Installation og test
Testmaskinen består af :
Et AMD-setup med et Gigabyte 790 FX chipsæt og en AMD Phenom II 980 BE samt Windows 7 - 64 bit. Som sammenligningsgrundlag mht. lydkvalitet, benytter jeg til daglig et lækkert 5.1 surround Auzentech HDA Xplosion lydkort, kombineret med et 5.1 sæt Logitech X-540 (Analoge surround højttalere). Alt i alt en kombinering, som jeg er ekstremt tilfreds med.
Husk, at inden du installerer kortet i maskinen er det smarteste at deaktivere dit interne / indbyggede lydkort i BIOS. Nogle "Onboard" (indbyggede) lydkort, kan sættes til automatisk at finde ud af, om du sætter et lydkort ind i maskinen - men som rettesnor skal du ind i BIOS og deaktivere lydkortet. Softwaren til mit onboard lydkort var driverne til de nye lydkort ligeglad med (jeg måtte jo prøve), men det ér det bedste at afinstallere softwaren også.
Jo tak, at installere disse kort, sætter tankerne i gang, når man kigger på de stik-indgange som er monteret. Det er ikke just hverdagskost, men mening er der skam i det hele. Der er både 1/4" og 1/8" stik (6,3 mm. og 3,5 mm.). Hvis du ser ovenfor på billederne af volumenkontrollen, så er der begge stikstørrelser i den. Ét sæt på hver side. Det er til headset og mikrofon og lign.
Jeg viser lige to skitser nedenunder af placeringerne af stikkene, inden jeg gennemgår installationen, så giver det mere mening:
Bemærk at det kun er det ene kort, som skal i bundkortets PCI port. Du kan vælge det smalle eller det brede PCI-E stik på bundkortet, det virker alligevel. Hvis du bliver irriteret over, at det er på Engelsk, så er det trist, for softwaren ér på alt andet end Dansk. Lidt ærgerligt, for mange vil gerne have en god lyd - men kan ikke Engelsk eller Tysk, her burde Creative nok tænke på dem også og oversætte softwaren, det er min ydmyge mening. Man behøver ikke at skulle være god til sprog, for at man gerne vil have en god lydoplevelse på sin PC.
Vi installerer kortene på den slukkede PC: selve "hovedkortet" sættes i en PCI-E port og "slavekortet" i et ledigt slot og forbindes med "lakridsbåndet" / det brede kabel til stikbenene i siderne af kortene. Placeringen af stikkene til højttalerne, bag i kortet, er heldigvis vist i den medfølgende manual, så intet problem her. Både 5.1 og 2.1 systemerne passer, ellers er der medfølgende adapterstik.
Hvis du har et integreret lydkort (det er jo standard på langt de fleste bundkort i dag), så husk at deaktivere det i BIOS inden opstarten.
Så starter PC'en op, mumler lidt om ny hardware, men finder ikke drivere til den, så ind med den medfølgende installations-CD og så kører det:
Som sædvanligt, når vi har med Creative at gøre, så skal der genstartes. Når du har genstartet, så har Creative installeret et automatisk opdateringsprogram, som kigger efter når du ønsker det. Se nedenstående billeder:
Grunden til, at jeg viser alle disse skærmbilleder er, at er man ikke vant til Creatives advarsler og spørgsmål under installationen, så kan man godt spekulere på, om nu alt det software mon er ok. Dét er det. Opdateringen foregår automatisk af softwaren, hvis du tillader det. Det gør den jævnligt ved opstart fremover, så du ikke misser nye faciliteter fra Creatives side. Jeg har så downloadet Creatives Tool box. Den bliver foreslået, når du genstarter første gang, efter installationen - og den er et nærmere bekendtskab værd. Godt nok en prøveversion, men pakken koster omkring 200 kr., og er de penge værd efter min mening. Download af opdateringerne tager godt nok lidt tid, ca. 15 minutter men det er ventetiden værd. Creatives hjemmeside har altid været lidt sløv med hastighederne, jeg ved ikke hvorfor - måske fordi der altid er en masse, som downloader.
