BIOS
OBS: Dette er en standard tekst, BIOS'en på bundkortet her afviger dog et enkelt sted, som er under "Advanced voltage settings" hvor det kun er muligt at ændre spænding til RAM, alle andre spændingsindstillinger er låst.
Så lækkert ser det ud når man starter i 3D BIOSen
Her er vi gået i BIOSens første billede; Advanced. Det er i denne menu at alt vedrørende spændinger, frekvenser og RAM instillinger foregår. Menuen har 6 undermenuer og dem gennemgår vi nu.
I disse 6 billeder går jeg ned i menupunkterne ved at dobbeltklikke på det pågældende punkt. Det første billede er altså en detaljeret M.I.T Status oversigt. Vi går videre til nr.2 Frekvensinstillinger. Billede nr.3 RAM indstillinger. Billede nr.4 Spændinger følger senere, så vi fortsætter til nr. 5 PC Health status, som er ingående opsætning af systemets temperaturer, blæsere, advarsler, samt case open detektion og lign. Det sidste billede nr.6 viser punktet forskellige instillinger og her kan man sætte PCI Express slottene til Generation 1, 2 eller 3. Det afhænger selfølgelig af den hardware man har i systemet. PCI Express x1 slottet understøtter kun op til Gen.2. Jeg har bare kørt med den på auto, da grafikkortet jeg bruger er Gen.2. Næste punkt er Legacy BenchMark Enhancement, som er sat til default, så man kan få forbedret ydelsen ved ældre Benchmark programmer.
I undermenuen Advanced Voltage settings kommer man først til et punkt der hedder 3D Powercontrol. Herunder sættes et hav af forskellige sikkerhedsspændinger og sikkerhedstemperaturer for de ting der vedrører CPUen og den indbyggede GPU, man kan også bare vælge at køre i auto, som jeg har gjort her.
Det er herinde man kan pille ved de forskellige spændinger til bl.a. Vcore. Her satte jeg spændingen til 1,5V og kunne så iøvrigt hæve multiplieren til 55 før windows eller CPU ikke ville starte. Efter en BIOS reset viste det sig så at jeg kunne få systemet op og køre 5,0 Ghz stabilt i Windows og det er vel egentlig meget godt, når der kun blev skruet på multiplier og CPU spænding.
Det sidste punkt i undermenuen til spændingsstyring er DRAM voltage control.Her sættes DRAM spændingen og andre instillinger der vedrører RAM spændingerne.
Under punktet System får man detaljeret info om BIOSen og man kan indstille systems tid og dato. Info om ATA portene fås ved tryk på det sidste felt på siden.
Under BIOS features sættes Boot rækkefølge og andre systemfeatures.
Her er vi så nået til Peripherals. Herunder sættes bl.a. SATA mode og andre perifere enheder såsom Audio, USB2, USB3, de hedder her HS Port 1-4, og intern grafik memory størrelse.
Her sættes systemets Powerstates, om motherboardet starter op igen efter strømsvigt og lignende.
Det er her man gemmer og kommer ud af BIOS. Det er også her at man kan komme tilbage til standardindstillingerne under load optimized defaults og gennemtvinge boot på et bestemt device. Load og save Profiler er nederste punkter på denne side. Yderligere kan man indstille sproget og gå i Q-Flash for at opdatere BIOS.
Tak til Renissen2 for dette afsnit.
Vi fortsætter på næste side med software.