Produktet er venligst udlånt af: www.asus.com.tw
Produktet distribueres i DK af: www.midtdata.dk
Link til producentens website: www.asus.com.tw
BIOS
ASUS er efterhånden ved at have slået deres navn fast som producenter af særdeles tweak-venlige motherboards. Det skyldes en fremragende BIOS, med indtil flere muligheder for at dreje på knapperne.
Og heldigvis er der da heller ikke lavet om på det på denne model. Drev porte mm konfigureres automatisk, og der er ingen overraskelser i den afdeling.
Går vi til næste faneblad bliver det straks mere interessant - Advanced settings - lad mig komme til.
Det er her det sner hvis man er vinterglad overclocker. Første menu er den såkaldte Jumperfree Configuration - eller rettere overclocking menuen.
Ja, den ser jo lidt tynd ud lige indtil man vælger noget andet end Auto = ingen overclocking. Ydermere konstaterede jeg at Auto indstillingen satte Vcore på vores 955EE CPU til 1.4volt, eller 0.1volt over default - og det er jo ikke fordi den ikke bliver varm i forvejen.
Overclock profile laver en serie faste profiler med optimale settings op til 30% OC.
Rigtig smart hvis man ikke lige har helt styr på de forskellige parametre, eller er for doven til at læse sig igennem diverse OC fora for at finde råd og vejledning.
AI N.O.S indstillingen er en dynamisk OC feature, der automatisk tilpasser hastigheden til mængden af arbejdsopgaver, lidt i stil med MSI's corecell teknik. Igen en smart feature hvis ikke man har mod på at overclocke selv.
Til os med hår på brystet :) er der dog kun én rigtig menu at befinde sig i - Manual mode.
Her er der adgang til alle parametre, og selv sydbroen kan man give en ekstra tand hvis ens drev begynder at strejke når man runder 400FSB. Som vi kan se i øverste højre hjørne er der maksimum ved 450FSB - rigeligt til ethvert formål.
Vcore kan hæves til 1.7Volt og DDR2 rammene kan få 2.4Volt max. Værdier der ligger højt på skalaen, og burde være mere end rigeligt til det meste moderne hardware.
I afdelingen for PCIe og PCI frekvenser kan man også pille hvis man lyster.
Jeg kan dog anbefale at låse PCI bussen til 33.3MHz og holde PCIe på 100 eller 101. Så undgår man problemer med grafikkort og evt. indstiksmoduler.
Der er naturligvis også mulighed for at ændre på ram timings.
Som sidste interessante menu vil jeg lige nævne CPU settings.
Her er der mulighed for at ændre på CPU multiplier hvis man har en ulåst CPU, og man kan slå thermal throttling fra - noget vi har sloges en del med på 955EE presler. Det sidste skal man naturligvis kun gøre hvis man er 100% sikker på sine evner som kølemontør, ellers risikerer man at ens 10.000krs Engineering Sample CPU går op i røg.
Software
Til at holde styr på de lækre features følger der to programmer med, med hver deres funktion.
ASUS PCprobe II Kendere af ASUS bundkort vil nok nikke genkendende til navnet. Version to har givet programmet en tiltrængt ansigtsløftning fra den gamle lidt 286 agtige brugerflade.
Om man så kan lide den nye brugerflade er nok en smagssag. Her er programmet vist med konfigureringsmenuen åben, men ellers er det kun den lille række metre i højre hjørne der er fremme ved normal brug, og PCprobe giver et fint overblik over temperaturer, spændinger og blæsere.
AI booster Det andet program er grundlæggende også et overvågningsprogram.
Her er der så lagt vægt på overclocking, og man har mulighed for at ændre settings for alle OC parametre. De fleste ændringer kræver dog en reboot af maskinen, og så synes jeg lige så godt man kan lære at OC'e i BIOS med det samme. Men til at overvåge resultatet at ens anstrengelser er AI booster aldeles udmærket, og ligeså præcist som f.eks CPU-Z.
Skal vi så få noget strøm på dyret.