Her, efter genstarten, var der sød musik i mine højttalere, så nu tilslutter jeg mit Altec Lansing headset med mikrofon. Det er faktisk det mest spændende for mig, her og nu. Controlleren regulerer lydstyrken (og forstærker lyden) i hovedtelefonerne.. og jeg skal sige at dét virker. Lyden er fantastisk ren og jeg får flere aspekter med i lydbilledet, end jeg nogensinde før har fået i mit headset. Her må jeg indskyde, at imens jeg testede her, så kom jeg til at lytte til musikken i headsettet og blev så grebet af lydkvaliteten, at jeg bare nød det i et par timer. Det var ikke meningen, men siger en del om kvaliteten i dette lydkort. Jeg har virkeligt testet mange lydkort, men til dato så slår disse lydkort alt.
Mikrofonen er en fornøjelse at benytte. Gengivelsen er nær det perfekte - og det gælder både optagelse af lyd samt kommunikation over Skype o.l.
Baggrundsstøj bliver filtreret fra på en fornem måde, uden at ændre det originale lydbillede. Det er en herlig oplevelse at sidde med.
Headsettet gengiver den perfekte lyd i forhold til mange andre test, som jeg har foretaget før - med andre lydkort. Spil-oplevelsen bliver en helt anden, mit headset er et godt sæt, og højttalerne gengiver alle lydspektre formidabelt. Man kan høre gruset knase i "Sniper2" spillet, alle lyde er med, jeg kan kun nyde oplevelsen.
El-guitaren kommer også til sin ret - og Creative foreskriver, at du er nødt til at benytte en lille for-forstærker - men nej, det behøver du ikke. Ind med Jack-stikket i mikrofon-indgangen på controlleren på skrivebordet, så kan du optage og mikse. En fin detalje, som jeg er glad for. Herunder ses mit legerum med guitar-lyden, som jeg optog. Bemærk den grønne "skyder" helt ude i højre side, den viser volumen og om der opstår interferens:
Pro-studiet herover viser, hvordan du skifter imellem hovedtelefoner / headset og højttalere. Du klikker simpelthen på ikonet for din ønskede enhed, så skifter den imellem dem. Det store Jackstik i din controller på skrivebordet virker på den måde, at den bestemmer, hvad du hører igennem. Hvis du tilslutter headset / hovedtelefonerne med et stort Jackstik, så overtager det kontrollen som lydenhed - modsat de små stik i den anden side. Her skal du vælge i programmet i stedet, og det er intet problem.
Creatives feature "ALchemy", virker på spil og giver en utrolig klarere lyd og spiloplevelse. Under forrige afsnit i denne test, under specifikationer, har jeg beskrevet, hvilke spil og kort, som er dækket under denne feature.
Musik, film - ja alt, hvad der har med lyd at gøre på en PC, er en fantastisk oplevelse med denne herlige blanding af 2 lydkort. Jeg er så begejstret, at jeg simpelthen ikke aner, hvordan jeg skal udtrykke den. Alt høres så ufatteligt rent, og eftersom jeg har en god kvalitet headset og højttalere, så er det hjertetagende.
Jeg kender ikke prisen på kortene, imens jeg skriver disse linjer - men de skal være dyre, for at jeg ikke selv investerer i dem.
Logitech X-540 speaker system (Analogt) versus Creative Sound Blaster ZxR:
På ovenstående illustration til højre ses, hvordan man tjekker om højttalerne er korrekt forbundet til lydkortet. Her kom jeg gevaldigt i knibe og rodede i lang tid med problemløsning. Jeg kunne ikke få lyd i højre fronthøjttaler og heller ikke lyd i centerhøjttaleren iflg. setuppet. Det viste sig at være mit analoge højttalersæt som var skyld i problemet. Det er analogt og det giver lidt problemer. De (højttalerne) reagerede ikke som de skulle, når jeg testede højttalerne enkeltvis i opsætningsprogrammet, (det samme kan gælde andre analoge højttalersæt) - men til gengæld perfekt når jeg afspillede musik. Det er fint nok og absolut ikke første gang, at jeg oplever dette i mine test.
Man kan argumentere for, at jeg burde investere i et digitalt højttalersæt, men kan jeg få det til at virke analogt, så kan andre også - og spare en formue i nye højttalere.
Jeg har slet ikke lyst til at skjule min begejstring for dette sæt lydkort. Lad os gå til bedømmelsen og karaktergivningen på næste side: