Test: Shuttle XPC SD11G5

Barebones d.  30. december. 2005, skrevet af Polarfar 2 Kommentarer.  Vist: 21854 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: http://www.shuttle.com
Produktet distribueres i DK af: http://www.inter-data.dk
Link til producentens website: http://www.shuttle.com

Specifikationer



Features

Her er et par ord fra Shuttle.


SD11G5 motherboard:
Pentium M (socket 479)
Intel 915GM + ICH6M chipset
PCI Express Interface
Intel Graphics Media Accelerator 900
Sound Blaster Live! 24-bit EAX HD 7.1
Serial ATA
DDR2 400/533
Mini PCI port



Silent X Technology:
Silent 24dB operation
Integrated Cooling Engine (ICE)
Silent X 220W External PSU
Airflow cooling mechanics
Smart Fan
XPC Tools



Case:
Shuttle (Simply styled) G5 Chassis
Stealth Drive Doors
Preinstalled drive/power cables








Chipset



Maskinen er baseret på Intel 915GM chipsettet. Indtil nu har det, med få undtagelser, været Intel 855GM chipsættet, der var at finde på de få desktopboards, som kan benytte Pentium M, men med 4xAGP og SingleChannel DDR333 er det jo ikke spec's der imponerer, så måske derfor har Intel udsendt 915GM chipsættet, der understøtter både PCIe og DualChannel DDR2, sammen med Dothan versionen af CPU'en.



Med dualchannel DDR2 og 533FSB mulighed er der sket lidt, og det giver en teoretisk ram-båndbredde på 8.6GB/s, så det er jo ikke helt håbløst.

Interessant er det at chipsættet understøtter både DDR og DDR2 ram. Intel har ellers satset hårdt på at få indført DDR2 som standard, men her får producenterne så et pusterum, og en mulighed for at sætte begge sokkeltyper på bundkortene. Måske i erkendelse af at det ikke er alle der har nået at skifte til DDR2. Lidt ligesom da man i sin tid skiftede fra SD-RAM til DDR, hvor man også kunne få bundkort med begge sokkeltyper, så man kunne opgradere sine ram senere.

Der følger naturligvis integreret Intel Extreme grafik med i pakken, med mulighed for et væld af tilslutninger, og så kan det håndtere to separate skærme/skærmbilleder af gangen. Lækkert hvis man ikke har de store krav til grafikken, eller i første omgang ikke har råd til et PCI-e grafikkort.



Der følger 2 stk. SATA porte med ICH6-M controlleren, og der er stadig plads til en enkelt IDE kanal. Derudover er der understøttelse for 8 kanals lyd, 8 USB porte, Gigabit ethernet og PCI express.





Pentium M



Hvad er så denne Dothan CPU for en størrelse ? Den mobile Pentium 4 er en videreudvikling af den processorkerne ( P6 ), der går helt tilbage til Pentium Pro og Pentium II / III processorerne. Og det siger jo lidt om udviklingsafdelingen hos Intel, at man således har formået at bringe en over 10 år gammel kerneteknologi ind i moderne CPU'er, og skabe et produkt, der er både tidssvarende og har et lavt strømforbrug. Man har bl.a. forlænget instruktions pipelinen, og optimeret den måde chippen oversætter x86 instruktioner på til intern kode. Alle moderne CPU'er kører i virkeligheden ikke med x86 instruktioner, men har en oversætterenhed, der kan fortolke x86 til den såkaldte microkode som CPU'en arbejder med, og bl.a. PIII havde nogle problemer med flaskehalse i oversætterdelen.

De oprindelige Pentium M, kaldet Banias, havde 1MB cache og 400FSB. Med Dothan har designet fået et boost med ekstra 1MB cache, og fås nu både med 400 og 533MHz FSB. Der er desuden fuld understøttelse for SSE og SSE2.

Her er et billede af kassen fra vores model 745. 1.8GHz med 400MHz FSB, 2MB cache, og justerbar ned til 600MHz.



Det kan lyde selvmodsigende at lave et Low-Power design med 2MB cache, specielt med P4 EE modellerne i tankerne. Det er jo normalt ikke just noget der gavner strømforbruget, og specielt varmeudviklingen, men det er med Dothan alligevel lykkedes at skabe en CPU, der ikke bruger mere end ca. 25 watt, hovedsageligt vha 0.09micron teknologien, og den er dermed velegnet til brug i bærbare maskiner hvor batterilevetid er en vigtig faktor, og i desktopsystemer hvor støj, eller manglen på samme, er i højsædet.

For yderligere at spare på strømmen har Intel udviklet Speedstep teknologien, der simpelthen slukker ned for de dele af processoren der ikke er i brug, og samtidig justerer clockfrekvensen, så man får den mængde processorkraft der er brug for, NÅR der er brug for den.



Som det ses er der ikke monteret heatspreader på kernen, som vi kender det fra Pentium 4, grundet den forholdsvis lave varmeudvikling. CPU'en monteres i en 478 pins ZIF-sokkel med skruelås, også kaldet Socket 479.
Emillos
 
Overclocker
Tilføjet:
29-12-2005 22:58:29
Svar/Indlæg:
14079/622
For lækker..

Dog ærgeligt at der ikke er mulighed for ændring af v-core :l



Beaviz
 
Elitebruger
Tilføjet:
03-01-2006 16:23:51
Svar/Indlæg:
3214/18
Den er da bare for fed. Ærger mig næsten over købet af min 25P'er nu. :l

Ja, lidt ærgeligt man ikke kan ændre v-core. Så kunne der sikkert godt have kommet nogle syge clocks ud af de små Pentium M'er.