Test: Synology Cubestation CS406

Netværk d.  30. august. 2006, skrevet af @ngler 9 Kommentarer.  Vist: 22029 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Teknik



RAID
Der findes masser af tekniske beskrivelser af de forskellige RAID typer rundt omkring, så her er en lille simpel forklaring af de 3 forskellige RAID typer CS406 understøtter. RAID er egentlig en form hvor man smelter flere diske sammen. Der findes et hav af forskellige RAID typer, de fleste til professionelt brug, men der er alligevel nogen som også kendes fra "normale" computere. Det skal bemærkes at CS406 ikke har en hardware-RAIDcontroller, men at det hele sker via software. CS406 understøtter:

  • RAID 0: Data læses/skrives på tværs af flere diske (min 2). F.eks. på 3 diske, vil HWT fordeles med 1/3 af hver bogstav på hver. Fordelen er at der er tre skrivehoveder der kan arbejde samtidig = mere ydelse. Ulempen er så at hvis den ene disk ryger, så kan dataen ikke bruges da der så mangler en 1/x del.

  • RAID 1: Her skrives det samme data på begge/flere diske, ergo de er 100% ens, hvilket er meget rart hvis den ene disk står af.

  • RAID 5: Det er her at det bliver spændende. RAID 5 er en slags hybrid mellem 0 og 1. Finten er at data deles ud på flere diske og så er der en form for kontrol i enden der gør at hvis en disk fejler, kan den regne sig frem til hvad det korrekte er. Samtidig er hastigheden også op i nærheden af RAID 0.

    Software


    Det er en del tid før Hardware-test modtog deres første testprodukt fra Synology, nemlig DiskStation DS101. Dengang var vi vilde med måden man styrede administrationen af denne NAS og funktionerne. Det var Synology da lige glade med, de fik deres dygtige folk til at gøre det endnu bedre og med endnu flere funktioner. Faktisk har de med tiden forbedret deres firmware så meget at størstedelen af de manglende funktioner vi har haft i test af deres DiskStation serie er nu standard i den nye firmware. Samtidig virker det til at Synology tager henvendelser om nye funktioner og problemer seriøst, hvilket man langt fra kan sige om mange af producenterne rundt omkring.

    Selve softwaredelen er egentlig opsplittet i en egentlig softwaredel og en firmware/administrationsdel.

    Software
    Synology bruger klogt nok samme software som findes til deres DiskStation serie. Derfor var det nemt at komme i gang med deres Assistent.


    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Dette software søger efter enheden og giver mulgihed for at manage, dvs. den åbner administrationsdelen. Add-drive gør det nemt at tilføje de delte mapper på CS406 til windows, så f.eks. en mappe får et drev-bogstav.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Muligheden for at tilføje en printer via CS406s printerport er der selvfølgelig også.

    En anden kending er Replicator, nu i en version 2.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Et nyt spændende stykke software er Synology Download Redirector. Ideen er faktisk ret god, man lader simpelthen sin CS406 om at downloade fra enten http, ftp eller endda bittorrent imens man har sin computer slukket.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Systemet minder til forveksling om en download-agent som freedownloadmanager eller GetRigth. Når man f.eks. vil downloade en fil, så surfer man lystigt derudad og trækker linket til filen over i softwaren. For nemhedens skyld har Synology gjort det muligt at have en lille "kasse" der altid er øverst kørende imens. Når det så er gjort og filen gemmes på CS406eren så klarer den selv resten. For at teste systemet så prøvede vi at lave vi flere forskellige downloads, fra http (hardware-test) , ftp (pcbsd.org) og torrent (ubuntulinux.org) hvilket virker rigtigt godt.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version




    Firmware



    Firmwaren i Synology CS406 er ikke mindre end en Linuxkerne som er tilpasset til formålet med NAS. Det betyder også at da man har en CPU, RAM og masser af diskplads så er der masser af muligheder for forskellige funktioner, noget som Synology hele tiden prøver at optimerer.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Selve adgangen foregår via et webinterface og man kan selvfølgelig sætte password på så ikke alle kan komme ind og rode i opsætningen. Forsiden er den samme kending med den mest markante forskel at der er plads til hele 4 interne diske i CS406 mod 1 i DiskStation serien.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Under system er der en del af de vigtige funktioner:
  • Bruger og gruppestyring - man har med CS406 mulighed for at oprette brugere med forskellige passwords og rettigheder. Samtidig kan man tilføje dem i grupper hvilket er meget smart hvis man f.eks. har 20 brugere som skal have rettighed til at skrive i en mappe, læse i en anden, når andre skal have rettigheder til nogle helt andre mapper. Så behøver det kun være gruppen som har rettigheden og så kan brugerne tilføjes grupperne efter behov. Der er mulighed for at give brugerne et maksimal diskforbrug, så ikke en bruger ikke bruger alle de andres plads.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


