Test: HWT med ASUS i Berlin

HT Exclusive d.  23. august. 2008, skrevet af Mads321 18 Kommentarer.  Vist: 12230 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Hasee.dk
DK distributør: Hasee.dk

Advanced Overclocking Championship

 

Vi blev alle (overclockere, officials og pressefolk) kørt fra hotellet og en tur gennem Berlin City. Destination: Watergate, der ikke som navnet antyder er opkaldt efter en amerikansk skandale, men derimod en natblub med terasse direkte hen over en af byens floder. Der var allerede stillet op til dagens event.

 

 

           

 

Der skal naturligvis noget heftigt hardware til at akommodere nogle af Europas bedste overclockeres evner. Dertil havde Asus, Intel, Mushkin, Seagate og Tagan leveret følgende udstyrspakker til hver af de 9 deltagende hold:
 

ASUS Rampage Extreme Intel® X48/ICH9R
ASUS 2 stk. EAX4870X2 Opsat i CrossFire
Mushkin     2 stk. 2000MHz RAM DDR3
Intel 2 stk. Core 2 Extreme QX9770 2 forskellige steppings, så der var noget at vælge imellem
Tagan 1300 Watt Strømforsyninger Modulære
ASUS 22" skærme, samt mus/tastatur  

 

            

Asus´ official gik på mikrofonen og annoncerede reglerne. Dem kan vi da lige opsummere kort: "The rules - there are no rules". Derefter gik der ikke mange sekunder, før det lækre hardware blev revet væk. Herefter blev der delt CPU'er ud. Dagens kategori hedder 3DMark06, og det gælder ganske enkelt om at opnå den bedste score.

 

                   

Ikke længe efter udstyret var blevet udleveret, gik overclockerne fluks igang med at modde og forberede sig til de kommende strabadser. På det sidste billede er det det schweiziske hold der ser glade ud for de CPU'er de har fået udleveret.

 

              

På første billede er det det svenske hold, der er ved at måle modstande på motherboardet. De i alt 18 stk. 4870X2-kort fik også ret kort levetid i deres oprindelige form.

 

             

Før de respektive hold kunne komme igang med at fylde deres thermokander med det iskolde LN2, er det nødvendigt at isolere motherboardet grundigt, for at det ikke kortslutter pga. kondens.

Det flydende røde stads der bliver påført motherboardet på første billede, er noget der hedder "Liquid Tape" der fungerer som isolationsmateriale. Det engelske hold kunne også berette, at det skulle være lige til at pille af igen efter brug. Et andet hold brugte en anden taktik - det stads der har utallige navne, der bla. bruges til at hænge plakater op på teenageværelser mv. (der hvor jeg kommer fra kalder vi det abesnot). Påførelsen af kølepasten foregår også her med et stykke plastic om fingeren.

 

        

Det lykkedes os også at fange et par billeder af et par af holdenes medbragte overclocking kits. Her er alt fra isolationsmateriale, hårtørrer og voltmeter, til papbægre og gaffatape.

 

                  

På disse billeder kan vi se de såkaldte "pots", der monteres som CPU-køler og fyldes med LN2. Vi fik ikke lov at fotografere inden i nogen af dem, da dette er "top-secret", og designet heri kan bla. være med til at gi' en fordel ift. de andre hold. Ledningerne der stikker ud af nogle af dem, kobles til et thermometer, så der kan holdes øje, og findes den helt perfekte temperatur til de enkelte CPU'er.

 

            

              

De fleste hold vælger at gå direkte igang med at montere pots, men det tyske og det engelske hold vælger at teste de to udleverede CPU'er på luft i første omgang. Hvorfor kommer vi til at se senere - det er nemlig ikke helt let at fjerne sådan en flyende nitrogen kølet pot, når den først er frosset fast.

 

    

Derfor kommer det heller ikke som den store overraskelse, at det er det tyske hold der booter som de første. Det engelske hold følger lige efter.

 [VIDEO=14] 

I mellemtiden er de andre hold så småt begyndt at fylde LN2 på deres thermokander.

             

              

Flydende kvælstof (LN2) er extremt koldt. De de fleste hold jeg talte med, kunne fortælle at idealtemperaturen kunne være alt mellem -95 og -130 grader, alt afhængig af hvilken CPU man køler. LN2 er bestemt heller ikke til at lege med, så da en gut der ville spille fandango, ville drikke noget af det, var hans efterfølgende ildebefindende heller ikke uventet. Han skal faktisk være enormt glad for at han ikke fik frostforbrændinger i hele svælget.

 

         

Fortrydelsen er da heller ikke svær at se i hans øjne på det sidste billede.

 

              

De første boards og pots er klargjort, og der skal hældes LN2 på, så QX9770 CPU'erne kan få optimale betingelser. Man var slet ikke i tvivl om, at for disse overclockere, var dagens event nærmest hverdagskost, og ingen så ud som om de var i tvivl om hvad de skulle, og i hvilken rækkefølge det skulle gøres. Det polske hold fortalte mig også efterfølgende, at de de seneste to uger, i bedste proclocker-stil, havde spenderet op til 20 timer hvert eneste døgn, med at tweake og finde de bedste indstillingsmuligheder på et lign. system, som det de til dagens event havde fået udleveret.

