Test: Synology DiskStation 101g+

Netværk d.  06. oktober. 2005, skrevet af @ngler 1 Kommentarer.  Vist: 12746 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.Synology.com
Produktet distribueres i DK af: www.interdata.dk
Link til producentens website: www.synology.com


Design




Designet på 101g+ har ikke betydet den store udgift til designafdelingen, for den er stort set identisk med 101'eren. Ikke at det trækker ned, da det er et fedt design. Den eneste ydre forskel er eSata porten, samt hullet til en lille blæser.
Materialerne er ikke mindre end det ikke særligt eksotiske plastik. Dette kan få diskstation til at virke billig.



Dioderne på fronten fortæller de vigtigste informationer, hvilket er meget rart. Da 101g+ ikke kun er en NAS, er der også flere USB-porte; to på bagsiden og en på forsiden, som gør det noget nemmere at sætte et digitalkamera eller USBstick til. "Copy"knappen gør det endnu nemmere at kopiere fra USB enheder. Af andre interessante knapper er der tænd/sluk knappen der ikke gør andet end den siger, nemlig tænder og slukker.



Et af kritik punkterne da vi så på den "gamle" ds101 var at man ikke kan bruge disken som USBdisk. Rent teoretisk er det ikke længere et stort problem, da 1Gb LAN har over den dobbelte hastighed i forhold til USB 2.0. Dog kunne det være rart at man kunne bruge DiskStation som Usb link til alm. rj45 netværket. De to to Usb-porte kan så omvendt bruges til Usbdiske (en pr. port, ergo 3 diske med front Usb-porten). En af de ting som næsten gjorde afskeden med vores tidligere testet ds101 til en tårepresser, på niveau med dengang Mufassa dør i Løvernes konge, var den indbygget printserver. Grunden er at mange billige (gdi) printere, som testerens Minolta 1300w ikke bare virker med en printserver, da printeren overlader arbejdet til pc'ens cpu. Men ds101g+ er dybest set en pc baseret på en powerpc cpu, måske ikke ligefrem en G5, men omvendt mangler grafik og lydkortet.



Det er faktisk dette der gør ds101g+ ekstra interessant! For Synology har givet mulighed for at hente sourcekoden, så man kan hygge sig med denne. Selve operativsystemet er ikke overraskende Linux som er at finde på stort set alt der har en processor (fx ipod, mobiltelefoner, routere og pc'ere). Så når Synology fx. skriver webserver, så klarer jobbet af en apache server, med muligheden for php. Obs, ds101g+ kan køre php filer hvis de hedder .php3 som ekstension! Desværre er der ikke umiddelbart mulighed for at køre med en database som fx MySql. Men det må formodes at det kun er et spørgsmål om tid før at ds101g+ får samme uofficielle software som konkurrenten Linksys NSLu2 som kører på samme MyBox Linux distribution. Potentialet er enormt! men det kræver viden om Linux, i hvert fald som det ser ud nu :( Nok om Linux for denne omgang. Inde i ds101g+ ligger det lille motherboard, der gemmer en freescale cpu, en silicon satacontroller, marvell gigabitlan , 64MB ram samt 16MB ROM.



Desværre gemmes der også lille monster, en 25mm blæser. Den er godt nok lille og temperaturstyret. Hvor ds101 var lydløs, så brummer 101g+ når blæseren går i gang og det gør den efter et stykke tid, da vores western digital bliver lun.



Selv om der ikke er meget plads, så bør Synology overveje om de ikke burde bruge fx. en stor flad (og lydløs!!) blæser i siden, eller vurdere om behovet virkelig er der. Der er ingen tvivl om at nogle diske ikke er velegnet, som fx raptor. Men som det er med biler sådan er det sikkert også med Synology DiskStation 101g+. Alufælge får ikke en gammel Opel Corsa 1.1 til at køre hurtigere. Men det lyder federe at sige man har det. Sådan er det også med ds101g+. Som testen vil vise, så er interfacet og implementering den begrænsende faktor, noget vi allerede så i vores tidligere ds101 test.



Af andre interessante ting inden i DiskStationen er der stikket til satadisken. Stikket er loddet direkte på printet, hvilket har fordelen at der ikke er et kabel der kan knække. Omvendt kræver dette at disken skal "vippes" ind i stikket, ikke en løsning som virker optimal for disken, pga man kan vride satadelen lidt, hvis man er for voldsom.



Samtidig er der nogle skrøbelige kobberben på printet der rammer rammen disken sidder i. Sikkert så der skabes stelforbindelse. Godt træk, men allerede efter to monteringer knækkede det ene ben :( Langt fra en katastrofe, men som regel er alt der slår gnister, knækker af eller lugter brændt (stikflammer og røg hører også under dette punkt) en dårlig ting. På den anden side af printet er alle de interessante komponenter.



Montering
Konceptet er uændret i forhold til ds101, hvilket er fint da det virker efter hensigten. Den ene side skubbes af og ledningen der sidder der kan nemt tages af, hvis man ikke bare vipper siden tilbage.
Selve disken sidder i en ramme som så skrues fast til plastikken igennem printet. Det kan godt betale sig at teste om disken sidder som den skal i rammen, da det faste stik kræver at disken er monteret 100% korrekt. Når det er gjort er det bare at sætte siden på og sætte to skruer i. Da disken bruger en (ikke bekræftet) en variant af reiser filsystemet bl.a. Brugt i Linux, så kan boksen selv formatere disken. Man skal dog være opmærksom på at quickguiden først skriver at man skal trykke to gange på reset. Selve proceduren er lidt mere kompliceret med at den skal holdes nede i x antal sekunder, så bipper den, så skal man holde ind igen i xx antal sekunder, og så sker der noget.

