Test: Mitac Mio A701

Smartphone/tablet d.  01. juni. 2006, skrevet af @ngler 3 Kommentarer.  Vist: 23926 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: Edbbiksen
DK distributør: Datateam

Design



Designet på Mio A701 er uden tvivl taget fra de PDA'er og GPS'er som Mio ellers laver. Hele styringen foregår stort set via den store touchscreen og antallet af knapper er minimalt. Dog er der blevet plads til det par stykker. Man skal lige vænne sig til, at knapperne skal holdes nede et par sekunder, før funktionen sættes i gang. Dette er lidt af et irritationsmoment i hverdagen, især da 'tænd'-knappen også skal holdes nede, og det er kun lyset i tasterne, der giver et lille tegn på, at telefonen tænder, da skærmen først følger efter et par sekunder senere.


A701 er lidt en blanding rent stilmæssigt., men på den ene side er den elegant i blank sort plastik med "krom" wannabe detaljer omkring røret. Den store skærm gør dog, at medmindre man permanent går med bomuldshansker, så bliver forsiden utroligt fedtet af fingre og ører. På den anden side er der skridsikkert plastik i bedste tupperware-stil i form af et batteridæksel, funktionelt, men ikke specielt kønt.



På bagsiden er der et 1,3 Mpixel kamera og et lille spejl for dem, der ynder at tage selvportrætter. På siderne finder man de funktionelle "skru op og ned knapper", som også kan bruges til at vælge ringetonestyrke eller vibrator, når telefondelen ikke bruges. På den anden side er der en MMC/SD- kort læser bag en lille fiks gummiklap. Indgangen til headset/høretelefoner er omvendt ikke gemt, så der kan komme masser af skidt ned i stikket.



Hvorvidt om Mio frygter, at telefonen fryser eller om det er en designbøf, så er "reset knappen" placeret i et lille hul på siden. Kameraet har selvfølgelig også en selvstændig knap. I bunden er der et miniUSB-stik, som bruges til opladning, datasynkronisering eller kortlæsning.



Som man kan gætte, så er der selvfølgelig også en lille pind til f.eks. at skrive beskeder med. Først virker det utroligt belastende, at pinden sidder ret godt fast, men da det betyder, at den er slået ud, den kan nemlig gøres længere, når man trækker den frem, er det ret godt tænkt.



Pinden ligger rimeligt godt i hånden uden at imponere på nogen måde. Så er der selvfølgelig det næsten vigtigste, nemlig skærmen: Skærmen er pga. touchscreen navigeringen ret vigtig. Skærmen er ret stor og har, med sine 320x240 pixels opløsning, et ret detaljeret billede.



Test og brug



For at teste Mio A701 rigtigt blev den, den sædvanlige følgesvend. SIM-kortet og det medfølgende hukommelseskort blev hurtigt og nemt installeret og så var det nye legetøj. Øh, ups, den kombinerede GPS og smartphone klar til brug. Pga. tidligere brug af smartphones (Motorola A920, A925 og ikke mindst konkurrenten A1000) så var det ikke overraskende at telefonen var ret lang tid om at starte. Men så omvendt så er det også et ret avanceret system der skal startes. A701 er nemlig udstyret med Microsofts nyeste operativsystem Windows Mobile 5.0. Da der har været mange rosende ord om netop dette styresystem, så var det ekstra interessant at se, hvordan telefonen kunne klare sig imod den Symbian baseret Motorola A1000. Windows brugere vil relativt hurtigt finde sig til rette med startmenuen, og den overskuelige skærm.

En af fordelene ved en smartphone er muligheden for at installere programmer. Der er dog allerede lagt en del programmer ind i telefonen før man starter. Mest interessant er da Microsoft Mobile Office:



Word Mobile:
Ganske overraskende er en del af features'ne fra Word til PC også med i mobile versionen. Her kan skrifttyper etc. ændres og endda også tekstfarven. Med et bluetooth keyboard kunne A701 godt erstatte en bærbar, hvis man altså kan leve med den lille skærm.

Excel Mobile:
Skærmen er ret lille, men features'ne er ganske imponerende i Excel Mobile. Selv mere avanceret funktioner kan bruges, hvilket man må sige er ret imponerende. Hvis man har tendenser til at ikke kunne lade sine Excel dokumenter være og ikke har en bærbar, så er A701 med Excel Mobile helt klart vær at overveje.

PowerPoint Mobile:
En mobilversion af PowerPoint er der også blevet plads til. Det kan redde en, hvis man i toget pludselig kommer i tanke om at man lige skal tjekke sit slideshow, der ligger på mailen. Desværre er der ikke mulighed for at oprette nye PowerPoint shows i den mobile version.

MSN:
Selvfølgelig er der indsneget sig en version af Messenger og MSN i Windows Mobile 5.0. Så kan man altid læse sine Hotmails eller chatte med vennerne når man er på farten.

