Test
Testmaskinen består af :
Bundkort: Asus H87I Plus mITX
CPU: Intel i5-4670 Haswell 3,4 Ghz
Grafikkort: MSI GTX 780 Ti
RAM: Corsair Vengeance 2x4 GB DDR3 1600 Mhz
PSU: Coolermaster 700 W
Harddisk: Samsung EVO 840 128 GB SSD
Køling: Bloodfreezr 50FH
Til sammenligning har jeg brugt forskellige artiklers resultater, da jeg ikke har noget liggende af den slags highend GFX test. Så bær lidt over med at der er stor forskel på f.eks. HD 6950 og GTX 780 Ti men jeg skulle finde nogle egnede resultater og hele testen går som sådan ud på at vise hvor vild ydelsen kan være på en SFF Gamer af i dag.
Programmer:
Furmark
3Dmark 03
3DMark 05
3DMark 06
3DMark 11
3DMark Vantage
PC Mark Vantage
Sciencemark2
Super PI
Battlefield 4
Tomb raider
Resident Evil 6
Her er startskærmen på Windows 8.1 og den er simpelthen så totalt clean. Her er kun et for installeret program og det er Nvidia Geforce Experience som man kan vælge at bruge til at optimere grafik indstillinger i diverse spil og holde grafikdriveren opdateret med. Ingen andre præinstallerede ting og sager og det er jo rigtigt rart at se, da der så heller ikke kører et eller mange programmer der samlet set ligger og sløver systemet ned. Jeg har installeret det lille program pokki som giver lidt lettere adgang til mange ting i Windows 8.1, da jeg endnu ikke helt har vænnet mig til Windows 8.1.
Her ses et billede af CPU'ens og GPU'ens specifikationer. Dette billede er taget mens CPU'en kørte fuld skrue via Prime95, så den når altså ikke op på de 3,8 Ghz som den ellers burde kunne i Turbomode. MSI GFXkortet til højre har 3 GB DDR5 RAM.
Core temp. har lidt problemer med at vise hvilken CPU der er vist, men jeg har medtaget disse 2 billeder for at vise temperaturen på CPU'en dels ubelastet (idle) og under fuld belastning (full load) med Prime95 kørende. Bloodfreezr H50 køleren gør et glimrende arbejde med at holde CPU'en kølet og core 1 har som det ses lige været oppe og snuse til de 60 grader, så der er langt endnu til de 100 grader der skal til før CPU'en lukker ned.
Furmark:
GTX 780 Ti fik også en tur i pinebænken med Furmark i 1980x1080 som belaster GFXkortet ret hårdt. Kurven ved siden af Furmark logoet i venstre side af skærmen forneden går rimeligt hurtigt op på de 85 grader og bliver der så længe man kører testen.
3DMark:
Futuremarks 3D-testprogram, 3DMark, er kendt af de fleste i faget. Programmet afvikler forskellige grafiske målinger, hvor nogle kun køres på processoren for også at teste den. Programmet udregner til sidst et samlet resultattal, og det er denne der vises i grafen herunder.
Indrømmet denne graf ser helt vild. Men igen er det så endnu et bevis på at hardwaren er afgørende ved disse tests. Tiny Shark'en er udstyret med en Samsung 840 EVO og et GTX 780 Ti GFXkort og de opstillede konkurrenters test er kørt på en 500 GB Harddisk og et HD6950 GFXkort så derfor giver det kæmpe forskel på ydelsen. Men man må da sige at Tiny Sharken sparker godt fra sig og løber med det hele.
PCMark Vantage:
Futuremark står også bag PCMark, som måler næsten alle aspekter af et system. Hvor hurtigt der kan vises hjemmesider, billeder, film og afspilles musik. Der bliver også vist nogle grafiske tests, og harddiskens hastighed analyseres. Hver kategori får deres egne point, hvorefter et samlet tal udregnes. På grafen vises de individuelle kategorier og det totale resultat, som Futuremark har valgt at kalde "PC Marks".
Også her i denne test som er mere all round på systemet ses en helt tydelig ydelses forskel på Tiny Shark maskinen og de testede maskiner.
Sciencemark 2:
Dette program måler hvor mange Gflops processoren har ved forskellige beregninger. Til sidst spytter Sciencemark en værdi ud, som er den der vises på grafen.
Her er det tydeligt at vi har at gøre med en i5-4670 Haswell CPU og ikke som på ASUS og Gigabyte bundkortene en i7-4770K CPU, men den yder nu ganske fortrinligt alligevel selvom den kommer ind på sidstepladsen.
SuperPI 1M:
SuperPI sætter processoren til at udregne pi. Tallet kender vi fra matematikkens verden, hvor man bruger pi i udregning af cirkler. Pi formodes at være uendeligt. Rekorden blev sat i december 2002, hvor Yasumasa Kanada fra Tokyos Universitet fik udregnet over en milliard decimaler (1.241.100.000.000). Det vil naturligvis tage en voldsom supercomputer at udregne og programmet her går kun til 32 millioner. Jeg har valgt at udregne pi med blot én million decimaler, og SuperPi gør det 19 gange.
Her slår det også igennem at CPU'en ikke er en i7-4770K udover på de 2 sammenlignede bundkort men her er det jo også helt ren regnekraft så det er klart at i5 4670 ikke når ned på lige så få sekunder eller rettere hundrededele sekunder. Den er dog ikke ret langt bagud.
Battlefield 4:
For rigtigt at teste GFX kortet skal der da være målinger af tidens største spil Battlefield 4 og spillets grafikmotor Frostbite 3. Jeg har valgt at teste i 1980x1080 da det er den opløsning og detaljegrad mange vil kunne køre spillet i med dette GTX 780 Ti grafikkort. Jeg har kørt FRAPS i den scene der hedder Tashgar fra starten.
Til denne test måtte jeg have fat i en test af netop GTX 780 Ti som lige er blevet testet og derfor ligger scoren meget tæt på artiklens score, men den er så udført på en sokkel 1155 bundkort med en i7-3770K CPU. Da det er ren GFXkraft eller rettere FPS, ja så skal de jo ligge ret tæt da det er samme grafikkort der er testet mod hinanden.
Tomb Raider:
Tomb Raider 2013 har sin egen indbyggede benchmark så det får en tur gennem testbænken i 3 forskellige opløsninger. Resultatet leveres i gennemsnits FPS.
I denne test ser vi ydelses forskellen på et GTX 670 og GTX 780 Ti og ja den er jo ret markant i de testede opløsninger og helt klart til fordel for Tiny Shark maskinen.
Resident Evil 6:
Til spillet Resident Evil er der lavet en benchmark der tester om ens maskine overhovedet er i stand til at afvikle det rigtige spil på fornuftig vis. Der leveres efter test en score og en bogstavs rang. Jeg har dog kun medtaget scoren da den giver et fint udtryk for præstationen.
Også her i Resident Evil testen sparker Tiny shark fra sig og igen ser det meget vildt ud i forhold til det HD 6950 som der testes mod, men igen formidabel ydelse i alle opløsninger.
Tak til Freak_Master for testbeskrivelserne på denne side.
Så når vi frem til konklusionen på næste side.