Test
Vi starter med at teste ICY BOX’en i USB 2.0.
USB 2.0 HD Tune Pro Read & Write Benchmarks:
Skrivehastigheden på de 24,3 MB/s (average) er absolut respektabelt uden at slå nogle rekorder, imens læsehastigheden på de 32,7 MB/s i den grad er imponerende, taget i betragtning af at vi har at gøre med den billigste 250 GB 2,5” harddisk jeg kunne opdrive. CPU-belastningen på de – 1,0 % vil jeg tilskrive en fejl imellem HD Tune og Windows 7 som er installeret på den bærbare.
USB 2.0 HD Tune Pro Access Times Benchmarks:
Ingen rekorder i denne disciplin, og vel nok noget der bedst ender i kategorien bestået.
USB 2.0 HDTach 8 MB / 32 MB Zones Benchmark
2 Screenshots af hhv. 8 MB og 32 MB testen som der kan laves i HDTach giver igen et imponerende godt resultat af læsehastigheden. Tilsvarende gode resultater har jeg også fået på en anden USB-Harddisk, så det er muligt at Windows 7 bare kører rigtigt godt med USB-Harddiske – indtil jeg af nysgerrighed kørte et par tests på min stationære PC installeret med Vista:
Der er højere hastigheder over hele linien, og især på skrivehastigheden er der forbedringer på over 7 MB/s i HD Tune Pro.
Nok med syntetiske benchmarks, og lad os få nogle dagligdags situationer.
Jeg har lavet 3 testfiler som hver består af flg.:
• 2660 Word, JPEG og PDF filer i 367 mapper totalt på 1,14 GB (1172 MB)
• 1914 MP3 filer i 84 mapper totalt på 10,5 GB (10829 MB)
• 1 ISO fil der typisk illustrerer en film i DVD5-format på 4,22 GB (4331 MB)
De 3 filer bliver kopieret til og fra den testede ICY BOX med den installerede WD Harddisk. Der bliver taget tid på kopiering det øjeblik jeg trykker ’sæt ind’, til ruden med overførslen er forsvundet. Dette bliver foretaget 3 gange, og imellem hver kopiering bliver ICY BOX’en gjort strømløs i 20 sek. for at tømme bufferen for evt. data. Gennemsnittet af de 3 tider findes, og da jeg effektivt ved hvor mange MB der er i de omtalte filer, kan jeg efterfølgende finde en reel hastighed i MB pr. sekund for de forskellige situationer.
Selv om USB 2.0 af mystiske årsager er hurtigere på min stationære PC, har jeg valgt at teste de forskellige situationer på min bærbare, da det vil være et typisk scenarie. For interessens og sammenligningens skyld har jeg medtaget en anden ekstern harddisk fra Western Digital på 640 GB (WD Elements 3,5”)
USB 2.0 Kopiering af filer omregnet i MB/s (jo højere desto bedre)
På alle punkter er det den store WD Elements der tager sejren – på nær i READ-diciplinen for ISO filen, hvor den taber med et mulehår. Jeg vil ikke lægge noget specielt i dette, og kan bare konstatere at der på USB 2.0 siden stadig er lidt luft op til de større 3,5” harddiske. Isoleret set er ICY BOX med den installerede WD-disk dog kun max. 2 MB/s efter sin ’storebror’ i samtlige situationer.
Da jeg desværre ikke har eSATA tilslutning på den bærbare, må vi fortsætte de næste tests på min stationære. Det betyder dog ikke så meget da eSATA-forbindelsen er via en anden controller fra JMicron, i modsætning til controlleren fra nVidia hvor Docking Stationen er forbundet. Nogle controllere kræver at den tilsluttede harddisk via eSATA bliver startet op sammen med computeren, og andre controllere kræver at der bliver foretaget et ’scan for hardwareændringer’, men i mit tilfælde var tilslutningen absolut ’Hot Swap’, og den opfører sig som en hvilken som helst anden ekstern harddisk eller USB-stick jeg har prøvet. Når ICY BOX er sat i den medfølgende Docking Station, fremstår den som en ganske almindelig harddisk på lige fod med dem jeg allerede har fast i computeren. Der er ligeledes fuld ’Hot Swap’ funktion når ICY Box er forbundet via SATA og Docking Stationen. Disken er i eSATA som i SATA fuld synlig i Bios såfremt man ønsker at ændre boot-rækkefølge eller andet.
Nok snak. Jeg kører ’Head-to-Head’ og sammenligner de 2 controllere fra JMicron og nVidia, der hhv. styrer eSATA og SATA, op mod hinanden, og den kloge læser kan jo så skæve lidt til de resultater vi havde i USB 2.0, for det er hér at ICY BOX (forhåbentligt) skal vise sin styrke og alsidighed.
SATA/eSATA HD Tune Pro Read & Write Benchmarks
Der er nogle få minimale udsving i minimum og maximum, men i gennemsnittet for læse- og skrivehastighederne ligger de 2 controllere fuldstændig lige. Umiddelbart tegner det jo rigtigt godt for det var jo en af de ting jeg havde meget fokus på i mine forventninger til ICY BOX. Bemærk ellers hvor tæt at læse og skrive hastigheden ligger på hinanden. En interessant detalje er at der er visning af temperatur i HD Tune når man har tilsluttet ICY BOX via eSATA – men ikke via SATA. I den sammenhæng kan jeg tilføje at jeg på intet tidspunkt har set temperaturen højere end 38 grader.
SATA/eSATA HD Tune Pro Access Times Benchmarks:
Igen nogle tætte resultater, men med en lille fordel når ICY BOX sidder i sin Docking Station og er forbundet via SATA til controlleren fra nVidia.
SATA/eSATA HD Tune Pro File Benchmarks 256 MB & 512 MB
Jeg var lidt overrasket da jeg sammenlignede disse resultater første gang, for dette sætter fokus på 2 områder:
1. eSATA controlleren fra JMicron er betragtelig hurtigere til at læse på de mindre blok-størrelser samtidig med at den er en anelse langsommere, sammenlignet med controlleren fra nVidia, til at skrive på de selv samme blok-størrelser.
2. På blok-størrelser over 64 bliver der som hovedregel, på begge controllere, skrevet ved en hastighed der ligger over hvor hurtigt der kan læses!
SATA/eSATA HDTach 32 MB Zones Benchmark
Der er ikke noget nyt i disse benchmarks fra HDTach i forhold til HD Tune Pro, udover den usandsynlige høje ’Burst Rate’, som springer i øjnene med det samme når man kigger på resultatet fra nVidia controlleren. Helt sikkert en fejl som jeg ikke vil lægge noget i. En lille sejr til SATA hvis man kigger på ’Average read’ og ’Random Access’.
SATA/eSATA Kopiering af filer omregnet i MB/s (jo højere desto bedre)
Her får vi bekræftet hvad HD Tune Pro længere oppe illustrerede i de 2 File Benchmarks. De små DOC og PDF filer er langsommere om at blive kopieret og bliver tilsvarende læst en anelse hurtigere. Omvendt gælder det for de lidt større MP3 filer at de bliver skrevet hurtigere end de i realiteten bliver læst, og ISO filen viser den realistiske grænse for hvor hurtigt der kan blive læst og skrevet til på disken. MP3 filerne er hurtigst via eSATA, ISO filen er hurtigst via SATA, og DOC/PDF filerne deler de i porten – Gad vide hvornår de 2 controllere lige pludselig gik hen og blev så opdragne og velfrisserede?