Software

Softwaren på DS101g+ er faktisk identisk med den som der findes på vores test af DS101.

Datareplicator
Det medfølgende Data replicator program var også en fryd at bruge og der var ingen problemer der. Data replicator er et backupprogram uden de store problemer, dog er der ikke nogle direkte "kør hver dag kl. det og det" hvilket er lidt ærgerligt.



Disk Station assistent
Egentlig er Disk Station assistent bare et søgeværktøj til DS101g+, med en lille finte. Man kan nemlig få tilføjet alle drevene nemt i Windows som netværksdrev.



Manage Disk Station virker omvendt ikke helt med Firefox, da den bare åbner en browser, men uden en url.



Web-interface
Selve administrationen er ikke ændret specielt fra den ældre DS101. Da der er en web-server som bruger port 80, så skal man godt nok lige huske at admin-delen ligger på port 5000.



Ellers åbnes webserveren som standard hvis man bare skriver ipnummeret. Administrationen er nem at gå til og hvis man har lidt problemer kan man altid vælge Wizzarden til at hjælpe en med at sætte boksen op. Den mest markante ændring er punktet SERVICES. Services dækker over de ekstra features som standard ligger på DS101g+.



Webserver, photo server - hvilket egentlig er en hjemmeside hvor man kan se billeder der ligger i denne bestemte mappe og ikke mindst FTP serveren.



FTP serveren er hjertet, da den gør det nemt at uploade og downloade filer via Internettet eller LAN.



DS101g+ tilbyder selvfølgelig brugerstyring (brugere og grupper, hvor man kan sætte rettigheder som skriv, læs, ingen adgang) og egne mapper. Man kan også se hvor meget trafik der har været på FTPen. Ganske som før, så mangler der en ratio eller en maks up/download på bruger og gruppeniveau.



Netværksindstillingerne er også lige til at gå til, der kan man vælge en fast IP eller at boksen får IPnummeret fra en DHCP. USB enhederne har deres eget lille menupunkt, f.eks. Printserveren.



Der er selvfølgelig også en del sikkerhed, f.eks. kan DS101g+ sende en mail til en foruddefineret adresse ved fejl. Log er der også masser af:



Andre muligheder
Da DS101g+ er en computer, så kan man også bare bruger computernavn eller ip-nr for at få adgang til de delte mapper, via lokalt netværk.



Filstrukturen er egentlig ret nem:
WEB = der hvor filerne til webserveren ligger
Photo - Der hvor filerne til foto- delen ligger
USBshare(x) - f.eks. filerne hvis man kopierer fra en USBkey via fronten (x=1-3)
Public - standard FTP/share konto
Printer og faxe - adgangen til printserveren
Og så er der selvfølgelig mulighed for at lave alle sine egne mapper og brugerrettigheder til dem via web-interfaces, hvis man altså er logget på som den rigtige bruger.

Web station
DS101g+ bliver af Synology kaldt en 6in1 Gigabit server og en af de "inbyggede" servere er så en Webserver. DS101g+ er baseret på en Linuxdistribution, så er det næsten altid sådan at når man har sagt webserver på Linux, så har man også sagt Apache. Apache er da også et glimrende valg, da det bare virker som det skal. Når man siger Linux og Apache, så siger man også PHP, hvis man altså bare vil lidt mere end det helt basale. PHP er kort sagt et sprog hvor serveren kan kommunikere med hjemmesiden, dvs. at man f.eks. kan skrive til en fil, uploade filer til serveren og alt muligt andet. Pendanten til PHP er ASP som især findes på Windows servere. Men tilbage til PHP. Derfor kan det undre meget at PHP er blevet gemt lidt væk, og kun kan køres hvis filerne hedder .php3 og ikke .php som "filtype". Når man nu alligevel har PHP, så burde man også have en database så man kan holde orden i data, men det har Synology ikke lige ment at der skulle med. Behovet for en webserver er måske heller ikke super stort da man trods alt også er begrænset af den liniehastighed man har til internettet. Samtidig kan man stort set få smidt et webhotel i nakken der understøtter mere end DS101g+, dog med en betragtelig mindre plads. Web station er nemlig begrænset af den plads du har på disken og man finder ikke mange udbydere med flere gigabyte plads i den helt billige ende. Så som standard kan man bruge HTML på webstation.

Photostation
Photostation er et smart PHP scripts som gør det muligt at se billeder lagt direkte ned i photo mappen. Egentlig ikke det store, men det virker som det skal uden de alt for store problemer. Som web station så er det ret basale funktioner, men for den almindelige bruger er det sikkert meget fint.



Linux
Som en lille bonus, så kan interesserede kigge på følgende links om DS101 og Linuxmods.

Hardwareforumz.com

NSLU2-linux for DS101
@ngler
 
Redaktør
Tilføjet:
17-12-2005 14:21:24
Svar/Indlæg:
4033/364
OBS Synology har tilbudt at sende en gratis blæser der larmer noget mindre..