Test
Testmaskinen består af :
ASRock Z97 Exteme 6
intel core i5 4690K
2x2GB DDR3-1333, CL9
Samsung XP941 256GB M.2 Ultra
Windows 8.1
Programmer:
ATTO
Crystal DiskMark
AS SSD
Anvil Storage Utilities
ATTO
ATTO er det program producenterne oftest henviser til, når de skal opgive læse- og skrivehastigheder. Programmet bruger komprimerbare data, hvilket alt andet lige vil give højere hastigheder og dermed en højere score ift. tilfældige data fra en harddisk.
R7 ligger sådan set pænt nok i feltet, men har nogle ret underlige dyk et par steder hvor der ikke burde være problemer. Det kan være firmwaren der er en anelse umoden. Testen er kørt 5 gange, og der var samme tendenser hver gang. Sjovt nok så har ARC 100 næsten samme opførsel.
Crystal DiskMark:
Crystal diskmark bruger ukomprimerbare data, så derfor kan der være stor forskel på resultaterne ift. ATTO, især på skrivehastigheden. Her ser man ofte ydelsestab for SSD'er der anvender komprimeringsalgoritmer, da de først skal opdage at data ikke kan skrumpes, og dernæst finde ud af hvad de skal stille op med dem.
Radeon R7 helt i top i denne test, og knuser konkurrenterne i skrivetesten. I læsning ligge vi også pænt højt, og især når der er mange opgaver (queue depth, QD) brilierer R7. I forhold til ARC 100 ligger R7 lige hvor den skal, med sine 72 MHz ekstra på controllerens clockfrekvens.
AS SSD
AS SSD bruger ligeledes ukomprimerbare data, så målingen bør ligne Crystal Diskmark.
AS SSD er ikke helt enig med Crystal Diskmark. R7 får en placering et mulehår bagved Samsung og SanDisk, men det er stadig flotte målinger. Igen lige et mulehår foran ARC 100.
Anvil Storage Utilities
Anvil programmet baserer sine målinger på IO Meter der er det tætteste man kommer på en industristandard inden for test af harddiske og SSD'er.
Anvil viser en rigtig fin ydelse for skrivning, mens læsning ikke just imponerer. Vi er et stykke fra de 550 MB/s som ATTO viser. Igen lidt over ydelsen fra ARC 100.
IOPS
For at se hvad der sker indvendigt i SSD'en har jeg målt IOPS tallene, både med standard indstillingerne og med maks queue depth. Jo højere IOPS tal, jo hurtigere kan SSD'en ekspedere data ind og ud samt flytte dem internt. Det har især betydning for hvor godt drevet håndterer store filer.
R7 kan ikke følge med de andre i feltet her, og lægger sig sammen med ARC 100 i et lidt lavere leje. Det er dog på ingen måde katastrofale målinger, og du vil sagtens kunne bruge R7 som disk i en spillemaskine og workstation uden at få problemer.
For at få et billede af IOPS ydelsen når det går ekstra hedt for sig, har jeg brugt Anvil igen, og denne gang skruet op til maks queue depth for læsning, skrivning og 70/30 blandet.
Så kravler R7 fint over 93.000 i læsning, knap 83.000 når der skrives, og 70.000 for blandede opgaver. Det er fine tal, der viser at Radeon R7 SSD'en godt kan arbejde når det gælder.
Sammenfatning og point på næste side.