Test: Silverstone Temjin TJ08B

Kabinetter d.  14. marts. 2007, skrevet af red_martians 0 Kommentarer.  Vist: 12862 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Design og Layout





Udvendigt


Kabinettets front er lavet i aluminium og anodiseret sort. Det giver en overflade der dels er sort, dels minder om børstet stål. Selve kappen omkring kabinettet er lakeret aluminium. Desværre lidt synd at man ikke har holdt stilen hele vejen igennem. Knapperne er ligedes af aluminium evt. stål, med en blank lys kant og sort på den flade overflade. Aftegningerne er runde, som giver knapperne et meget eksklusivt look, som man f.eks. ser på forstærkere og dyre kameraer. Kabinettet har foran et stort gitter med tilhørende støvfilter. Hullet er beregnet til en blæseren der sidder bag fronten. Selvom gitteret er voldsomt er det flot integreret og lakeret i samme farve som resten af kabinettet. Vores skjulere til drev er ligesom resten af kabinettet lavet i aluminium. Der er to 5-1/4 " pladser og to 3-½ " pladser. I bunden er der mikrofon-ind, lyd-ud, 4stk USB og en FireWire. Kabinettets LEDs lyser kraftigt blåt.



I venstre side er der også udluftning til grafikkortet. Silverstone er begyndt at lave kabinetter med god udluftning til grafikkort da de er mere bekymrede for denne del, end f.eks CPU'en. TJ08 har kun nogle store huller i kabinettet, men f.eks. TJ09 har mere avancerede løsninger med blæsere.
Den anden sideplade er helt tom, men ligesom i venstre side er der et lille håndtag til når pladen skal fjernes. Pladerne holdes sammen af nogle gode fingerskruer så man ikke behøver værktøjskassen hvis men lige vil se hvordan ens "baby" har det



Bag på ser vi at dette kabinet er til micro-ATX (mATX) Det ses på at der kun er 4 pladser til udvidelseskort. På et normalt kabinet ville der have været 7stk. Men det mest voldsomme er en 120mm blæser. Enten tror silverstone at denne overkill-faktor kan fange nogle kunder, eller også tror de bare meget på sig selv.
Personligt bliver jeg som mATX-fan begejstret for sådan et tiltag. Ser allerede muligheden for at benytte store passivekølere som thermalright HR-01 der netop skal brug af sådan en blæser.



Fødderne består af hårdt gummi. Det er ikke den mest elegante løsning jeg har set fra silverstone. Der plejer nemlig ofte at være højglanspolerede fødder med gummi mellem fød og kabinet.








Indvendigt


Det man først lægger mærke til, er at det mATX-kabinet må være et af dem der har mest plads indvendigt. Der er trods kabinettet og bundkortets størrelse rigelig med plads at boltre sig på. Det største problem indvendigt er ramsoklerne der ofte vil blive dækket af harddisk-buret. Det gør at der ikke er plads til de fleste moderne ram-kølere, som f.eks. thermalrights heatpipe-køler og vandkøling. Nogle ram som Corsairs og OCZ's topserie der er højere end normalt vil der heller ikke være plads til.
Ser man bort fra pladsen bag buret er der faktisk massere af plads til både at gemme ledninger væk, og til montering af store kølere. Noget af det vigtigste er, at der faktisk er plads til montering af et 8800GTX-kort og endda noget der er endnu større som ATi's kommende X2900XTX-OEM. Det må siges at være optimale vilkår for et mATX-kabinet.




