Test
Så er tiden kommet til at få fyret op for noget varme, og se hvor godt dette monster faktisk køler. For en ting er at specifikationerne ser godt ud på papiret, noget andet er hvordan det ser ud i den virkelige verden. Til testen anvender jeg programmet OCCT til at belaste CPU'en, og samme program til at aflæse temperaturerne.
Testen er udført på et AMD-system med følgende specifikationer:
Bundkort: Gigabyte GA-MA790FX-DQ6
CPU: AMD Phenom II 810+
Grafikkort: Gigabyte ATI HD4870
RAM: 4x1 GB Corsair XMS2 PC6400
Køling til reference:
Noctura NH-C12P
Noctura NH-U9B
Coolink Silentator
OCZ Gladiator Max
Alle test er foretaget ved to blæserhastigheder. Den høje af de to er den maksimale hastighed blæseren kan køre med, og den vil derfor også være mest kølende men også mest støjende. Efter denne test justeres blæseren til en omdrejningshastighed, hvor blæserstøjen er på et i mine ører lavt niveau. For en 120mm blæser vil dette være omkring 1200RPM, men der er visse undtagelser for dette. For eksempel hvis det maksimale omdrejningstal er lavt i forhold til standarden.
At V10 har peltierkøling (TEC-elementer) indbygget er bestemt noget af et særsyn, og ikke en kølingsform der er særlig udbredt. Et TEC-element udnytter den såkaldte peltiereffekt til at flytte varmen fra en flade til en anden. Rent praktisk består et TEC-element af to flader, hvor varmen flyttes fra den ene til den anden, ved hjælp af elektrisk energi. Varmen flyttes altså fra den ene side af elementet til den anden, så flader i kontakt med den kolde flade bliver afkølet. Det bliver interessant at se, om TEC-elementet gør en forskel.
Jeg lægger blødt ud, med at måle hastigheden i ubelastet tilstand.
Med temperaturer der kun ligger en anelse over rumtemperaturen på ca. 23 grader, er det meget lave temperaturer vi ser V10 få processoren ned på. Denne test er i sig selv dog ikke så interessant, da temperaturen i ubelastet tilstand aldrig bør være specielt høj. Den store temperaturforskel op til de to Noctua kølere er dog værd at bemærke. Blæserstøjen som V10 udsender ved højeste omdrejninger, er ganske uudholdelig over længere tid. Jeg ville bestemt ikke kunne holde ud at høre på det i længere tid af gangen.
Med programmet OCCT belastes alle fire processorkerner 100%, og temperaturen registreres når denne har stabiliseret sig:
Nu stiger temperaturen et ganske godt stykke, men vi holder os stadig under 45 grader. V10 udviser en ganske god køleevne, men den bliver alligevel overhalet indenom med et par grader af OCZ's Gladiator Max, der ellers er betragteligt mindre, og ikke gør brug af at TEC-element.
Under normale clockhastigheder, er en Phenom II 810+ ikke i stand til at udvikle varme nok til at kunne presse V10, så vi skruer clockhastigheden op på 3000 Mhz, og forøger processoren volt fra standard 1.35V til 1.425.
For Noctua kølerne går det nu ganske hedt for sig, og vi nærmer os ganske kritiske temperaturer. V10 derimod holder sig ganske acceptabelt på henholdsvis 52,5 og 55,5 grader. Køleren fra OCZ klarer sig dog endnu bedre, hvilket gør at jeg efterhånden kommer til at tvivle lidt på om det TEC-element er berettiget. Ved at mærke på elementet, kan jeg dog konstatere at det virker helt som det skal. Siden der er forbundet til de fire heatpipes er ganske kølig, mens den modsatte side er betragteligt varmere.
For at sætte yderligere belastning på, øges spændingen nu yderligere til 1,475V, og temperaturerne måles.
OCZ løber igen af med sejren, men det ændrer ikke på det faktum, at V10 er en ganske habil køler der på intet tidspunkt tillader processoren at nå kritiske temperaturer, som kunne beskadige den. Anderledes ser det dog ud for Noctua og til dels Coolink kølerne, der kommer mistænkeligt højt op.
*Ved 80 grader afbrydes testen automatisk af OCCT, for at forhindre udstyret i at tage skade.