Test: Fujitsu-Siemens Pa3515

Bærbare d.  27. januar. 2009, skrevet af @ngler 0 Kommentarer.  Vist: 11843 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Fujitsu-Siemens Computers
DK distributør: Fujitsu-Siemens Computers

Layout / Design

 

 


Selve computeren er i delvist hvidt og sort. Det giver et fedt look og mere råt end en hel hvid bærbar. Pa3515 fås også i helt sort, hvis man ikke er så meget til det hvide. Den hvide farve har da også en tendens til at blive hurtig beskidt. Omvendt er støv sværere at se.
 
 
 
 


Computeren kommer med en 15,4" skærm og føles rigtig solid. Kampvægten er også lige under 3 Kg, hvilket får Pa3515 til er virke lidt tung, dog ikke at det er et problem.
 
 
 

På skærmen er der et integreret webkamera i toppen af skærmen. Det kan desværre ikke vippes. Når det er tændt så er der en lille diode der lyser kraftigt blåt. Ideen er meget god,men den er lige en tand for kraftig, så den kan godt blænde lidt hvis skærmen står i en forkert vinkel. Heldigvis kan man med en genvejstast slå kameraet fra. Ved siden at kameraet er der hele to mikrofonindgange hvilket hjælper med at gøre lydkvaliteten bedre f.eks. hvis man bruge videokonference eller lign.
 
 
 
 
 
Som vi normalt påpeger, så har Pa3515 ikke nogen låsemekanisme i skærmen, hvilket er lidt ærgeligt. Ikke fordi at skærmen går helt op, men hvis man er uheldig kan der godt snige sig noget ind ved kanten. 

På bagsiden finder vi et netværksstik, strømstik og DVI-I stik. DVI stikket er endda med HDCP support.
 
 


Højre side
To USB porte og en DVD-brænder er der i højre side. USB portene er vendt lodret, hvilket kan give et problem for nogle enheder hvis de er brede, f.eks. Sandisk SDkort læser.
 
 
 
 

På venstre side finder vi en expresscard, et eSATA OG USB 2.0 og plads til en kensington lås. Selve expresscard porten er beskyttet af et plastikindlæg, hvilket må siges at være en uelegant måde at klare dette job på. En beskyttelseskappe med en fjeder ordning ville være klart at foretrække, så man ikke får smidt plastikindlægget væk.
 
 
 
 
For dem der ikke kender eSATA, så er det et stik som man f.eks. kan bruge til eksterne harddiske. Det giver en langt højere hastighed end USB 2.0 , da eSATA i grove træk er en forlængelse af den interne SATA port. Det giver også af de fordele SATA har, f.eks. hot-swap , dvs. man skal ikke genstarte computeren når man sætter et drev til. Båndbredden på eSATA er 3GB/s og kan teoretisk overføre 300MB/s.
 
 
 
 
Her må USB 2.0 nøjes med 60 MB/s. Der er dog nogle ulemper ved eSATA, bl.a. at pga. bedre beskyttelse af elektrisk støj, er stikket lidt længere end SATA. Samtidig er stikket ikke L formet som SATA - så direkte kompatible er de ikke. Samtidig kan eSATA ikke levere strøm, så harddisken ikke skal have ektern strøm. På eSATA er der skruet lidt over for spændingen for at sikre at kablet kan blive lidt længere, da 1 m kabel som med SATA er måske lidt i underkanten. Så 2 m kan en aktiv eSATA port klare. Hvis det er et passivt adapter er længden kun 1 m.
 
 
 
 
 
Den opmærksomme læser, vil lægge mærke til at der kun er 1 stik på højre side, men det er fordi at eSATA og USB er kombineret. Ideen med det kombineret stik er faktisk en meget smart ide, da man så reelt har 3 USB stik hvis man har behov for det. Selvom det står oven på stikket at der er USB, så var det først senere at det blev opdaget og afprøvet.  
 
 
 

Foran er der de sædvanlige statusdioder for harddisk, strøm og trådløs netkort. Der er også sneget sig en 15-i-1 kortlæser ind , samt hele 3 minijack stik. De to af dem er de sædvanlige til mikrofon og øretelefoner kombineret med SPDIF.
 
 
 
 
Det sidste står der ikke specielt meget om i manualen, men det er formodentlig til bas og center så man kan koble sourround til.  
 
 
 
Keyboardet er rimeligt stort og der er masser af plads omkring det. Der findes en del genvejstaster der sammen med OSD (on screen display) virker rigtigt godt. Udover de normale genvejstaster er der endda en række genvejstaster mere. De tre genvejstaster er til browser, mediaplayer og støj mode. Man kan simpelthen gå i silentmode og skrue ned for blæseren. Fin funktion hvis man sidder i et stille lokale eller til en forelæsning. Samme funktion kan dog også aktiveres via fn+F11. Så burde man i stedet have adgang til strømstyringsprofiler eller lign.
 
 
 
 
Selve layouttet på keyboardet er rimelig fornuftig. Det ser lidt spøjst ud med nogle af tasterne, da de står med forskellige farver. Det skyldes at denne maskine også sælges i de andre nordiske lande og der er tastaturlayouttet lidt forskelligt. Så dansk layout skal man kigge efter det med grønt. I praksis har det ikke den store betydning, da ikke 10-finger brugere hurtigt opdager at det svenske (?) tastaturlayout har byttet om på æ og ø.
 
 
 
 
Der er dog få tegn som mangler farve, eksempelvis kan man ikke med dansk layout lave \ (backslash) med + tasten ved siden af 0.  Ellers kan man sige om keyboardet at tasterne er dejlige store og man har ikke skåret enter tasten over som det ses på nogle bærbare. Piltasterne er rimelige gode og man har sat page up og down lige ved siden af dem, hvilket er fornuftigt når man scroller på en hjemmeside eller i et word dokument.  Frem og tilbage i browser kunne være rart, men er der ikke.
 
 
 
 
Keyboardet har dog flere esser i ærmet, det er nemlig spildtæt. Der er simpelthen en lille drypbakke under tasterne der kan holde op til 50 cc væske. Så kan man nå at slukke og vende computeren på hovedet hvis kaffen pludselig vælter. En rigtig god feature.
 
 
 
 

Touchpadden er rimelig stor og som mange andre har Fujitsu-siemsen ikke trackpoint. Den er selvfølgelig designet i hvid.