Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Sd-Data A/S
DK distributør: Sd-Data A/S
Produktet er venligst udlånt af: www.asus.com.tw
Produktet distribueres i DK af: www.midtdata.dk
Link til producentens website: www.asus.com.tw

Chipset



Intel's række af chipsets har i den senere tid været en noget blandet kop the. I hvert fald i high-end, hvor man med 925X chipsettet bragte PCI Express og DDR2 hukommelse på banen, men hurtigt udsendte 925XE opdateringen for at imødekomme 3.46GHz Pentium 4 Extreme Edition CPU'en, som benyttede en FSB på 1066MHz. Den hurtigere opdatering udvandede 925X-chipsettet og Intel fremrykkede deres 955X chipset, der samtidig introducerede dual-core processorer til desktoppen. Her var det naturligvis den meget varme, men også meget effektive Pentium 840 Extreme Edition CPU, der benyttede 955X til fulde.

Intel har altså nærmest gjort det til en vane at der skal nye chipsets til, når man sender en ny processorudgave på markedet og derfor kan vi Intel nu løfte sløret for næste bud i high-end - 975X chipsettet.



975X består af en North- og en Southbridge, med en 2GB/s bro imellem disse. Northbridgen er en optimeret udgave af 955X og det er derfor småt med de store nyheder. Med hensyn til grafikdelen er der en direkte 16x PCI Express lane til grafikkortet, men den kan som bekendt deles i 2 styk 8x PCI Express lanes. Indbygget i chipsettet er faktisk support for ATI's Crossfire, som ellers har haltet noget efter NVIDIA's SLI setup. Intel har på det seneste bejlet en del til ATI, hvilket uden tvivl skaber konkurrence på Intel-platformen, hvor NVIDIA i foråret 2005 ellers lancerede deres nForce 4 Intel Edition chipset.

Northbridgen har naturligvis support for 1066MHz FSB processorer, men ellers er det den store båndbredde fra RAM, som der er i fokus. Som på 955X er der tale om en maksimal båndbredde på 10.7GB/s, men Intel har forbedret deres Memory Pipeline Technology for at skabe højere ydelse. Dette har man uden tvivl gjort efter input fra NVIDIA, som netop fik en meget høj RAM-ydelse ud af deres nForce 4 Intel Edition chipset. Som bruger vil man opleve at de fleste bundkortproducenter giver rigtig gode muligheder for at tweake RAM i BIOS, hvilket er en del af Memory Pipeline teknologien.



En anden smart feature er Intel's Flex Memory Technology, som understøtter at forskellige RAM-mængder stadigvæk kan køre dual-channel. Man får naturligvis et performance-hit, men idéen er god og skaber langt større fleksibilitet på platformen.

Southbridgen er der intet nyt at hente i - det er Intel's ICH7 southbridge, som uden ændringer kører videre. Southbridgen er dog absolut af de bedre på markedet, så lad os lige runde den også.

HD Audio i form af Azalia er naturligvis til stede med 7.1 support. USB 2.0 med 8 porte er også at finde og 6 PCI Express 1x lanes ligeså. Intel tilbyder Gigabit LAN og deres Active Management Technology, men det er optioner og ikke nødvendigvis standard. Active Management teknologien er primært henvendt til systemadministratorer, der kan overvåge et systems hardware direkte fra chipsettet.

PCI holder ved hos Intel, der tilbyder op til 6 PCI slots og så er der 4 Serial ATA porte med 3Gbps i hastighed. Der er også support for Native Command Queing i Southbridgen, men endnu mangler NCQ for alvor at vise tænder. Teknologien, der kan sætte læse- og skrive-kommandoer til en harddisk i den mest optimale rækkefølge, har haft en svær start og ofte er der lige så stort et performancetab når man enabler NCQ end man henter igen når man har fat i en applikation, der forstår at udnytte teknologien. Der er tale om meget lave procenter i performancetab og performancegain, men nogen revolution har det bestemt ikke været. Det virker som om harddiske med indbygget flash-hukommelse som buffer, vil være en noget mere spændende teknologi for at sænke den flaskehals harddiske ofte er.

Intel beholder dog deres Matrix Storage teknologi, hvilket man kun kan påskønne. Den giver support for RAID 0, RAID 1, RAID 5 og RAID 10. En anden glimrende ting er at Windows XP's indbyggede driver fungerer til southbridgen's hardware og at man derfor ikke skal indlæse en driver fra en diskette, hvis man installerer Windows XP på et helt nyt RAID-array.

Alt i alt er 975X en mindre opdatering og der er klart mere spænding i de CPU'er Intel vil sende på gaden til. Bundkortproducenten ECS har tidligere nævnt at de regner med at supportere Yonah-processoren med 975X chipsettet, hvilket vil betyde en sammenkobling imellem Intel's mPGA 479 socket (kendt fra Pentium M) og det her chipset. En meget spændende kombination, hvis Yonah holder den ydelse, som de første indikationer viser.

Ellers er det rækken af 65nm processorer, der står klar og det er uden tvivl dem, som skal overskygge 975X. Man savner nyheder i chipsettet og noget ser ud til at vi skal vente til sommeren 2006 før der sker noget på Intel's chipsetfront.

Indtil videre har næste generation af Intel-chipsets været kendt under navnet "Broadwater" og med det ser der ud til at ske en del nyheder. Officiel DDR2-800 support bliver én af tingene, men også Active Management Technology 2 og La Grande sikkerhedsteknologien skulle være med. Dertil kommer sandsynligvis ICH8 Southbridgen, som får flere S-ATA og USB porte, samt indbygget blæser-styringssystem. Indtil videre har vi med blandt andet ASUS' QFan, AOpen's SilenTEK, MSI's CoreCell og flere andre, set bundkortproducenter, som indbygger blæserstyring for at sænke støjniveauet når computeren står idle. Her vil Intel altså introducere dette direkte i chipsettet, hvilket absolut virker interessant. Desuden må det også ses som en accept af at støjniveauet er en klar parameter i en moderne computer.

Med ICH8 ryger også supporten for floppy-drev og AC97 lyd - Intel tager med andre ord udfordringen op og rydder op i standarderne - det var også på tide.


Tak til Klaus Steenhof for disse ord