASUS M3A78-EM til 526kr:
http://edbpriser.dk/Products/L...


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-10-2008 15:30:07
Svar/Indlæg:
7263/260
God test Stensgaard, fedt kort.


Stensgaard
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-10-2008 22:25:14
Svar/Indlæg:
2620/327
#1 Tak for info - jeg var ikke klar over det med den højere Watt-begrænsning.

Jeg plejer ikke at interessere mig for, hvilket lydkort der er på, så snart jeg ser, at det er fra Realtek - jeg har ikke specielt meget fidus til Realteks lydchips. Jeg ved godt, at der er forskel, og at nogle af deres chips også bruges til dyre lydkort. Men hvis man går op i lyden, kan man for 400 kroner få et rigtig godt seperat lydkort. Og jeg har ikke meget tiltro til onboard lyd.

Men det kan sagtens være, at jeg bare har en forkert opfattelse af Realtek og onboard lyd - jeg vil skam gerne ændre på min mistro 🙂 😳