[VIDEO=13]

Så er det ellers bare om at få testet, presset, tweaket og overclocket så meget som overhovedet muligt.

              

De respektive hold var meget samarbejdsvillige - hvor et hold stod og manglede en skruetrækker, var et andet hold kommet hjemmefra uden en pot. Det var én for alle og alle for én, og tonen var derfor også meget venskabelig og tilnærmelsesvis hyggelig. Nogle af overclockerne fra de forskellige lande, kendte faktisk hinanden på forhånd, og nogen havde dagen før været på bytur til den lyse morgen. Derfor faldt natklubben, med uudtømmelige mænger iskold cola, da også i langt de flestes smag.

              

Undervejs var det for de fleste hold nødvendigt at udskifte CPU'en - og det er ikke bare sådan lige... Når potten er kølet til langt under -100 grader, så sidder skidtet frosset så godt fast, at det er nødvendigt med noget "extrem-varmning", for overhovedet at kunne afmontere potten.

 

Første resultat fra 3DMark06 var klar omkring kl 12:00 (vi ankom omkring kl. 10:00). De 27205 points er faktisk ganske respektabelt for et første forsøg.

             

              

[VIDEO=12]

Herfra gik det ellers med bench, bench og mere bench. Deltagerne begyndte så småt at se mere og mere stramme ud i ansigterne, ind i mellem afbrudt af et smil, når et godt resultat blev opnået. På ovenstående videoklip er det en af de engelske deltagere, der får trænet sine arme i forsøget på at komme i BIOS. En af polakkerne var også blevet træt af at stå op, og havde fundet sig en bunke PSU'er at sidde på.

         

Det engelske hold får pludselig en del opmærksomhed, da en af holdets deltagere diskuterede med Asus´ official. Han mente at han med præcist samme setup, undtagen RAM og harddisk/Windows-installation (dog Vista i begge tilfælde), at have scoret noget nær det dobbelte i CPU-score.

Det var de andre hold åbenbart meget enige i, og det kan selvfølgelig være at lige præcist de RAM som Mushkin har leveret, har en eller anden bug på netop dette setup - en løsning blev imidlertid aldrig fundet.

Og dog, et par enkelte hold havde vidst hørt ham fra det engelske hold, sige noget om at den dobbelte score han havde nået på CPU var med et enkelt kort, og jeg skal ikke kunne sige om det var fordi de mente de havde nået det de skulle, men to andre teams forsøgte i hvert fald derefter et par gange med et enkelt kort, dog igen uden nævneværdigt resultat. Det skal også lige siges at Vista, og de fornødne programmer som CPU-Z, GPU-Z og selvfølgelig 3DMark06, allerede var installeret på de udleverede harddiske.

    

Med omkring 15 minutter tilbage, tog det polske hold førertrøjen med 31962 points. Dermed slog de Spanien med 745 points, der ellers efter en meget sen ankomst (de ankom ca. midt i eventet, og havde små tre timer), førte konkurrencen med 31217 points. Robert "crotale" Kihlberg fra Sverige stikker lige hovedet ind på billedet i venstre side, for at aflure det førende resultat.

         

I absolut sidste øjeblik fik det svenske team et resultat på 31976 points, og slog dermed det polske hold på falderebet med sølle 14 points. Der skal lyde et stort tillykke herfra til vores svenske naboer.

 

 

Uundgåeligt skulle de tre bedste teams selvfølgelig også præmieres. De endelige resultater blev som følger:

3. pladsen / Spanien
Præmie: 2 stk. 4870X2

Sergio "Predator" San Joaquin og Xavier Paradera "Xevipio" Ferrando fra Spanien fik med deres 31217 points en flot 3. plads

 

 

2. pladsen / Polen
Præmie: 2 stk. 4780X2 og 1 stk. Rampage Extreme

Marcin "Ryba" Rywak og Jakub "PmP" Natorski fra polen rendte med en flot 2. plads (bare 14 points fra førstepladsen). 31962 points.

 

 

1. pladsen / Sverige
Præmie: 4 stk. 4780X2 og 2 stk. Rampage Extreme

         

Marcus "King" Hultin og Robert "crotale" Kihlberg modtager her deres præmie bestående af 4 stk. 4870X2 og 2 stk. Rampage Extreme, for førstepladsen på 31976 points.


Holland, Belgien, Ungarn, Tjekkiet, Tyskland og England måtte som alle andre deltagende hold "nøjes med" at beholde de to 4870X2 kort, og Rampage Extreme motherboards de fik udleveret som en slags trøstepræmie - og sikke dog en fin en af slagsen.

