Innovation/teknologi
Radeon X1650pro vigtigste modstander er Geforce7600GS. Det er et grafikkort hvis pris vil ligge omkring 1000kr. På X1650pro sidder en RV530-grafikchip, som er præcis den samme chip som vi ser på resten af X1600-serien. Den er specielt god til special-effekter, hvilke vil sige at ydelsen på det jævne er fornuftig, og når den skal beregne effekter falder ydelsen meget lidt. Det gør det mere behageligt for os at spille, så man undgår at de tunge spil-scener begynder at lave slideshows. Senere på året skifter det muligvis chippen ud med den kommende RV535-grafikchip, der skulle være lidt billigere at producere og være mere strømbesparende.
RV530/RV535 kan beregne 4pixels ad gangen og lave op til 12shader-beregninger. Det sidste beskriver at den kan lave avancerede effekter på samme pixels 3gange. Noget der er vigtigt for at vi får mere realistiske computerspil som stadig kører flydende.
TV: Fillrate-skema viser pixelydelse TH: Pixelshader-skema viser effekt-ydelse Fillrateskemaet beskriver at X1650pro ikke er blevet handicappet på samme måde som X1300XT-kortet der er baseret næsten 100% på X1600-serien. Vi ser at kortet kan producere 8 Z-pixels per clockslag som chippen er bygget til. Men det er en meget lille forskel, og det er absolut ikke her vi skal finde den store forskel mellem X1300XT og X1650pro. I resten af tilfældende ser vi tydeligt at ydelsesforskellen mellem de to kort næsten ikke er til stede. I den tunge shader-test er det faktisk svært at se forskel. X1300XT er kun langsommere pga. at dens hastighed er en smule langsommere end X1650pro. Samtidig med er det her vi ser X1650's skjulte ressourcer. Jo tungere det grafiske arbejde bliver, jo hurtigere bliver det, og til sidst ser vi at dets ydelse faktisk er på linie med X1800GTO. Vi skal dog huske på at vores X1300XT er en speciel overclocket version. Et standard X1300XT vil helt sikkert være mærkbart langsommere.
Yderlige egenskaber
AVIVO er ATi's ord for video-dekodning. X1650-serien har selvfølgelig AVIVO-egenskaber der giver den bedst mulige TV-oplevelse. AVIVO beskriver bl.a. muligheden for HD-dekodning der med det nye Digitale TV, HD-DVD'er og BluRay-Diske'er er muligt.
CrossFire Alle nyere ATi grafikkort understøtter CrossFire. Kort fortalt betyder det, at hvis man har et bundkort der er CrossFire-mærket kan man bruge to ens ATi-grafikkort, og udnytte deres samlede kræfter på en skærm.
FSAA står for Full Scene Anti Aliasing, og er med til at give en fiktiv højere opløsning end det ellers ville være muligt. En egenskab der især er en fordel på fladskærme der kun har en til to ægte-opløsninger. 4x, står for 4x så mange pixels, og det giver sig til syne på skærmen som få eller ingen blinkende pixels, og ingen ujævne og hakkede kanter. X1000-serien har derudover flere typer. Den nyeste er Adaptiv-FSAA der skal kombineres med den almindelige. Her får glas og hegn der er usynlig for den normale FSAA-metode også en omgang.
Texture-Filtrering Er en egenskab der er på næsten alle grafikkort. Idéen er at man oprindeligt har opbygget computerspillene for den bedste ydelse. For at grafikkortet får mindst muligt at lave, er detaljerne ikke så fine dybt i billedet som forrest. Det gør at overgangene mellem de dele med færre detaljer op til dem med mange, bliver meget tydelig. Og problemet løses med filtrering. Det nyeste hedder Anisotrofisk Filtrering og kan bruges af praktisktaget alle grafikkort efter år 2000. ATi har to muligheder. En kvalitet og en ydelse. Forskellen kan være svær at se, da ydelses-udgaven kun fokusere på de mest synlige steder i billedet, hvor kvalitet tager det hele.
Strømforbrug
Her mister X1600-kortet lidt af sin ære. Idéen med at producere dem på en mere moderne måde, var bl.a. at de skulle bruge mindre strøm, men vi ser i stedet at dette kort, med en langt mindre chip, næsten forbruger ligeså meget som et X1800GTO. Ikke imponerende af et kort i den lavere ende, men dog stadig ikke så slemt som det kunne være.
Teknologisk set er dette kort med i toppen. Så meget at forskellen fra de dyre X1900-kort kun er ydelsen. Dog må vi indrømme at strømforbruget ligger i den højere ende og derfor får kortet 4.