I brug
Som studiecomputer er 5-serien helt ideel - computeren er lige til at klappe sammen og smide i tasken. Den starter desuden hurtigt op, og vågner hurtigt op fra dvale. Opstartstiden målte jeg til 22 sekunder, som er overraskende tæt på de 20 sekunder Samsung lover, mens det tager 1-2 sekunder for den at vågne af dvale. Det er ret godt klaret!
Uden lader kan man klare sig omkring 6 timer ved normalt brug (ved idle: 7,5 time), mens computeren går død ved fuld skrald efter 3 timer - ikke så ringe endda. Computeren bliver ikke mere end håndlun på tastaturet, og støjer heller ikke ret meget - kun ved udstødningen mellem tastatur og skærm bliver der hedt - så køleløsning og blæserstyring må siges at være godkendt.
Softwaremæssigt kommer 5-serien med en smule bloatware, som så godt som alle producenter desværre har vane for. Især en øjebæ af en Samsung Windows7-gadget pryder startskærmen; man undres over hvem der får sådanne idéer. Heldigvis er det jo ting der kan fjernes igen. Der er også et dock-program og en softwaremanager, hvor sidstnævnte faktisk ikke virker så tosset endda.
Samsungs eget kontrolpanel, "Easy Settings", skal de også have ros for - her er de mest basale indstillingsmuligheder samlet på en overskuelig måde.
De kolde tal
Da vi ikke har testet ret mange tynde bærbare endnu, er det en smal sammenligning i denne omgang. Vi sammenligner med en lidt større og mere ordinær bærbar i samme prisklasse, ASUS U46Sv, samt ASUS' nye dyre vidunderbarn, Zenbook UX31E, der koster 8500KR.
Kombatanterne i denne omgang er:
ASUS Zenbook UX31E
CPU: Intel® Core™ i7 2677M Processor 1,8GHz
Grafikkort: Integreret Intel® HD Graphics 3000
Ram: 4GB DDR3 1333 MHz SDRAM
Harddisk: 128GB SSD ADATA XM11
Asus U46sv
CPU: Intel Core i5-2410M @2,3GHz
Grafikkort: NVIDIA GT 540m med 1 GB Ram
Ram: DDR3 1333MHz, DDR3 SO-DIMM 4GB
Harddisk: 500Gb , 7200rpm
Programmer:
-
Sisoft Sandra 2012
-
3DMark 06
-
PCMark Vantage
-
CineBench 64 R10
-
SuperPi 1.5 MOD 1M
-
Batteryeater Pro 2.7
Processor
I arithmetiske udregninger, følger 5-serien pænt med. ASUS Zenbook er omtrent 25% hurtigere - men den er også 2000 kroner dyrere, og udstyret med en Core i7-processor.
Multimedieydelse
Samme billede tegner sig i næste processortest, hvor Zenbook'en igen er 25-30% foran 5-serien.
PCMark giver et mere udspecificeret billede af den overordnede ydelse. Her ser vi, at 5-serien nyder godt af sin hybrid-harddisk, og overhaler den ellers kraftigere ASUS U46Sv på en række punkter. ASUS Zenbook, der har SSD, racer naturligvis fra alt og alle.
Harddisk
Da maskinen som sagt har en hybrid-harddisk, blev harddisk-testen noget sær. Ydelsen blev nemlig konstant forbedret for hver test der blev udført; formentlig fordi at disken langsomt finder ud af, hvad den skal cache - altså smide over på SSD'en. Det betyder altså også, at ydelsen til de ikke-rutinemæssige opgaver, ikke er decideret fantastisk. En søgetid på 17 milisekunder er ikke ret hurtigt. Til gengæld kompenserer den ved, at yde super godt til rutineopgaverne, som trods alt er de mest væsentlige.
Rendering
I 3D-rendering fortsætter tendensen fra tidligere: 5-serien er bagefter den dyrere Zenbook, men klarer sig alligevel fornuftigt.
Spil
Spil og ultrabooks er ikke nogen særligt god kombination - og denne er ingen undtagelse. Den 6 år gamle benchmark kører relativt fornuftigt - men det er altså ikke nogen "Crysis-maskine", det her. Lidt Counter Strike og andre småspil kan computeren sagtens kapere, men forvent ingen mirakler. Det gør dog heller ikke det store, da gamere ikke er målgruppen her.