Bag om LIano
LIano fås i to udgaver, Lynx og Sabine, hvor Lynx er lavet til stationære og Sabine er lavet til bærbare computere. Dette er storebroderen til den lidt ældre fusion platform der også går under navnet Brazos. LIano er lavet med 32nm teknologi hvor Brazos er lavet med 40nm, hvilket skulle give plads til flere transistorer og generelt give højere ydelse samt bedre strømbesparing.
I AMDs pressemateriale fandt jeg denne lille oversigt som giver en god illustration af hvad LIano egentlig er for noget.
I en nøddeskal er LIano en kombination af en nordbro, en 4 kernet CPU og et eksternt grafikkort.
Vi bladrer lidt videre i pressematerialet og finder denne tabel.
Lynx som vi har fat i her kommer i en stor og lille udgave, med 2 udgaver af hver. Den store udgave vil have AMD Radeon HD6550D integreret grafikchip og den mindre udgave vil få HD6530D grafikchip. Kigger vi på TDP er vi oppe på 100W i de større udgaver, og de mindre er helt nede på 65W. De mindre udgaver virker altså til at være en rigtig god strømsparrere. Alle modeller har fået 4MB L2 cache og der er understøttelse for 1866Mhz RAM.
AMD Vision er lavet for at beskrive den samlede ydeevne af systemet. Med introduktionen af LIano har AMD lavet det om, sådan at der ikke længere er kategorier med navnet "ultimate", "Premium" osv. får vi nu en meget nemmere måde at få beskrevet den komplette ydeevne. Kategori navnene er blevet A8 og A6, hvor A8 er den store udgave, og som vi kan se på tabellen, så har grafikkortet fået en del mere regnekraft end hvad A6 kan tilbyde.
På INTELs Z68 chipset følger der på de fleste bundkort en LucidLogic Virtu chip med, der giver mulighed for at sætte et eksternt grafikkort sammen med det onboard i Sandy Bridge CPUen. AMDs svar på dette er ganske almindelig CrossFire. Det er muligt at koble den onboard grafikchip sammen med et eksternt grafikkort, men det er dog kun de mindre grafikkort der kan det. Der er mulighed for directX 11 og Eyefinity på det onboard grafikkort også.
Her ses hvilke grafikkort der kan kobles sammen med det onboard grafikkort i APUen.
AMD har produceret to forskellige chipsets til FM1 soklen. Som vi ser på billeder så vil A75 være det store og A55 være den lille. Der er ikke mulighed for USB3.0 på A55, og på A75 er der mulighed for 4 USB3.0 porte. Chipsettet understøtter også RAID, SATA 3 og HD audio.
Størrelsen
CPU |
Brazos |
Phenom II |
LIano |
Størrelse |
75 mm2 |
258 mm2 |
228 mm2 |
Transistorerer |
? Mill. |
758 Mill. |
1450 Mill. |
Som det ses i tabellen, så er LIano blevet en smule mindre end Phenom II, men AMD har fået proppet en del flere transistorer ind i den. Generelt er LIano clocket under Phenom II så vi ser måske ydelse der er omtrendt den samme, hvis ikke lidt under, af hvad Phenom II kan levere, men der bliver brugt mindre strøm.
Dette er Llano platformen kort fortalt. Den hurtige læser vil dog hurtigt bemærke, at A4 serien ikke bliver omtalt, og det er af den simple grund, at det ikke var en launch-serie, men den er blevet tilføjet i August sidste år.
Det var den tekniske forklaring på Liano APUerne A8 3870K,A6 3850, A6 3650 og A4 3400
Vi ser på specifikationerne på de enkelte APUer på næste side.