Test: Intel 955EE Presler

CPU, Intel d.  08. januar. 2006, skrevet af Polarfar 2 Kommentarer.  Vist: 9968 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.intel.com
Produktet distribueres i DK af: www.intel.com
Link til producentens website: www.intel.com

Lidt om 955EE



Presler-kernen

Presler-kernen bærer faktisk en del nyheder i forhold til den Smithfield-kerne den afløser (840EE). Først og fremmest er Presler dual-core, men opbygget af to separate kerner, hvor Smithfield består af to sammenhængende kerner. Tricket her er naturligvis at Intel under fremstillingen kan lave en Presler CPU ud fra to tilfældige kerner og ikke to, som har siddet ved siden af hinanden på wafer-pladen. Dette øger naturligvis mængden af brugbare færdige CPU'er fra hver enkelt wafer-plade.



Nu kunne man tro at denne separation gav langsommere kommunikation internt i chippen, men Intel har faktisk nedsat latency imellem de to kerner med omkring 5%. Det er ikke voldsomt, men maner i hvert fald frygten i jorden, hvis man frygtede af de separate cores ville skabe langsommere chips.

Det blev nævnt at Pentium Extreme Edition 955 nu er oppe i 376 millioner transistorer, hvilket for en stor del skyldes en forstørret L2 cache. Presler byder nemlig på 2x 2MB L2 cache, hvor Smithfield kun havde 2x 1MB cache. Den fordoblede cache er tydeligt den primære kilde til de mange transistorer.

En yderligere detalje er at den øgede mængde cache ikke er kommet til på trods af en højere latency i communikationen med L2 cache'en. Det så man ellers da Prescott 2M afløste Prescott, hvilket gjorde at den (også dengang) fordoblede L2 cache havde en lidt mindre gevinst end man havde kunnet håbe. På Presler er dette ikke tilfældet, hvilket indikerer at man clock for clock vil være hurtigere end en tilsvarende Smithfield processor.

Så måske er den forhøjede hastighed slet ikke nødvendig, men alligevel har Intel sat clockfrekvensen lidt op. 266MHz er det blevet til i forhold til 840 Extreme Edition processoren og det gør at 955 Extreme Edition ender på 3.46GHz. Intel har beholdt sin TDP værdi på 130W, hvilket er samme niveau som Smithfield lå på.

Den højere clockfrekvens giver også mulighed for at udnytte den nye FSB, der nu er oppe på 1066MHz. Dette sker som vanligt i form af en quad-pumped arkitektur, hvor de 266MHz FSB ender over den magiske Gigahertz. Den øgede FSB giver mere båndbredde til processoren og med en dual-core processor er der naturligvis kamp om data.


Virtualization Technology

Der har også været nævnt et nyt begreb ved navn Virtualization Technology (VT). Det er kort fortalt en videreudvikling af det gode gamle Virtual 8086 der kunne oprette flere 8086 maskiner parallelt og afvikle DOS programmer på dem. Nu er det så komplette maskiner med alt hardware og
komplette operativsystemer der afvikles ved hjælp af et nyt instruktionssæt i CPU'en. Det minder en del om det vi kender i dag fra VMware og lign. programmer der kan køre virtuelle maskiner, men da der her er tale om en decideret hardwareløsning, så er kontrolprogrammerne meget enklere, og de virtuelle maskiner vil køre hurtigere da de ikke skal emulere sig igennem.



Der er pt to CPU'er på markedet, der understøtter VT, nemlig Intels Pentium 662 og 672, der som navnet antyder er 660 hhv 670 modellen med VT, altså en god gammeldags singlecore med HT.
Nu har vi så fået en Dualcore CPU med HyperThreading og VT på hånden i 955EE, så der er afgjort mulighed for at få skudt nogle operativsystemer i gang når man har hele 4 adresserbare CPU'er at gøre godt med.

Det er i hvert fald en ny teknologi med store perspektiver i. Måske ikke så meget for den almindelige hjemmebruger, men man kan sagtens forestille sig et stort firmanetværk bestående af et par kraftige servere, der opretter virtuelle maskiner efter behov og som så kan afvikles på prisbillige tynde klienter over netværket, og måske i sidste ende internetservere der opretter en maskine til dig når du vil på nettet og afvikler den på dit TV. Lignende systemer findes allerede som
softwarebaserede løsninger, og med VT vil der for alvor komme gang i udviklingen.
Coctail
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-01-2006 03:54:53
Svar/Indlæg:
2353/24
Fy for satan! den afgiver godt nok meget varme..

hvis firmaerne ville sapre lidt på olieregningen, så skal de bare invistere i sådan nogle fætre til medarbejdernes workstations :e



Lars_hjort
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-01-2006 15:22:42
Svar/Indlæg:
1900/33
Følger der PSU med? :e:00

/Lars