Zepto betegner den selv som en multimedie laptop - så selvom det er første gang jeg har en bærbar mellem hænderne, har jeg prøvet at tage min indgangsvinkel til 2425W som et mediecenter. I testen har jeg kigget lidt på batteritiden, ydelsen og dagligdags brug - herunder blandt andet boottider og strømforbrug. Ydermere har jeg set lidt på det indbyggede webcam.
Batteritid
En vigtig faktor når man investerer i en bærbar computer, er naturligvis batteritiden. Altså hvor lang tid kan maskinen køre på batteri.
For at teste detten, fandt jeg et lille program som hedder Batteryeater. Og programmet med det meget sigende navn tester netop - ikke overraskende - ved at "æde" batteriet.
For de interesserede kan programmet findes her:
http://batteryeater.com/
I testen gav det følgende tider:
Testen viser at Zepto ikke har overdrevet med hensyn til batteritiden. I idle når maskinen 4:29 timer , hvilket ligger sig meget tæt på det oplyste - som er på 4:30 Time.
I belastet tilstand holder maskinen 1:56 time (116Min) - hvilket lige præcis rækker til at se en DVD i toget.
Ydelsen
For at teste ydelsen på maskineriet, har jeg kørt en række af de mest brugte benchmarks. Maskinen er blevet testet i følgende:
3DMark2001
3DMark03
3DMark05
Aquamark
Og endvidere i:
PCMark04
PCMark05
Sisoft Sandra
SuperPi 1.5 MOD
Maskinen var installeret Windows XP Pro SP2, samt medfølgende drivere fra Zepto.
Da Zepto 2425W på papiret ligner Zepto 6615WD, har jeg brugt den som sammenligningsgrundlag. Zepto 6615WD som tidligere er blevet testet her på Hwt.dk:
http://www.hardware-test.dk/test_show.asp?id=6258
har følgende specifikationer:
CPU: Intel Core2 Duo T5600 1,83Ghz 2Mb L2 cache
Chipsæt: Intel 945PM - ICH7-M
RAM: 1GB DDR2 PC5700
Grafik: nVidia Geforce Go 7600 - 512MB RAM
HD: Hitachi Travelstar 7K100 60GB 2,5" 7200 rpm
15,4" skærm
I 3DMark klarer den sig udmærket. Noget under 6615WD - men langt bedre en 6515WD som er bestykket med en Pentium-M 770 CPU
I Aquamark er situationen næsten den samme. Dog må 2425W se sig slået i GFX testen af 6515WD.
I Pc-Mark ses samme resultat. 2425W er mærkbart bedre end 6515WD - og kun marginaler fra 6615W
Herefter kører vi igennem Sisoft Sandra´s mølle. Resultaterne fra henholdvis HDD, CPU og Multimedia test:
Resultaterne taler for sig selv. Kun i HD testen ses der forskel. Det er i mine øjne virkelig marginaler.
Og rosinen i pølseenden. Vi slutter af med en 1M SuperPi:
Hvor Zepto 2425W leverer et hæderligt resultat på 34,2 Sek. Kun lige 1,6 Sekunder fra 6615W - men stadig tydeligt bedre end 6515WD, som må sig slået med over 2 sekunder.
Dagligdagen
Når man køber en bærbar, er det først og fremmest fordi at man har behov for en lille computer til farten. Ergo stiller det krav til brugervenlighed, da pladsen kan være trang. Og i denne kategori er Zepto en topscorer. 2425W er indrettet med en lang række genvejsknapper, som gør livet nemmere for dig som bruger. Uden at gå i detaljer, kan jeg nævne skift mellen dokumenter og internet, samt play, stop og rewind knapperne på venstre side - som nogen af undertegnedes foretrukne.
De tilføjer denne laptop præcis så meget funktionalitet, at man ikke behøver at tappe på mousepad´en som en der lige har fået spasmer, når man skal finde billeder eller surfe.
2425W opleves ikke som værende meget varm ved almindelig brug. Ved opgaver som surf, word og email arbejder den meget køligt og støjsvagt. Ved mere belastende opgaver som DVD afspilning og spil, bliver den naturligvis mere varm. Men ikke decideret støjende. Den lille blæser kan høres ja, men ikke så højt at det generer på nogen måde. Er man en af dem der kan blive lidt bange for temperaturen på sin bærbare, kan man med fordel sætte den på et par bøger eller lign - for derved at skabe cirkulation under den. Et trick der i øvrigt er meget brugt af SETI brugere, der kører programmet på deres laptop.
Opstartstiderne har også noget sige på en computer. Så derfor lavede jeg en lille test på hvor lang tid computeren brugte på opstart, og hvor lang tid den skulle bruge for at starte ud af standby. Det gav følgende resultat:
Strøm:
Boot: 81 Sek
Ud af standby: 26 Sek
Batteri
Boot: 90 sek
Ud af standby: 34 Sek
Alle tiderne er målt med en USB-mus og netstik (LAN) isat.
Lidt overraskende er der ikke meget forskel på tiderne. Jeg havde forventet større forskel, end det tilsyneladende er tilfældet.
Strøm
En laptop er jo selfølgelig designet til at bruge mindst mulig strøm. Dels for at kunne spare på batteriet og dermed give længere operationstid, og dels for at begrænse varmeudviklingen inde i selve maskinen. Det sidste er især vigtigt fordi at den fysiske plads og dermed kølerplads er yderst begrænset.
Så for ligesom at se hvor meget sådan en fætter bruger, fandt jeg mit Watt-meter fra Harald Nyborg frem. Det er ikke ligefrem State-of-the-art, men kan bruges til at give et fornuftigt overblik.
Det generede følgende resultat:
Idle: Max 60Watt
Load: Max 90Watt
Grunden til at jeg skiver max watt antal, skyldes at det ikke skal ses som en nøjagtigt måling - men mere som et fingerpeg. Som det ses er maskinen jo altså billigt i drift.
Begge målinger er udført som et gennemsnit over 30 min. Forbruget ved load er fundet ved at lade maskinen køre SETI, som belaster maskinen og især CPU´en pænt meget.
Webcam
Det sidste punkt i denne test er det indbyggede webcam. Det er på 1.3Mill Pixels, hvilket i langt de fleste tilfælde vil række til en samtale på Skype - eller til små billeder.
Tja, det er der ikke så meget at sige til. Det kan tage billeder i 640x480 og i øvrigt derudover ikke de store muligheder. Det kan enten bruges som almindeligt webcam eller til stillbilleder.
Der skal lyde en tak til @ngler for assistance til dette afsnit