Test: Silverstone Temjin TJ08B

Kabinetter d.  14. marts. 2007, skrevet af red_martians 0 Kommentarer.  Vist: 12787 gange.

Korrekturlæser: 
Billed behandling: 
Oversættelse: 

Pristjek på http://www.pricerunner.dk 
Produkt udlånt af: n/a
DK distributør: n/a

Innovation og teknologi





Normalt er micro-ATX lavet til små trænge kabinetter de rskal fylde så lidt som muligt. Det gør at der sjældent er plads til moderne hardware og effektive kølere. Her har Silverstone gået en anden vej, og forsøgt at lave det fuldkomne mATX-kabinet som alle kan blive tilfredse med. At lave små og fuldkomne kabinetter er en svær opgave, som vi har set forsøgt flere gange. Selv er jeg den glade ejer af 2stk Silverstone SG01 også til micro-ATX og der har været flere problemer den senere tid, med bl.a. Geforce8800GTX, og CPU-kølere der er blevet større og størreog højere og højere. Samtidig med temperuren en helt anden inde i kabinetterne end for bare nogle år siden. Især grafikkortene er blivet varmere, men også CPU'erne og chipsættet har halt andre krav til køling end tidligere. Det har Silverstone løst ved at sætte større blæsere i. Hele 2stk 120mm er det blevet til, hvilket er ganske volsomt for et mATX, og som uden problemet vil kunne oprette holde et ret voldsomt Airflow i et lille kabinet der internt ikke indeholder mange liter luft.




Selve strømforsyningen er en mere spændende sag, netop pga. sin 80+mærkning. I Silverstone's produktblad står der en effektivitet fra 80-100% hvilket nok er lige højt sat, men for at man kan få en 80+mærkning skal man under nogle fastsatte belastninger i alle tilfælde have over 80% effektivitet i en strømforsyning. Det kræver nogle gode komponenter, god køling og specielle egenskaber som f.eks. aktiv PFC, der er med til at holde effektiviteten i vejret.




Reelt er problemet at strømforsyninger først skal ændre strømmen fra veksel til jævnstrøm og derefter ændre spændingen fra 230volt ned til bl.a. 12, 5 og 3.3volt. For at dette kan lade sig gøre skal der bruges noget energi, i dette tilfælde strøm. Den brugte strøm bliver afsat som varme som så bliver afsat i køleripper og fjernet med en blæser. Det er dette der bliver målt i effektivitet.. Hvor meget strøm er der tilbage after det har været igennem strømforsyningen?
Præcis det samme som sker i en telefon-oplader, der sidder i stikkontakten og bliver lunken. Men når vi snakker silverstones bruger den op til 500watt internt. Det betyder at hvis den er 80+ sluger den max 625watt udefra hvilket er 125watt i spildvarme. Havde det været en anden billigere strømforsyning havde det været hele 250watt der skulle fjernes, og det kræver en del luft at fjerne så meget varme.
I teknologi giver den effektivie strømforsyning en del plusser. 80+strømforsyninger er gode til både at holde elregningen og støjen nede. En 120mm blæser er derudover med til at give et endnu lavere støjniveau. Dette er absolut en strømforsyning til de kræsne og med max 500watt burde selv et SLi-opsæt ikke kunne slå den ihjel.




Herover har vi testet om 80+ overhovedet giver noget som helst. Vi har testet den mod min revoltec-strømforsyning, med præcis den samme tilslutning af udstyr. Revoltec-strømforsyningen er ovenikøbet aktiv PFC, som i de fleste tilfælde vil give en højere effektivitet. Grafen herover siger vist alt. 80+strømforsyningen er langt mere effektiv end revoltec, og muligvis endnu mere effektiv end de billigste strømforsyninger der ofte har passiv PFC.
Idéen med skemaet er at vise at 80+ strømforsyningen bruger mindre strøm fra kontakten, selvom de begge leverer den samme vare inde i kabinettet. En anden spændende ting er i slukket stilstand. Revoltec 6.7watt og Silverstone kun 1.1watt.




Pointgivning i Innovation og teknologi
Kabinettet er ikke videre nytænkning da det reelt er et Micro-tower med en smule mere plads. Dog giver 2stk. 120mm blæsere mulighed for at fjerne store mængder af varme ud af kabinettet. Det er vist første gang jeg ser 2stk 120mm-blæsere i et mATX-kabinet og det gør faktisk kabinettet velegnet til, støjsvag PC, overclocking eller varme quadcores.
Strømforsyningen er et mesterværk uden lige. Høj effektivitet og 120mm blæser er med til at give et virkelig lavt støjniveau og en væsentlig lavere elregning. Samlet set giver vi 5point. Kabinet og strømforsyning giver nu mulighed for bl.a. overclocking og vandkøling på meget lidt plads. Det kunne også være til en ekstrem støjsvag PC, hvor alle blæsere arbejder ved 5volt.