Test: Asus ROG Maximus XII Formula

Bundkort, Intel d.  07. august. 2020, skrevet af NicklasAPJ 2 Kommentarer.  Vist: 7630 gange.

Korrekturlæser: morra19
Billed behandling: NicklasAPJ
Oversættelse: morra19

Pristjek på  3869,00
Produkt udlånt af: ASUS
DK distributør: Komplett.dk

Design / Layout

 

 


Bundkortet har fået formfaktoren ATX, hvilket betyder at det vil passe i de fleste midi-tower kabinetter. PCB farven er sort og meget af plastikken er en blanding af  sort og rød.
 


Under den store heatsink finder vi 3 M.2 pladser, og selvom ASUS har fået plads til 3 ser vi stadig 3 stk. PCIe x16 porte og 2 PCIe x1 porte. De to øverste PCIe x16 porte har direkte forbindelse til CPU'en og er beregnet til grafikkort. Bruges der to grafikkort kører disse porte x8. De sidste PCIe porte kører igennem chipsettet.
 


Asus har valgt kun at bruge chipsettet til SATA porte, hvilket betyder at vi ser 6x 6Gb/s port der alle understøtter RAID 0, 1, 5 og 10.
 


Udover den indbygget 2" OLED-panel som vi gemmengik under specifkationer, har Asus også beholdt den orgiannale post kode debug LED for os gammel dags personer.
 


Bundkotet har også en "næsten" fullcover backplate, under denne er der thermal pads for VRM. Backplate sørger også for at heatsink foran sidder fast og selve bordet er stablit.
 


Det første som vi ikke kan se lige på dette billede er at bundkortet kræver 1x 8-pin, og har et ekstra 4-pin strømstik til CPUen.
Selve VRM designet er et sted hvor ASUS bestemt ikke har sparet. Vi ser hele 16 chokes, hvilket kan få de fleste til at tælle 16 faser, men det er ikke helt korrekt. Teknisk set kigger vi kun på en 8 fasers VRM, da ASUS tager hvert PWM signal fra VRM controlleren og smider det ind i to power stages, hvilket betyder at bundkortet styrer 2 power stages ad gangen, og VRM controlleren ser kun 8 faser. Det betyder at bundkortet er en smule mindre effektiv da alle power stages ikke kan tændes og slukkes efter behov.
Hos AMD er der understøttelse for en ægte 16 fasers controller, men hos Intel ser vi stadig kun understøttelse for 8 fasers controllere, og denne ASP1405, som faktisk er en IR35201, er ASUS's favorit at bruge på Intel platformen.

Disse 8 faser er dog kun til vcore, hvor er VRM til den integreret GPU? Den er droppet totalt, hvilket betyder at der ikke er understøttelse for integreret grafik, og dermed også Quick Sync på dette bundkort, da GPU delen af CPU'en slet ikke får strøm. Ved ikke at have VRM til GPU'en kan der gives mere plads til overførsel af strøm fra VRM til CPU'en for vcore, da en større overflade giver en mere "flydende strøm" fra VRM til CPU soklen, hvilket i teorien forbedre Transient Response, som betegner hvor hurtig en VRM er til at reagerer på et skift af belastning på CPU'en, jo hurtigere en reaktion, jo mere stabil spænding kan der gives, hvilket i sidste ende kan være forskellen mellem et stabilt eller ustabilt overclock.

Problemet med at smide et PWM signal ind i to power stages er dog ikke kun effektivitet, men også en forhøjet input ripple, dog har ASUS forsøgt at afhjælpe dette ved at tilføje kondensatorer på input delen af deres VRM, hvilket  i teorien vil hjælpe en smule. For at få en mere stabil output spænding, og have en bedre Transient Response har ASUS valgt at smide dobbelt så mange kondensatorer på output delen af deres VRM end Intel skriver i deres specifikationer for bygning af VRM, hvorfor vi ser 2 "sæt" af 6 kondensatorer, samt en del SMD kondensatorer lige ved siden af CPU soklen.
De brugte power stages er TDA21472, som er en smart power stage, hvilket betyder at der er temperatur og strøm overvågning indbygget i selve chippen, udover selvfølgelig en driver, en "høj side" og en "lav side" MOSFET. Disse power stages kan håndterer 70A, hvilket måske virker som lidt i forhold til de nyere 90A vi ser på nogle bundkort, men fakta er at power stages er blevet så effektive i dag at forskellen på disse er meget, meget lille, mens forskellen i prisen er ret høj, og begge power stages vil aldrig kunne komme op og leverer mere end 50A alligevel, mest fordi der ikke findes CPU'er der kan suge den slags strøm, men også fordi det ville være næsten umuligt at køle ned.

Så alt i alt ser vi en velbygget VRM fra ASUS, desværre dog ikke et bundkort vi her på redaktionen vil anbefale til LN2 overclocking, da bundkortet mangler en meget vigtig ASUS funktion; LN2 mode. Denne funktion kan flytte cold bug på mange CPU'er så langt at man kan køre det vi kalder for "full pot", hvor vi kan blive ved med at hælde LN2 i uden at systemet fryser, jo koldere jo bedre. Desværre kan dette bundkort ikke det, hvilket betyder at de fleste CPU'er vil fryse totalt så snart man når -120 grader, hvor bundkort med ASUS's LN2 funktion kan få de fleste CPU'er ned under -180 grader, hvilket giver en ret stor forskel, især når man presser systemet til sit absolut yderste.
Skrevet af freak_master

 

 

Liste over ind- og udgange:

1 x Intel® I225-V 2.5Gb Ethernet
1 x PS/2 keyboard/mouse combo port(s)
4 x USB 3.2 Gen 2
6 x USB 3.2 Gen 1
1 x Optical S/PDIF out
1 x Clear CMOS button(s)
1 x USB BIOS FlashBack Button(s)
1 x ASUS Wi-Fi Module
5 x Gold-plated audio jacks
1 x Aquantia AQC-107 10G LAN port

 

 

noxon
 
Elitebruger
Tilføjet:
08-08-2020 09:01:28
Svar/Indlæg:
3321/21

Tekst og resultater passer da overhovedet ikke sammen, ved OC resultaterne har i ikke ramt rigtigt en eneste gang🤣

Konklusionen skal måske også lige afpyntes lidt...

Ydelse - 5
Bundkortet ligger sig foran sine konkurrenter og kan måle sig med Gigabyte's Xtreme Bundkort

 

3DMark:
 


" alt="


Når alle 3 systemer er overlocket til deres maksimum, så ser vi at Formula bundkoret vinder i EN test.

 


Aida Extreme:
 


" alt="


I Aida64 lægger Formula sig en del BAG de andre.

 


Cinebench R15:
 


" alt="


I CB er de alle sammen meget tætte, MSI vinder i openGL, mens MSI vinder i Multi core.

 


PCmark10:
 


" alt="


I PCmark tager MSI første pladsen.

 


SuperPI:
 


" alt="


I SuperPI må Formula nøjes med en FØRSTE plads.

 


wPrime:
 


" alt="


I vores sidste test, Wprime 32m tager MSI første pladsen, mens Asus TABER STORT i 1024m.



NicklasAPJ
 
Skribent
Tilføjet:
09-08-2020 19:22:52
Svar/Indlæg:
1893/88

#1 Jeg ved ærligt talt ikke lige hvad der er sket der, det må være solstik i den her varme, jeg beklager og rettet :) samt ser om der skulle være nogle flere fejl.