Montering
Da køleren er lille en let, er der gode forudsætninger for at den er nem at montere. Og det er den heldigvis også, bl.a. på grund af Zalmans nye smarte hul-system.
Traditionen tro, afmonterer vi originalkøleren på vores Radeon x800 og renser VPU'en godt med sprit.
Herefter monterer vi de medfølgende ramsinks på VGArammene, og påfører et tyndt lag Arctic Silver 5. Dog gør det nok ikke den store forskel, hvilken kølepasta man bruger her, da bunden er så flot at der ingen riller er at se.
Yderligere skruer vi så 2 skruer i de passende huller, påfører en gummiring for at skåne PCB'et, og lægger en pvc-ring på den anden side af hullerne, af samme grund som før.
Til sidst er det bare at skrue møtrikkerne på, og så sidder den godt fast.
Zalman har virkelig oppet sig med dette nye universale monteringssystem. Det er uhyre nemt, kræver ikke engang en skruetrækker, og sidst men ikke mindst, er det superstabilt.
Klar til kamp. Testen
Som sagt er køleren lille og let at montere - men kan den også køle, trods dens størrelse ?
I denne omgang skal vf900'eren konkurrere mod dens forgænger vf700, NorthQ's store kobberkøler, og naturligvis den lille standardkøler fra Sapphire.
X800-grafikkortet lyder umiddelbart ikke som en udfordring; men rent faktisk bruger det aldrende Ati grafikkort lige så meget strøm under belastning, som et Geforce7900GT fra nVidia(50W) - mens det i idle-tilstand bruger et par Watt mindre(15W).
Altså må det siges, at kortets strømforbrug stadig er fuldt ud aktuelt - i hvert fald indtil næste generation af grafikkort kommer, da disse skulle komme til at bruge op imod det tre/firedobbelte.
De testede kølere Sådan testede vi: Stockkøleren kørte på intet tidspunkt på 12V, da den larmede rigeligt på de ~60% blæseren kører normalt. I 5V-målingerne låste jeg blæserhastigheden fast til 39% med Rivatuner, hvor den ikke støjede så meget igen.
De 3 andre kølere, heriblandt vf900'eren, var sat til enten 12v/5v vha. en molexconverter.
Testene blev kørt i et
Gigabyte 3Daurora570, med en kabinettemperatur på ~33 grader ved load, og ~30 grader i idle-tilstand. Load blev målt efter en halv times artifactscan i programmet AtiTool(beta), mens idle blev målt efter ½ time på skrivebordet efter load.
Som altid starter vi i det bløde med en idletemperatur, hvor Zalmans køler får det til opgave at fjerne 15Watt med blæseren på fuld skrue.
Som forventet er dette intet problem - køleren buldrer derudaf og får VPU'en helt ned på 35 grader, hvilket er den laveste temperatur blandt de testede kølere. Lillebroderen er 2 grader bagude, mens NQ-3851A er lige i hælene på heatpipekøleren, kun 1 grad bagude.
Efter at have skruet ned til 5 volt, og dermed et behageligt støjniveau, taber både vf900'eren og køleren fra NorthQ blot én grad, mens stockkøleren og vf700'eren taber to. Dog er vi så langt nede i temperatur, at det ikke gør den store forskel.
Nu sætter vi gang i en artifactscan, som med andre ord er den rene tortur for grafikkortet..
Her begynder standardkøleren at blive presset, da den når helt op på 76 grader. Alle de andre kølere holder stadig temperaturen behageligt nede, med vf900'eren pænt i front, med 3 grader ned til nærmeste konkurrent, og hele 5 grader ned til forgængeren.
Igen sætter vi kølerne på 5V, og det gør ikke den lille zalman-kølers præstation dårligere. Faktisk tværtimod. Heatpipekøleren formår nemlig at køle næsten lige så godt ved "næsten-uhørbart" støjniveau, som ved 12V hvor den godt kan høres - fantastisk!
Til orientering ligger standardkøleren i støvet, med hele 27 grader højere temperaturer.
Støj På heatsinken er der påmonteret den samme blæser som på forgængeren, Zalman vf700 - tilsyneladende i hvert fald. For vf900 larmer faktisk en anelse mere, men det kan jo være en "uheldig" blæser.
Altså vil det sige, at den støjer en anelse mere end den tidligere testede NorthQ. Dog anbefaler undertegnede, at man sætter køleren på 5 eller 7 volt, for her er der kun en marginal forskel i køleevnen, mens der er en hørbar forskel i støj. Og her kan det være hip som hap med støj, for ingen af de testede kølere larmer ved 5V.
Klik her for at se støjsammenligningsvideoen