  • Mappestyring - Her kan man oprette mapper (både almindelige og skjulte mapper) og da der er plads til flere drev i CS406 vælger man også på hvilken disk /diske (ved RAID) man vil bruge.
  • Rettigheder - her kobler man den enkelte bruger eller gruppe op til sine rettigheder til en given mappe. Det kan være skrive/læse , læse eller ingen adgang - meget nyttigt hvis man f.eks. har filer folk kan hente via FTP, men ikke slette.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


  • Tid - her kan man få CS406 til at synkronisere med en tidsserver, så tiden altid er korrekt.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


  • Hardware-manager: her kan man vælge en smart funktion, nemlig Power Recovery - som gør at hvis CS406 mister strøm (og slukket, hvis man ikke har en UPS sat til), så vil den tænde igen når der er strøm igen. Write cache support -. En funktion der gør skrivninger hurtigere. HDD hibernation styrer hvor lang tid der skal gå før at diskene går i dvale når de ikke bruges.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


  • Backup kan også vælges her. Der findes flere former for backup, f.eks. mellem to CS406 enheder
  • Volume er egentlig bare en styring af harddiske. Her kan man oprette diskene som , single disk (non-RAID), RAID 0, RAID 1 (begge kræver min 2 harddiske) og den interessante RAID 5 mode (kræver min. 3 diske)

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Under Network findes:
  • LAN: Her indstilles de basale ting som netværksnavn IP (statisk eller dynamisk), gateway og DNS. Samtidig en meget interessant ting, nemlig Jumboframe /MTU. Gamle modembrugere kan måske huske MTU som en mulighed for at få mest mulig ud af sin forbindelse. Funktionen virker kun sammen med (ifølge firmwaren) med GigabitLAN. Ens netkort skal bare sættes op til dette. Vi nåede med maks indstillinger og packagesize på netkortet helt op med fantastiske 55-60MB/s læsehastigheder i ATTO!
  • FTP: selvfølgelig understøtter CS406 FTP, men man kan slå det fra, vælge en anden port og endda sætte begrænsninger på hastigheden, dog ikke på brugerniveau. Samtidig er der ikke download/upload ratio. Anonym ftp adgang kan også sættes til her.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


  • Webservices: Det er her at Synology har skilt sig ud. Her kan man enable at der er en html/php server (baseret på en af de mest populære webservere , nemlig Apache) og man kan da endda tilføje en ekstra port til serveren. En anden funktion er photostation som bruges til at vise billeder med. Når man siger PHP så plejer det i mange tilfælde at hænge sammen med MySQL databaser. Desværre skal man selv installere PhpMyAdmin for at styre databasen, det kunne godt være installeret på forhånd, selvom det er ultra let at installere på CS406. Det betyder at man kan hente utroligt mange applikationer skrevet i PHP, f.eks. et fuldt ud brugbart og avanceret Content Management System som e107. Man skal nok ikke forvente at den kan trække flere tusinde bruger samtidig, men til en lille forening eller lign. Er den et godt alternativ til at købe webplads andet steds. Eneste ulempe er at det kun er administratorkontoen der har adgang til de mapper som billeder og html/php filerne skal være i.

    >Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


  • Mail: Ved fejl kan man få Synology til at maile en.
  • Downlaod Service - vi har tidligere kigget på redirector download managersoftwaren, og her kan man styre hvilket drev som der skal downloades til , og om der kun skal downloades i bestemte tidspunkter.
  • Multimediaservice er endnu en genial ting, her får man CS406 til at broadcaste sine video/musikfiler til enheder som understøtter UPnP. Det betyder også at man ikke skal have sin computer tændt for at høre disse filer, det kan man bare lade CS406 om.

    Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version


    Under tools findes:
  • Shutdown - Her vælges hvordan at CS406 reagere hvis man trykker på powerknappen
  • Restore default - Siger sig selv, man gendanne standardindstillingerne.
  • Update - Her kan man opdatere firmwaren som downloades fra Synology. Synology gør en del ud af at lave firmwares med masser af nye funktioner. Til dem der ikke kan vente kan man endda få fat i kildekoden (linux) så man ændre i denne.
  • Lokal backup - Her kan man vælge at lave backup rent lokalt.
  • network backup - Et nyere punkt, hvor man kan vælge at lave backup via netværk, det kan f.eks. være til en anden CS406 eller endda krypteret via FTP.



