Test: A-Data 2000X 2 x 2 GB dual channel DDR3

RAM d.  20. november. 2009, skrevet af Morpheus@HOOD 1 Kommentarer.  Vist: 12484 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: AData
DK distributør: Interdata.dk

RAM teori

DDR3 SD-RAM er en videreudvikling af DDR2 SD-RAM og betegnes af mange, som værende en stille evolution af teknologien. Faktum er at DDR3 i høj grad forfiner DDR2, og virker som en naturlig afløser. DDR3 ser dog ud til at få en længere levetid end DDR2 har haft, hvilket primært skyldes at branchen på nuværende tidspunkt ikke har en fælles afløser klar i form af eksempelvis DDR4.

Der bliver snakket DDR4 flere steder, men indtil videre er tidsplanen 3-4 år ude i tiden. Samtidig er konkurrerende teknologier som XDR RAM (eksempelvis kendt fra PlayStation 3) og XDR2 ved at vinde anerkendelse, hvilket kan tale for at skiftet fra DDR3 til næste teknologi ikke bliver så smertefrit, som vi ser fra DDR2 til DDR3.

DDR3 er igen en standard specificeret af JEDEC. Med som udviklere af specifikationen har stået så store producenter som Intel, Elpida, Micron, Samsung, Nanya og Qimonda.

DDR3 er fysisk anderledes end DDR2, således at forbrugerne ikke kan tvinge et forkert hukommelsesmodul ned i et DIMM-slot. Begge har 240 pins i Desktopudgaven, men man har fysisk ændret på de enkelte pins placering, således at de ikke kan fejlmonteres.

Dette er glimrende, da man ellers hurtigt ville løbe ind i problemer. Den måske vigtigste feature på DDR3 er nemlig et lavere strømforbrug, hvilket betyder lavere spænding til RAM-blokkene. For DDR3 er standard spændingen 1.5V, hvor DDR2 behøver 1.8V som standard. Denne ændring er naturligvis med til at sænke strømforbruget, og samtidig har man sat tolerancen for spænding (Vddq) ned fra ±0.1V hos DDR2 til ±0.075V hos DDR3. Dette er ganske naturligt, da den lavere spænding nødvendigvis også må stille krav til tolerancerne. Alligevel skal man dog ikke være i tvivl om, at producenterne hurtigt vil sende moduler på gaden, som kan køre ved væsentlig højere spændinger – specielt beregnet til overclockerne.

Således sagde mange producenter, at DDR3-2000 ville blive nået med DDR3 teknologi allerede ved introduktionen, og her få måneder efter har blandt andet AnandTech testet standard DDR3 SD-RAM fra Super Talent, som nåede 2008MHz. Andre producenter, som OCZ, Kingston, Corsair og CellShock, har allerede DDR3-1800 (PC3-14400) på programmet. CellShock lover at deres kan køre med spændinger mellem 1.7V og 1.9V, og i Corsairs tilfælde er man tæt på DDR2 spændinger, da modulerne officielt kræver 2.0V for at opnå disse hastigheder. Måske derfor leveres disse RAM med en blæser, der sikrer dem aktiv køling.

Netop kølingen har været et vigtigt område i udviklingen af DDR3. Eksempelvis så tillader DDR3 standarden partial refresh for at spare strøm, og standarden giver også mulighed for, at en termisk sensor kan indbygges i DDR3 moduler – noget, som ikke var muligt, hvis man skulle overholde DDR2 standarden. Netop denne feature kan være meget interessant, da man dermed har bedre mulighed for at kontrollere tilstanden for sine RAM. I systemer der i høj grad skal spare strøm, kan man forestille sig at modulerne kun benyttes til visse opgaver, når dette kan tillades ud fra de termiske krav man har defineret.

DDR3 stiller også krav til at man benytter dual-gate transistorer i designet, hvilket sikrer mindre læk-strøm. Alt i alt skulle disse strømbesparende teknologier sikre et strømforbrug, der er 30-40% lavere for DDR3 end DDR2 ved samme clockfrekvenser. Dette betyder også lavere temperaturer, men JEDEC har alligevel valgt at holde fast i et ganske bredt temperaturområde for DDR3. Dette er defineret til at ligge mellem 0°C og 85°C, men der er dertil defineret en Extended Temperatur Range, som er en option for producenterne. Denne tillader temperatur op til 95°C.