Internet Explorer:
Det blå "e" er jo næsten blevet ensbetydende med en god gang surfing, så selvfølgelig er den indbyggede browser et must. Skuffelsen er da ikke mindre en særdeles stor, da den skulle i aktion. Man skulle tro at i en mobile version af Windows, så er der selvfølgelig en browser, der er optimeret til små skærme og en langsom GPRS-forbindelse. Men nej, browseren er ikke mindre end ufattelig dårligt optimeret. Ethvert håb om at skulle surfe med den indbyggede browser gik ret hurtigt i vasken, da jeg ville åbne www.hwt.dk. Med den indbyggede datatæller, loaded xx KB, kunne jeg hurtigt se at med en langsom GPRS, 7kr pr. mb så ville både min telefonregning blive enorm, men også ventetiden. At man så ikke kan se halvdelen pga. den lille skærm gør det endnu mindre attraktivt at bruge browseren. Desværre findes Operas fremragende mini-browser ikke til Windows Mobile, den alm. PC pocket version blev testet, og da A701 som standard ikke understøtter Java, der går rygter på nettet at man godt kan gøre det, så var jeg hurtigt på udkig efter et alternativ. Mozillas Minimo var ikke et hit, da det kørte ufatteligt langsomt. Operabrowseren ville heller ikke pakke billeder og tekst så det var overkommeligt. Så kom valget på den ellers ukendte Thunderhawk II fra Bitstream. Her bliver data pakken tilpasset før det rammer telefonen, et godt koncept, som virker efter hensigten.



MediaPlayer:
Med Windows følger der også MediaPlayer. Men desværre er det ikke ligefrem alt den understøtter. Så en .avi-fil kunne man ikke afspille, men med en .3GP fil lykkes det at se et filmklip. Heldigvis så er der et gratis alternativ, som virker ganske fremragende med .avi-filer.

GPS nødSMS:
Hvis man holder volume ned i 6 sekunder, så sender man en nødbesked til en eller flere personligt deffinerede personer. Nødbeskeden består af koordinater fra GPS'en, såfremt den kan finde koordinatorerne inden for 2min, ellers kommer der "bare" en alm. nødbesked. Funktionen virker rimelig brugbar for sejlere og friluftsfolk, og måske til børn, selvom det måske ikke ligefrem er den typiske mobil til netop denne målgruppe.



Textinput og teleskoppennen
En af de største udfordringer med telefoner med touchscreen er at skrive når man f.eks. kører i tog eller bus. Derfor blev tekstinputtet testet i en god lang køretur med en HT-bus i myldertrafikken. Der er fire forskellige måder man kan forvandle den lille pegepens bevægelser til tekst:
  • keyboard, her skal man ramme de små taster og man kan selv vælge om tasterne skal være små eller store. Systemet virker ret godt så længe det ikke bumler alt for meget.

  • block, hvor man tegner bogstaverne på en bestemt made. T skrives som 7, så det kræver lidt tilvænning.

  • Letter bruger bare en vandret hjælpelinie, men er ellers ikke meget anderledes end de to andre "tegn på skærmen" systemer.

  • Transcribe er ret fedt da man kan skrive på hele skærmen dog er systemet ret langsomt da den venter på man har skrevet hele ordet. Så er der også lige det med at det kan være svært at skrive når f.eks. bussen kører.
    Generelt set så er textinputtet på A701 fornuftigt, da skærmen er ret præcis til at registrere, hvor man trykker, men at gå og skrive SMS'er på livet løs bliver A701 aldrig god til uden f.eks. et bluetooth keyboard.




    GPS:
    Da Mio er kendt for sine GPS-enheder, er det ganske naturligt at A701, der med sin indbyggede GPS også har et navigationsprogram. Programmet er Mio/Navigons i version 2. Så hvilken bedre måde er der end at teste sådanne et program ved at tage en person der kan fare vild i en telefonboks og må ringe for at spørge om vej ud? GPS modtageren i A701 er ganske hurtig til at finde signal, så det tager ikke lang tid at finde et navigationspunkt. Hvis man vil have det endnu hurtigere kan man downloade en fil på telefonen så tiden bliver noget mindre. I forhold til A1000 med Wayfinder, så er A701 med MioMap betragtelig hurtigere og er et fuldfeature GPS-program. Testen gik ud på at finde vej til et industrikvarter i Hvidovre. Da MioMap har mulighed for at vælge, at man helst vil undgå motorveje, tage den korteste vej, ideelt for gående eller cyklister, eller den hurtigste rute var der masser af muligheder for at undgå køerne på motorvejene, for folk der er opvokset hvor køer er noget der står på markerne, så kan baglygten af en gammel Toyota, der får sine diskodrømme levet ud i livet, være ganske demotiverende. Godt nok kan man vælge TMC (trafik melding), men da A701 ikke understøtter dette, det ville ellers give adskillige plusser i myldretrafikken, brokkede den sig lystigt, hvis man slog det til. Heldigvis hører der en bilholder og lader med til A701, for da højttaleren sidder på bagsiden kan det være lidt svært at høre stemmen på dansk, der fortæller at man skal dreje om 100m. På ruten viste A701eren og GPS-programmet rigtige gode takter også selvom chaufføren trodsede de gode råd og til tider valgte sine egne smutveje. Ruten blev lynhurtigt omregnet. En anden interessant feature er, at man kan sætte hastighedsadvarsel på, både i landzone og byzone. Det er ikke alle veje, som har fået defineret en hastighed, men de steder, hvor der var dette virkede det utroligt præcis. En stemme fortalte "pas på" når man kørte for stærkt, utroligt hvad vi ikke gør for vores læsere.
    Hvis man ikke lige synes at MioMap er det mest optimale, så kan man bruge f.eks. Tomtom eller lign. Så længe softwaren understøtter GPS-enheden, hvis man altså ikke vil bruge f.eks. en ekstern bluetooth modtager.



