Test
Vi har testet Asus Zenbook UX31E i hverdagen for at få en fornemmelse af hvordan den performer. Det er selvfølgelig en ret subjektiv test.
Ergonomi
Tasterne på UX31E er rimelige gode, men hvis man skriver meget hurtigt kan man godt miste et enkelt tastetryk i farten - men det er en tilvænningssag. Skærmen er ret lysstærk og har en dejlig høj opløsning. Betragtningsvinklen er god, men man vipper skærmen over 70 grader bliver kontrasten noget dårligere. Selve skærmhængslet holder skærmen godt og UX31E har ikke en tendens til at stå at hoppe selv i “bumletoget”.
Som mange andre nyere bærbare kan skærmen ikke åbnes meget mere end 130 grader, hvor 180 grader i nogle tilfælde ville være en fordel .
Lysstyrken er god, faktisk kunne jeg godt ønske mig at kunne sænke lysstyrken endnu mere. Antirefleksbehandling af skærmen kunne også være en fordel hvis man bruger sin computer meget udendørs.
Håndledsstøttet er i aluminium og der er som skærmen ikke nogen fleksen her. Kanten af computeren kan godt føles lidt hård med håndleddet og en mere afrundet kant kunne være at foretrække.
Touchpadden er stor og rimelig præcis. Den har ikke tendens til at have sin egen vilje når man sidder og skriver. Samtidig så kan den via software eller mulige små tricks som pinch to zoom, scroll med to fingre et.
Genvejstasterne er rimelig gode. Dog drillede det lidt med wifi/bluetooth tænd og sluk onscreen softwaren - da jeg ofte fik slukket for Wifi når jeg faktisk ønskede at tænde for bluetooth (og lade Wifi forblive tændt).
Portability
Asus Zenbook UX31E er på mange måder optimal til at tage med på farten. Selve computeren vejer ikke særligt meget. Samtidig er den super tynd, men ikke nok med det. Designet der er svagt buet, gør den nem at putte i tasken eller etuiet som er med i pakken. Men det stopper ikke her - aluminiumdesignet gør at konstruktionen er stærk og let samt er skærmen ikke flekser.
Batterilevetiden er ganske god, især når man ser hvor let computeren er. Instant on gør at du er inde i Windows på 2 sekunder. Asus kalder det Asus Hybrid Engine II , som teknisk set er at maskinen ikke lukker ned, men er i standby. Faktisk kan Zenbook UX31E være i standby i 2 !!! uger - det er imponerende.
Loadtesten med BatteryEater 2.7 giver lidt over 4 timer, men så presses maskinen også til det yderste. Brugstesten er en faktuel arbejdsdag med Wifi tændt og hele motivitten med maks batterispare, men konstant arbejde. Lidt over 5 timer er rigtigt godt gået. Lenovo T420eren har til sammenligning en lovet batterilevetid på 15 timer ! og holder cirka halvdelen.
En af fordelene ved en tablet er at den altid er på, men med Zenbook får du en rigtig computer som du hurtigt klapper op og så er du igang. Det er en klar fordel f.eks. hvis man tager toget - hvor mange bærbare godt kan være lang tid om at starte.
Man mangler med Zenbook UX31E et baggrundbelyst tastatur, for selvom skærmen kan lyse computeren rimeligt op, så mangler lyset i tasterne når belysningen ikke er optimal.
UX31E har desværre ikke indbygget 3G/4G modem hvilket ellers ville være ideelt på en ultrabook. Dog har den Wifi og endda Bluetooth 4.0.
En anden ting som man måske med tiden godt kan give problemer er laderen. Bevares UX31E kan holde mange timer på strøm, men hvis man alligevel skal bruge strøm imens man sidder med den på skødet så virker strømstikket noget spinkelt. Asus har heldigvis vinklet stikket, men selve ladestikket er meget tyndt og langt og det virker ikke til at det sidder meget solidt i. En anden detalje er at USB stikket ved siden af ladestikket sidder faktisk meget tæt på. Jeg lånte et Verbatim Store ‘n’Go som ikke umiddelbart er synderligt stort, og den skubbede faktisk til strømstikket hvis disse to skulle være i samtidig. Heldigvis er der et USB stik på den anden side.
Varme og støj
UX31E bliver ikke speciel varm. Faktisk tværtimod. Hvis den ligger i en taske i dette kolde vejr, så er den meget kold når den taget frem.
Asus har taget temperaturen under en 1080p filmafspilning og selv under benchmarking så bliver UX31E ikke rigtig varm, så det ser ganske fornuftigt ud. Imens jeg skriver dette, har computeren været tændt i godt en time, og med surf så kan man slet ikke mærke den er varm - imponerende!
Helt lydløs er Zenbook ikke når der virkelig skal bestilles noget, men specielt støjende er den langt fra.