Test
Testmaskinen består af :
Bundkort - ASUS Rampage Extreme : BIOS 0501
CPU - QX9650@3.0GHz og E8600@3.33GHz
Grafikkort - Gigabyte HD4870 512MB
RAM - Patriot DDR3-1600 CL7
PSU - OCZ 600W Powerstream
Harddisk - WD Raptor 80GB
Køling
Standard luftkøling
Software
• Windows XP Pro w. SP3
• PCmark05
• CineBench 10
• SuperPI mod.1.5 XS
• DVD Shrink 3.2
• 3Dmark03
• 3Dmark06
• Crysis CPU timedemo
• PREY timedemo
Jeg har fået skiftet mit grafikkort ud fra mit trofaste BFG 8800GTS OC 320MB, til en Gigabyte HD4870 512MB. Det gør så at alle 3D relaterede resultater får et ordenligt los fremad, så jeg har droppet et par af de sammenlignende grafer i denne omgang.
PCmark05
Den gode gamle PCmark får lov at lægge for. Her tester vi systemets ydeevne i en række forskellige kontoropgaver såsom komprimering af filer, visning af websider osv.
Lige under 8700 point er præcis det niveau vi skal befinde os på, og et ganske fint resultat.
CineBench 10
Cinebench stresser både grafik og CPU, og det specielle ved den er en multicore test, der udnytter alle CPU-kerner til at rendere et billede. Dertil kommer en OpenGL-animation.
Rampage Extreme lægger sig i samme leje som Gigabytes EP45 ligeledes Extreme, og da de begge er testet med en QX9650 CPU er der vel ikke mere at sige til den sag.
SuperPI mod.1.5 XS
Når der skal knuses tal kommer Rampage Extreme også godt fra land. 15.75 sek. er det vi plejer at se fra en 45nm 3GHz Core 2 CPU.
DVD Shrink 3.2
Så skal der komprimeres DVD film. 1.1GB skal ned på 60% af oprindelig størrelse hurtigst muligt.
Også her lægger vi os op af Gigabytes EP45 kort, og resultatet ligger pænt midt i feltet.
Næste afdeling handler om 3D-ydelse. Som nævnt har jeg udvidet testen lidt med flere opløsninger og indstillinger, så der er lidt mere at sammenligne med. Det er jo altid en balancegang, for hvis man skal vise et systems evne til at afvikle spil, så skal grafikkortet sættes så lavt som muligt. Men der er jo ingen der sidder med et HD4870-grafikkort og spiller Prey ved 640x480. Sætter man opløsningen i vejret, så er det i højere grad grafikkortet der testes, og det var jo ikke det vi ville. Derfor denne udvidelse af testen, så vi får et bedre overblik over systemets formåen.
3Dmark03
3Dmark06
Det giver en kraftig forøgelse af maskinens grafiske formåen når man går fra et 8800GTS 320MB til et HD4870 512MB. Jeg har undladt at tage sammenligningsdiagrammerne med her. Du kan jo sammenligne med dit eget system. Men lad os bare blive enige om at der er knald på.
Crysis CPU timedemo
Crysis-testen er kørt ved tre forskellige kvalitetsgrader på grafikken ved 1024x768. Jeg har ikke slået Anitaliasing eller Anisotropisk filter til.
HD4870 kortet har betydeligt nemmere ved at trække Crysis end 8800 kortet. Sammenligningen er, som jeg advarede om, ikke rimelig da der er en generation mellem grafikkortene. Det er heller ikke for at dunke nVidia, men blot for at vise hvilken effekt det har i spil. Samme situation lander vi i, i den sidste test.
PREY timedemo
Dette spil kører på DOOM3-motoren, og selv om det ikke er det allernyeste så er det stadig en udfordring for det samlede system.
Og så måske alligevel ikke. For vores grafikkort har i hvert fald ikke problemer med at trække DOOM3-grafikken, og vi har framerates der ligger lige over - og lige under 300fps i snit. Vi kan også her tydeligt se forskellen på Geforce 8800 og HD4870's kræfter.
Og så til det store salgsargument - kan Rampage Extreme overclockes ?!
Overclocking
Jeg har for en gangs skyld ladet vandkølingen blive i skuffen - jaeh...okay, jeg glemte at få skruerne med ud på værkstedet, og jeg var lidt presset for tid, så jeg har altså kørt hele OC-testen på luft. Det lader dog heldigvis ikke til at genere Rampage kortet, der i fin stil klatrer op på 575MHz FSB. Jeg har også forsøgt mig med den joystick styrede OC funktion, og det fungerer ganske godt. Som alternativ til softwarestyret overclocking er det godkendt, men den gør sådan set præcis det samme. Og hvis systemet går ned under forsøget er du stadig nødt til at genstarte det hele.
Jeg har udelukkende stillet på Vcore, fsb level voltage, Vdimm ( ram ) og Vmch ( nordbro ), og det var relativt ubesværet at få den til at rende 575MHz. Jeg tør næsten godt love at man med lidt tweaks på timings, og en masse ekstra tid til finjustering, kan få Rampage Extreme over 600MHz. Ikke mindst hvis man benytter den vandkølingsløsning der er indbygget. Betragt derfor denne OC test som "worst case scenario" - og det er da i virkeligheden ikke så ringe.