    Under devices findes:
  • USB disk - Da man kan sætte op til 2 USB diske til CS406 kan disse selvfølgelig også styres. USB enheden dukker op som en ny mappe på CS406eren.
  • USB Printer - CS406 har pga. sin CPU og styresystemet gjort det muligt at printe via netværk, hvilket mange printservere kan. Forskellen fra de fleste er at CS406 også kan klare en såkaldt GDI printer som lader den tilsluttet computers CPU klare alt arbejdet.
  • UPS - CS406 kan også tilsluttes en UPS (nødstrømsbatteri) og denne kan styres herfra. Desværre havde vi ingen UPS for at teste denne funktionalitet.

    >Synology Cubestation CS406 | Tryk for stor version
  • allan_84
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    30-08-2006 12:21:59
    Svar/Indlæg:
    765/82
    er der en venlig person der kort kan forklare hvad en "NAS" er for noget, er det en slags server eller mini computer kun til hdd brug? eller hvordan bruger man den?



    beatmore
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    30-08-2006 12:44:57
    Svar/Indlæg:
    3943/44
    NAS - er en forkortelse for Network Attached Storage, så det er gundlæggende en Harddisk man har direkte adgang til over en netværk.
    At denne her så kan så meget mere (og faktisk er en lille computer, dog uden interfaces)

    Man burde købe en, og så lave sin egen moddede linux, den kan mange ting, dog kunne det have været nice med en ekstra netværks port, så man også kunne bruge den som router, men man kan da få usb netkort. Men har slet ikke brug for alle de harddiske, så laver nok noget ligende på en anden måde.



    cornerrage
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    30-08-2006 13:00:19
    Svar/Indlæg:
    3532/303
    #2 den er jo faktisk en komplet webserver :)



    beatmore
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    30-08-2006 14:24:43
    Svar/Indlæg:
    3943/44
    #3 Det står der godt nok, og det eneste jeg mangler er også router, men jeg køber mig nok bare en router med USB i stedet, og smider linux på den, så kan jeg jo bare ligge webserver på den, okay Mysql kan måske blive lidt tungt.
    Men jeg regner også med at købe mig til en webserver på nettet, det kan faktisk ikke betale sig at hoste selv.



    ZnarF
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    30-08-2006 20:46:15
    Svar/Indlæg:
    1058/59
    Må ha :e
    Fedt med så mange funktion
    Generelt en god test, men der bliver skrevet at der er større sikkerhed med raid 0 og 5, håber i mener 1 og 5 ;)



    @ngler
     
    Redaktør
    Tilføjet:
    31-08-2006 07:56:12
    Svar/Indlæg:
    4033/364
    godt fanget.. er rettet..



    ncdesign
     
    Elitebruger
    Tilføjet:
    02-09-2006 14:09:46
    Svar/Indlæg:
    262/26
    Nu vi er i gang med rettelserne, så skriver i på side 1:
    "Det skal bemærkes at Synology også har en version der hedder CS406e til de krævende private. Ifølge Synology er det en version med mindre RAM og langsommere CPU i forhold til CS406"

    En version med *mindre* RAM og *langsommere* CPU til de *krævende* brugere?

    Det lyder da skørt

    ?:( :e

    Og lidt længere nede:

    "På bagsiden er der også en stor 80mm blæser som måske er den mest lydløse i verden, men det går."

    Den *mest lydløse i verden* - men det går.
    Mangler der et "ikke", eller er i bare vildt krævende (ikke engang den *mest lydløse blæser i verden* kan stille jer tilfreds) ?:(

    Det var lige et par ting jeg fangede. Ellers go' og informativ artikel!
    PS: såfremt fejlene ikke havde været meningsforstyrrende, ville jeg aldrig have påpeget dem...



    @ngler
     
    Redaktør
    Tilføjet:
    02-09-2006 18:17:01
    Svar/Indlæg:
    4033/364
    #7 Takker

    grunden til de mere "krævende private" skyldes at CS406 er til Virksomheder, men CS406e er til private, som "normalt" vil købe Diskstation DS106x (kun single disk). en bøvlet formulering - ja



    koden
     
    Overclocker
    Tilføjet:
    29-03-2007 14:54:00
    Svar/Indlæg:
    1/0
    cs406X har 128 MB ram og de andre 32 MB. Det kan have betydning hvis du kobler noget "ramløst"udstyr til...

    x er at foretrække