Test
Dette er selvfølgelig en test af Noctuas blæser, men dette testafsnit viderebringer mere en dybdegående forklaring på Noctuas nye NF-F12 PWM blæser og de væsentlige forbedringer, som er foretaget i dens opbygning og funktion i forhold til konkurrenterne.
Billedet ovenover viser blæseren med det ene "gummihjørne" afmonteret. Disse gummi-hjørner giver blæseren en lille smule mere dybde men de kan afmonteres, i det tilfælde at der ikke er plads til det. Det dæmper dog fantastisk, hvis gummiet sidder mod anlægsfladen. En lækker detalje.
Bemærk, hvis du har kendskab til blæsere, så har denne nyudviklede Noctua-blæser syv blade i stedet for ni.
Grunden til at Noctua kalder deres nye lejer for SSO2 lejer er, at lejet hviler på en bøsning i selve rammen (krydset - midten) af blæserhuset. Se ovenstående illustration.
Dette leje er selvsmørende men ikke så holdbart. SSO2 lejet bygger på samme princip men her er tilføjet en magnet, som holder lejet på rette plads og
dette giver en væsentlig bedre stabilitet samt levetid. Denne magnet er monteret endnu tættere på rotoren og styrker blæserens levetid betydeligt. Hvad den endelige opskrift indeholder, er selvfølgelig Noctuas hemmelighed. De har arbejdet på at udvikle denne blæser igennem de sidste 2 år.
Endelig har de reduceret mulighederne for vibrationer ved at bygge stødpuder ind i blæseren. Mon ikke at vi alle har oplevet en dårlig standard-blæser,
som bare larmer og larmer i ét væk.Her har Noctua fået en enkel men god ide, hurra for det.
Herover er et billede af blæseren, hvor forskellen på en almindelig blæser (i højre snit), sammenlignet med Noctuas nye "coating-tiltag" - Inner surface micro structure. Det er en micro struktur / coating, som forhindrer hæmmende hvirvler i at opretholde det optimale luftflow / lufttryk fra blæseren. Ovenover ses også et varmefoto af en Noctua-køler med og uden denne nye blæser.
Nedenunder ses illustrationer, som viser at blæserskovlene er forskelligt vinklet. Dette varierer lydendenes frekvensområder, så det menneskelige øre har sværere ved at opfatte blæserens luftstrømme. En lækker detalje, som jeg kan garantere, virker. Billedet ved siden af, viser fokuseringen af luftstrømmene. Det ville kræve et stort test-laboratorium, hvis vi selv skulle demonstrere dette, men jeg er overbevist om effektiviteten af blæseren.
Nedenstående ill. viser Noctuas "Stepped inlet design", som er et aerodynamisk design, der først blev indført med NF-F12 blæseren. Ved at skabe en turbulens til ventilatorens indstrømning, skifter det "trappede" / kantede design, overgangen fra laminar til turbulent strømning. Denne foranstaltning har en virkning, svarende til fordybningerne / strukturen på en golfbold. Dette giver et bedre flow fra ribberne til rammen, hvilket giver pumpehjulet mulighed for at suge mere luft og dermed forbedrer det den samlede luftstrøm.
Dette er en PWM blæser. En type blæser, som du sikkert kender dem fra din standard blæser til din CPU. Den har 4 stikben. En til plus - 1 til minus og en til at
vise samt kontrollere omdrejningstallet. Den sidste sender impulser til blæseren, flere gange i sekundet. Når den "tænder" mange gange i minuttet stiger
omdrejningstallet og når den tænder færre gange i sekundet falder omdrejningstallet. Noctua her, istedet for en "hård" tilslutning af strømmen, ved hver impuls, ændret strømsignalet, så der nu kommer en afdæmpet / blødere impuls. Se illustrationen nedenunder:
Visse bundkort har 4-bensstik til eksterne blæsere indbygget i bundkortet - dermed regulerer bundkortet for temperaturen i kabinettet. Herved har du styr på temp. i miljøet, uden at skulle justere på noget, hvis softwaren understøtter PWM.
Selvom jeg ikke overclocker, så var jeg spændt på om der virkelig kunne forbedres støjmæssigt, på den ene af mine PC'ere. Jeg har en Nr. 2 PC, med en lidt ældre Zalman køler, faktisk i samme stil som Noctua-kølerne til CPU'en. Denne køler har 3 trin på blæseren, så jeg skiftede den originale 120mm. blæser til denne Noctua 120mm. blæser.
Et decideret støjproblem havde jeg ikke, men den gamle blæser vibrerede en smule, samt den havde en summen / susen, som generede mig lidt alligevel. Denne "nr. 2" maskine havde jeg ofte brummet over, den kunne irritere mig, når jeg "havde øre for det".. og mon ikke at mange har det på samme måde.
På med Noctuas nye NF-F12 PWM blæser, selvom jeg mistede de 3 trin i hastighed og lidt blåt og rødt "Bling bling-lys", så blev jeg straks glad. Væk var de små vibrationer, som jeg kunne mærke med min finger, når jeg satte den på siden af køleren. Væk var den irriterende hvæsen / brummen, som kom fra blæseren - og det var vel at mærke ikke en dårlig eller billig blæserudgave. Dét her virkede. Som jeg før skrev, så er jeg ikke en fanatisk og hardcore overclocker, men jeg tror faktisk at jeg vil prøve at give min nr. 2 PC en kærlig tur med clocken. Mit nr.1 anlæg, er et AMD 1090T system med vandkøling (NorthQ) og det har selvfølgelig fået én på clocken. NU skal dét også have skiftet blæsere.. til Noctuas NF-F12 PWM blæsere. De larmer i forhold til min ældre nr. 2 PC.
Samtidig fik jeg lært en masse om blæsere, måden de virker på mm., så dette har været et lærerigt møde for mig.
Lad os få givet karakterer og bedømmelse på næste side.