En anden DDR3 feature er en reset feature, der tillader at hukommelsen tømmes via et software reset, hvilket man ikke kunne med DDR og DDR2. Dette sikrer at hukommelsen ikke indeholder utilsigtet data efter et system genstartes, og denne feature har til formål at sikre yderligere stabilitet i hukommelsessystemet.

Således er også pre-fetch bufferen fordoblet i størrelse til 8-bits, hvor den på DDR2 var 4-bits (og 2-bits på DDR SD-RAM). Den større pre-fetch buffer har til formål at sikre lavere responstid i forhold til DDR2.

Spørgsmålet er nu bare, hvor hurtigt vi ser DDR3 udfase DDR2. Med hensyn til DDR2 kontra DDR, så gik det langsomt, da AMD på dette tidspunkt klart havde førertrøjen indenfor ydelse og AMD holdt fast i DDR frem for DDR2. Nu er det derimod Intel der har taget teten, og Intel gør alt hvad de kan for at skubbe DDR3 frem. Således er Intel glad for den høje båndbredde og også for det lavere strømforbrug, der i høj grad passer ind i virksomhedens nye profil. Intel har således allerede DDR3 understøttelse klar i sine G33, P35 og X38 chipsets. Når Intel i slutningen af 2008 forventes at præsentere næste generation af processorer (kodenavn Nehalem), så vil denne være DDR3 only. Nehalem vil blandt andet inkludere en indbygget hukommelsescontroller, som vi har set det hos AMD.

AMD har ikke officielt lovet hvornår de rykker med på DDR3 bølgen, men anden halvdel af 2008 virker som et godt bud. Dette kan virke sent, men faktum er at DDR3 godt kan få en langsom begyndelse, selvom Intel presser standarden hårdt. Flere faktorer taler for dette, men dels har det stor betydning at ”DDR4” ikke er lige om hjørnet, og så har mange store producenter slet ikke tjent ind, hvad skiftet fra DDR til DDR2 har kostet dem. Blandt andet skiftet til 0.11 mikron fabrikationsproces i forbindelse med DDR2 har været omkostningstung. Dette betyder at DDR2 vil være at se på markedet i lang tid endnu.

Således har flere analysefirmaer udtalt, at man ikke regner med at DDR3 kommer til at stå for mere end 1% af det samlede RAM-salg på verdensplan i 2007. For 2008 forudser man at dette femdobles til 5% for i 2009 at stå for 15% af markedet.

DDR3 ventes dog at få bedre fat fra starten end DDR2 og dette skyldes ikke kun Intel’s dominans. Gaming-området har fået større betydning, og her vil hastighederne på DDR3 være en klar fordel for producenterne i deres markedsføring. Også notebook områdets krav til strømbesparende løsninger vil hjælpe DDR3, der har klare fordele her frem for DDR2. Således ser DDR3 ud til at få klart bedre arbejdsbetingelser end DDR2. 
 

Tak til Klavs Steenhof for levering af teorien omkring DDR3 Ram.

Vi kigger på kassens indhold og specifikationerne på næste side.

noxon
 
Elitebruger
Tilføjet:
20-11-2009 11:06:35
Svar/Indlæg:
3321/21
"Til sammenligning: Patriot Viper 6x1 GB / 1800MHz", de ram kører 1600mhz

I hele testen har i så kørt de 1600mhz ram ved 133BCLK og 2000mhz ram ved 166MHz BCLK ? (2,4GHzz NB/QPI vs 3GHz NB/QPI)

Måske ved i det ikke, men højere BCLK giver også højere NB og QPI MHz som har en del at sige for båndbredden, og det ville selvfølgelig give en langt større fordel til det testede 2GHz sæt.

Det samme i OC delen, nu er BCLK oppe på 176 og QPI og NB er på knap 3,2GHz, igen giver det en "stor" fordel.


Jeg er udemærket klar over i ikke kan bruge præcis samme indstillinger på det system ved forskellige RAM MHz, men så burde i da gøre læseren opmærksom på det ?..

Og i samme omgang komme ind på at for at få sine nyindkøbte 2000MHz RAM til at køre den hastighed på sit system faktisk er nødt til at overclocke systemet, dog ikke at det skulle være et problem.

I OC delen kunne i også godt have testet ved minimum de 1.80volt som de er rated til.

Wprime er i øvrigt ret så ligeglad med RAM, så her ville SuperPi 32M være et noget bedre sammenligningsgrundlag.


Undskyld det "sure" opstød, men syntes bare det har været generelt med RAM test herinde at der ikke er gjort opmærksom på sådanne ting