Test
Testmaskinen består af :
ASRock Z97 Exteme 6
intel core i5 4690K
2x2GB DDR3-1333, CL9
Samsung XP941 256GB M.2 Ultra
Windows 8.1
Programmer:
ATTO
Crystal DiskMark
AS SSD
Anvil Storage Utilities
ATTO
ATTO er det program producenterne oftest henviser til, når de skal opgive læse- og skrivehastigheder. Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift. tilfældige data fra en harddisk.
Skal vi tro på ATTO så er der helt tydeligt sket noget med hastighederne for mindre filer. Det er de grønne kurver på graferne. Det er faktisk kun Samsung's 840 Pro der kan følge bare nogenlunde med, og den får baghjul på skrivehatighederne op til 64 KB. Jeg ved ikke hvorfor Extreme Pro skal lave det lille knæk på læsehastighedeskurven til sidst. Jeg har kørt testen tre gange, og det var det samme resultat. Stadigvæk meget fine målinger.
Crystal DiskMark:
Crystal diskmark bruger ukomprimerbare data, så derfor kan der være stor forskel på resultaterne ift. ATTO, især på skrivehastigheden. Her ser man ofte ydelsestab for SSD'er der anvender komprimeringsalgoritmer, da de først skal opdage at data ikke kan skrumpes, og dernæst finde ud af hvad de skal stille op med dem.
Her ligger Extreme Pro helt fremme sammen med de bedste, og vinder flere af enkeltopgaverne. Det er især tydeligt at der er gang i sagerne når køen bliver lang. Gennemsnitligt ligger ydelsen meget højt i denne test.
AS SSD
AS SSD bruger ligeledes ukomprimerbare data, så målingen bør ligne Crystal Diskmark.
Som i ATTO testen er det faktisk kun 840 Pro modellen fra Samsung der kan hamle op med SanDisk. Her er den lige et mulehår foran i alle enkelttests. Men stadig fornem ydelse fra Extreme Pro.
Anvil Storage Utilities
Anvil programmet baserer sine målinger på IO Meter der er det tætteste man kommer på en industristandard inden for test af harddiske og SSD'er.
Her kan vi tydeligt se at 4K ydelsen på læseopgaverne har fået et boost, og endda efterlader Samsung i støvet når vi øger queuedepth. Ydelsen for skrivning ligger igen i den høje ende. Kigger vi på IOPS tallene bliver det ydeligt hvorfor.
IOPS
For at se hvad der sker indvendigt i SSD'en har jeg målt IOPS tallene, både med standard indstillingerne og med maks queue depth. Jo højere IOPS tal, jo hurtigere kan SSD'en ekspedere data ind og ud samt flytte dem internt. Det har især betydning for hvor godt drevet håndterer store filer.
Her kan vi se at SanDisk Extreme Pro elsker at have mange opgaver ad gangen. Det er stadig Samsung der er udfordreren, og den eneste der er i nærheden af SanDisk set over hele testen.
Skruer man helt op for antallet af opgaver i kø, ser det således ud.
Hver for sig er IOPS tallene i den meget høje ende, men dog ikke helt oppe hvor vi blev lovet i specifikationerne. Ved blandede operationer virker det som om at controlleren slås lidt med at skifte over fra læsning til skrivning. Uanset så er det meget fine tal.
Sammenfatning og point på næste side.