Test
Hvis vi kigger på ydelsen til dagligdagsopgaver som film, internet surf og kontorarbejde, er det ikke meget at komme efter - det spiller bare. I dagligdagen er det også altid en god ting, når man har et fuldt numerisk tastatur ved hånden. Et lille bitte minus ved tastaturlayoutet er dog i mine øjne, at piletasterne ikke er separeret en lille smule fra de omkringliggende taster, men for at være fair, skal det siges, at det næsten er tilfældet på alle maskiner i denne størrelse.
Som beskrevet under design er jeg faktisk overordentlig tilfreds med kvaliteten af både tastatur og selve kabinettet. Kabinettet er forstærket med aluminium, og bortset fra skærmen der kan flekse en smule, er resten af maskinen solid, og giver ikke nævneværdig efter for tryk. Tastaturet er værd at fremhæve, da det er fast med en god feedback, lige præcis som det skal være.
Ud over det glimrende tastatur vil jeg fremhæve skærmen, der er mat og dermed ikke giver mange refleksioner. Selve billedkvaliteten er fin, men dog ikke helt på højde med f.eks. Razers IZGO-displays, til gengæld har panelet G-Sync, der i visse situationer gør den grafiske oplevelse bedre.
Modellen virker rimelig afbalanceret i forhold til, at vægt og størrelse ikke er alt for stor, men alligevel giver mulighed for fuldt tastatur og en god størrelse skærm. Dimensioner som vægt og tykkelse er holdt på et fint niveau, men personligt så jeg godt en anelse slankere og lettere design, hvis jeg skulle bære rundt på maskinen til daglig.
Hvad angår blæserstøj fungerer blæserstyringen rimeligt, dog oplevede jeg et par enkelte udfald hvor blæseren tilsyneladende uden grund spant op. Under hård belastning er der dog ikke meget software kan gøre for at forhindre, at støjen kommer godt op. Det forekommer mig, at støjen er en anelse under den fra tidligere testede gaming bærbare, men under alle omstændigheder er den klart hørbar med mindre, du spiller et spil, hvor lydeffekterne er høje nok til at overdøve.
De indbyggede højtalere fra Onkyo leverer en ganske fin lydoplevelse til musik, film og spil, men der findes dog konkurrenter, der har gjort det lidt bedre på dette punkt.
Benchmark
-
3DMark 06
-
3DMark 11
-
3DMark 13
-
Cinebench 15
-
PC Mark 8 v2
-
SuperPI
-
Unigine Heaven
-
Battlefield 4
-
Metro Last Light
-
Tomb Raider 2013
-
Crysis 3
Testmaskinen består af:
Shark Gaming G15-60
CPU: Core i7–6700HQ Quad-Core 2.6 GHz (Turbo: 3,1-3,5GHz) (Skylake)
Chipsæt: HM170
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1060
RAM: 16 GB 2133 Mhz DDR4
SSD: PNY 240 GB SSD
Styresystem: Windows 10
Til sammenligning har jeg brugt følgende:
GIGABYTE P35Xv6
CPU: Core i7–6700HQ Quad-Core 2.6 GHz (Turbo: 3,1-3,5GHz) (Skylake)
Chipsæt: HM170
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1070
RAM: 16 GB 2133 Mhz DDR4
SSD: M2 256MB
Styresystem: Windows 10
Razer Blade
CPU: Core i7-4720HQ 2,6 GHz (Turbo: 3,4-3,6GHz) (Haswell)
Chipsæt: HM87
Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 970M
RAM: 16 GB 1600 Mhz DDR3
SSD: M2 256 GB
Styresystem: Windows 10
MSI GT80 SLI Titan
CPU: Core i7-4720HQ 2,6 GHz (Turbo: 3,4-3,6GHz) (Haswell)
Chipsæt: Intel HM87
Grafikkort: 2 x NVIDIA Geforce GTX 980M i SLI
RAM: Hynix 16 GB 1600 Mhz DDR3
SSD: 2 x Kingston 128GB i RAID
Harddisk: HGST 1TB
Styresystem: Windows 8.1 Pro
CPU - SuperPi:
Først ser vi på processorydelsen ved at udregne Pi med 1 million decimaler. Testen siger noget om, hvordan processoren yder i applikationer, som kun kan udnytte en kerne af gangen.
Shark G15-60 ligger en smule efter, men i det store hele er resultatet på linje med de tre andre, der også har processorer i den gode ende.
CPU - WPrime:
Med WPrime testes ydelsen i en applikation, hvor flere kerner kan udnyttes samtidig.
Igen er Gigabyte på papiret faktisk lidt hurtigere, men da processoren jo er den samme, må det tilskrives tilfældigheder. Forskellen ned til de to ældre Haswell-processorer i Razer og MSI er dog mere tydelig.
PCMark 8
PCMark består af en række tests, der skal simulere ydelsen ved forskellige slags brug af maskinen. Home dækker blandt andet over "let gaming", Creative dækker billedbehandling og lignende, mens Work er lettere opgaver og videochat. PCMark 8 indeholder også en test af lagerdisken.
De fire ligger igen meget lige, men Shark må se sig slået med et mulehår af Gigabyte og MSI, der nyder godt af deres kraftige grafikløsninger. Men at kunne følge med de to, er også ret godt klaret.
3Dmark
Så retter vi fokus mod grafikydelsen, og vi lægger ud med at teste i tre versioner af 3DMark.
Igen gode takter fra Sharks GTX1060 grafik, men ikke overrasende godt skridt efter Gigabytes GTX1070 i de nyeste versioner af 3Dmark.
Spil
En ting er de standardiserede benchmarks, men lad os se, hvad der sker, når vi tester med nogle spil:
Battlefield 4 er intet problem, selv når vi skruer helt op for opløsning af detaljer, leveres glimrende framerates, der dog er lidt lavere end de to bedste.
Unigine Heaven sætter noget større krav til ydelsen, men alligevel når vi op på fuldt acceptable 59 FPS i højeste indstillinger, hvilket dog er noget mindre end Gigabytes GTX1070.
Igen glimrende resultater. I lavere opløsning er der faktisk stort set ingen forskel til Gigabyte, men her er vi også så langt oppe i FPS, at det ikke gør nogen forskel.
Til sidst Tomb Raider, der på ingen måde er en udfordring for hverken Shark eller de andre.
Batterilevetid
Til sidst ser vi på, hvor lang tid batteriet kan holde maskinen kørende, der testes under fuld belastning, afspilning af film i loop og to tests fra PCMark 8.
En tre-fire timers batterilevetid ved almindeligt brug er fint uden at være super imponerende.