Der er indvendigt tre pladser til 3½"-drev. To af pladserne kan bruges til udvendige drev, som flashram-drev eller gammeldags diskette-drev. Alle tre pladser kan selvfølgelig bruges til almindelige harddiske.
Så er der plads til to 5-1/4"drev som ofte vil være til CD/DVD-drev. 3½"-delen kan afmonteres separat. Noget jeg først fandt ud af efter jeg havde monteret bundkortet.
Pga. de to store 120mm-blæsere vil der være meget lidt stillestående luft. Små kabinetter er ikke nødvendigvis varme-bokse. Hvis der er ordentlig køling er der faktisk endnu mindre luft der skal udskiftes end i store kabinetter, og man vil i sidste ende kunne give endnu bedre vilkår for hardwaren.
I vores eksempel har vi de to standard 120mm-kølere, samt en 120mm i strømforsyningen, samt Geforce8800GTS køler til at sørge for god udluftning.





Indvendigt er der massere af tilslutningsmuligheder. Alene i fronten er der en lys, tændknap, genstart-knap, Firewire, 4stk USB, microfon og lyd. Disse skal tilsluttes via stik på bundkortet inde i kabinettet. Her har Silverstone garderet sig med to slags lydstik til HD-audio og til det lidt ældre AC-97. Ligeledes er FireWire-stikket delt op så man enten kan monterer det i en standard-løsning eller ved hjælp af enkelte ledere.
Pladen til bundkortet kan afmonteres, så bundkortet kan monteres ude for kabinettet. Jeg havde dog problemer ved monteringen af plade+bundkort bagefter. Zalmankøleren kunne ikke komme ind så måtte enten afmontere køleren, eller montere bundkortet forfra. Her kom harddiskburet i vejen for rammene, så af med rammene, og montere dem bagefter. Fandt ud af efter monteringen at harddisk-buret kunne fjernes med to skruer. :(
Ellers er kabinettet let at arbejde med. mATX plejer jo netop at være kendt for kabel-rod, snæver plads, og dårlig udluftning. Noget som vi ikke rigtigt har oplevet med dette kabinet.






Strømforsyningen


Strømforsyningen består af:
  • 1stk 24pin ATX-stik (kan laves om til 20pin)
  • 1stk 8pin CPU-stik (kan laves om til 4pin)
  • 2stk SATA-stik med 3.3volt.
  • 2stk 6pin grafikkort-stik
  • 8stk 4pin Molex-stik
  • 1stk 4pin Diskette-stik.


    Der er altså rig mulighed for at udvide til f.eks. SLi eller et Geforce8800GTX. Dog er strømforsyningen desværre ikke parat til de kommende 8pin grafikkort-stik som flere af de kommende grafikkort kommer til at bruge. Fænomenet med at kunne afmontere stikkene når man ikke skal bruge dem, har denne Silverstone-strømforsyning heller ikke. Lidt en skam, da det ville have givet endnu mere plads i et mATX-kabinet.



    Strømforsyningen har den klassiske sluk/tænd-knab og har et gitter bagtil med bikube-struktur. bikube-idéen giver mindst mulig metal, og dermed mere direkte udluftning. Det helt specielle ved denne strømforsyning er at kablerne er ekstra korte. Den kan altså kun bruges i meget små kabinetter, hvor de flest stik sidder i en afstand fra strømforsyningen på kun 20-30cm. Den er som lavet til f.eks. deres Sugo eller dette Temjin TJ08-kabinet. Altså hovedsageligt kabinetter til mATX eller mindre.






    Pointgivning i Design og Layout
    Nu er designet det vigtigste for et kabinet. Tillader det en god betjening, ser det godt ud og tillader det godt airflow... ja ja og ja. Men kabinettet er dog stadig ret stort for et mATX, men modsat får man alt det bedste fra ATX, som mulighed for standard-strømforsyninger og god plads til flere harddiske, høje CPU-kølere og lange grafikkort.
    Strømforsyningen består af en 120mm blæser og er ret kort. De korte kabler er et godt initiativ, men kan i dette kabinet faktisk godt blive for korte. Strømforsyningen vil egne sig bedre til det lidt mindre Silverstone Sugo. Dog er jeg stadig glad for at kablerne ikke er omkring en meter. Giver kabinettet 4 i design. Vi har haft nogle små problemer, men alt i alt, et rigtig godt kabinet.