 

Det var slut på dag 1 i Berlin. Vi skal på næste side se nærmere på kommende X58 motherboards og en perlerække af nye og spændende innovationer fra ASUS.

dude1992
 
Superbruger
Tilføjet:
23-08-2008 23:38:06
Svar/Indlæg:
789/17
Ser squ ud til at have været en nice tur :)

Ved i noget om hvordan diverse Oc-teams bliver udvalgt ? 🙂

Spændende med onboard sas - det er en stor trusel til raptor 😛 de bliver tæsket for groft af sas diske


Mads321
 
Elitebruger
Tilføjet:
23-08-2008 23:45:37
Svar/Indlæg:
3162/326
#1

Det var en rigtig fed tur 😉

De forskellige teams der var med, var "by invitation only" - så de havde alle gjort sig positivt bemærket på den ene eller anden måde i ASUS's øjne, for at få billet.


dude1992
 
Superbruger
Tilføjet:
24-08-2008 00:47:28
Svar/Indlæg:
789/17
Så man skal simpelthen fedte for at komme med 😛 ved ikke om man skal tage det positivt eller negativt 😀


saiot
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 01:44:52
Svar/Indlæg:
7111/480
må indrøme jeg kun læsete OC delen men syns den var god 🙂 men man er godt nok dum af af dryke flyene kvelstof og det er jo noget farligt noget men kom sku til af grine da jeg så det sidste billet af ham 🤣 surt der ingen dansker var med 😕


zound
 
Superbruger
Tilføjet:
24-08-2008 04:29:59
Svar/Indlæg:
537/9
Vil... ha .. det... asus ... board... NUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :'-(


DuckHunter
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 09:03:43
Svar/Indlæg:
1889/115
Videoerne virker ik? 😐



mazlink
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 10:12:47
Svar/Indlæg:
743/13
Hvis man ikke har været i Berlin, kan det klart anbefales, specielt hvis man er historie interesseret omkring 2. verdenskrig. Desuden er det så vidt jeg husker billigt at gå i byen :D

Interessant i har været med, næste gang kan man så håbe der bliver inviteret folk fra Danmark.


xt0m
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 10:32:44
Svar/Indlæg:
2587/91
#2 Kinc/Marcus arbejder jo hos Asus, såøh.. 😉


hamderD
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 12:53:09
Svar/Indlæg:
7263/260
#0

Du er så god til at forklare dig 🙂 !

Sjovt du ikke helt vidste det med lyset 😛

Lyder som en rigtig hyggelig tur!, gode billeder.
Var der slet ikke nogle damer som på fx. CeBiT?. ☹

Videoerne kan jeggodt nok heller ikke få til at virke. 😐


lumske
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 14:08:54
Svar/Indlæg:
3485/76
#9 der var da hende der delte præmier ud.

#0 men hvis danmark ike var inviteret, hvorfor var i der så? 😲 😴


dude1992
 
Superbruger
Tilføjet:
24-08-2008 14:17:31
Svar/Indlæg:
789/17
Det er jo presse 😛 Tror han mente Oc teams 🙂 Tror dog ikke helt der er nok i danmak til det. De teams der var med lyder til at have trænet lidt vildt i forhold til vores fritids basis i danmak


#12
1EaR
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 15:22:37
Svar/Indlæg:
5750/124
vil skam også gerne kunne se videoerne, da der muligvis er noget godt på dem 😉


Miccim
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 15:58:18
Svar/Indlæg:
3233/128
Må vi se de videoer?


Mads321
 
Elitebruger
Tilføjet:
24-08-2008 16:06:05
Svar/Indlæg:
3162/326
#13

Videoerne er nu fixet. De ser dog lidt mærkelige ud i FF3 og Opera 9.52 - I IE ser de fine ud.


Mvh. Mads 🙂


The
 
Chefredaktør
Tilføjet:
24-08-2008 16:41:38
Svar/Indlæg:
4741/1690
#11

Hwt.dk var inviteret med, som en del af den Europæriske presse i forbindelse med pre-release af X-58 chipsettet - det er ganske normalt, og vi har da også deltaget i sådanne arrangementer i mange år, både i Danmark og i udlandet.

Asus havde så valgt at lægge dette arrangement i forbindelse med "European Advanced Overclocking Championship" så der også kunne komme pressedækning fra dette.. 🙂




The Boss


Kirsby
 
Superbruger
Tilføjet:
24-08-2008 19:22:57
Svar/Indlæg:
1214/62
Fed artikel, men er der nogen der kan forklare mig hvorfor LORTE Firefox 3 ikke vil installere Windows Media Player 11, når jeg så henter den manuelt. Siger den bare "There is already installed WMP 11 or newer :no:


lumske
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-08-2008 10:31:58
Svar/Indlæg:
3485/76
#15 når du siger det sån lyder det jo ganske fornuftigt :yes:


Martin.v.R
 
Elitebruger
Tilføjet:
25-08-2008 15:14:24
Svar/Indlæg:
8555/439
Flot skrevet/finde billeder 🙂