    Features og software
    Som sagt så kan man installere programmer på A701. Dette er da en særdeles nyttig feature, hvis man vil udvide funktionaliteten betragtelig. Det betyder omvendt også at, i testsammenhænge er det svært at sige at nogle ting mangler, da man kan ændre funktionerne meget via programmerne. Eksempelvis kan man købe et "profil" program, da Windows Mobile 5.0 ikke er udstyret med sådanne en funktion.
    Det er værd at bemærke, at selvom mange programmer har et "kryds" i toppen, så betyder det ikke nødvendigvis man lukker programmet for at afgive ressourcer til at køre andet. Det betyder kun at man bliver narret til at tro det er lukket, men den ligger og sluger ressourcer i baggrunden. Lidt ærgerligt at der ikke er en "minimer" knap.



    Mobile OutlookSMS og email
    En af de fede features ved Windows Mobile 5.0 er synkroniseringen af mails på exchange, hvis firmaet ellers giver lov, men der er også mulighed for SMS - selvfølgelig, og pop3. Funktionen virker rimeligt godt, og det er rart, at SMS'en popper op på skærmen lige når den kommer, så man ikke behøver at gå ind og læse den, hvis den er kort. Det eneste der er at anmærke er at f.eks. en vedhæftet .exe-fil (program) kunne man ikke køre, selvom man har hentet hele mailen ned, som standard henter den kun overskrift + 2KB tekst. Ellers er det lidt ærgerligt at mailen ikke opdateres (pop3) når man sletter en mail på telefonen. Kalenderdelen funger upåklageligt, og f.eks. noter kan man også tage.



    Små-problemer
    Desværre var testperioden ikke helt uden fejl. A701eren var slet ikke med dansk tastatur (æ,ø,å) eller sprog, men http://www.epocket.no/tastatur/ gav i det mindste tastaturet de sidste tre bogstaver. Sproget på telefonen forblev på engelsk. Et problem testeren har prøvet en del gange med sine A920/925/1000 smartphones var at der kom fejl på hukommelseskortet, dette skete også på A701. Godt nok var der installeret mange programmer og der var blevet rodet godt med indstillinger etc., men pludselig ville MioMap ikke starte uden at man kørte introen igennem, hvilket fik telefonen til at fryse. Efter en reset af telefonen og geninstallation ville MioMap igen. Det er godt nok som Windows og lign. fra PC'eren, for mange programmer kan hurtigt gå hen og lave lidt ravage i det hele. ActiveSync, som er Microsofts software til at synkronisere og installere software har lidt problemer med firewalls, så det er en god ide at tjekke, hvordan man gør med netop sin egen firewall. Ellers er softwaren rimelig god, især synkroniseringen til andre MS programmer som Outlook og MediaPlayer





    Telefon
    En smartphone som A701 er lidt af en blanding. Der er GPS delen, telefondelen og PDA delen. Telefondelen er ret vigtig, da det dybest set er det der adskiller A701 fra mange PDA'er. Telefondelen er ikke noget avanceret, og der er GPRS til data (56Kbit/s) og alm. GSM til samtale. Et irritationsmoment er at når man bruger GPRS så ser det ud til at telefonen ikke afslutter forbindelsen efter man har brugt programmet. Selve numrene er selvfølgelig et touchpad, der dog er så stort at man kan bruge fingrene. Lydkvaliteten er rimelig, men er på ingen måde prangende.

    Kamera
    For at teste kvaliteten af kameraet, så blev der taget to alm. fotos i solskinsvejr, et med A701 og et med en Sony Ericsson Z800i, som også er 1,3Mpixel. Resultatet blev at A701 er noget mere uskarp og slap i farven.

    A701


    Z800i

  • gabbadoo
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    02-06-2006 03:36:23
    Svar/Indlæg:
    3065/208
    "... er der skridsikkert plastik i bedste tupperware-stil i form af et batteridæksel, funktionelt, men ikke specielt kønt. "

    Mon ikke den kan klare en tur i mikroovnen så, eller tages med på dykkertur? :00



    @ngler
     
    Redaktør
    Tilføjet:
    02-06-2006 07:41:42
    Svar/Indlæg:
    4033/364
    hehe.. desværre er det ikke dybt nok til andet end at stege et stykke bacon ;)



    ZyberNeo
     
    Superbruger
    Tilføjet:
    01-07-2006 12:37:24
    Svar/Indlæg:
    354/52
    Mht. til at resette dyret. Hvor meget data forsvinder der så? Tænker på f.eks. kalenderemner og telefonliste?