Testen
Testbænk
- Asus P5B deluxe
- Conroe E6300
- Adata 2 x 1 GB DDR2 PC5400
- Twintech Geforce 8600 GTS
Testen udføres i et lukket kabinet med god luft gennemstrømning med en rumtemperatur umiddelbart uden for kabinettet på 22 grader.
Tidligere grafikkort køler tests har vist at det mest effektive program til at opnå mest mulig varmeudvikling er ATi-tool. Derfor vil dette endnu en gang blive brugt til at stresse de testede kølere.
ATi-tool er et program der egentligt bruges til at overclocke ATI kort med. En Artifact scanning er en det af det værktøj, og bruges til at afsløre fejl i grafikken, og derved undersøge om kortet er overclocket for meget. Denne test har vist sig yderst effektiv til at presse grafikkortet sammenlignet med de andre metoder jeg har afprøvet.
Til temperaturmålingen bruges kortets onboard probe, og den testede kølers ydelse vil blive sammenlignet med den standardkøler kortet er forsynet med.
Følgende drivere og programversioner er brugt til udførslen af denne test:
Driver:
ForceWare Release 162
Version: 162.18 WHQL
Release Date: July 26, 2007
Temperaturmåling:
Nvidia nTune
Version: 5.05.47.00
Release Date: July 12, 2007
AtiTool:
AtiTool version 0.26
Release Date: Dec 08, 2006
AtiTool får for en sikkerheds skyld ca. 10 minutter til at opbygge vame før full load temperaturen aflæses, reelt kan det dog observeres at temperaturkurven flader ud flere minutter inden.
Screenshottet her er full load målingen på stock køleren, og er vist som et eksempel på hvordan ATi-tool og nTune ser ud i aktion. RPM målingerne passer ikke med virkeligheden.
Køleren vil blive testet op imod standardkøleren, samt ZEROtherm GX810 der er testet på nøjagtig samme setup.
Der vil også blive genneført en passiv test af Thermalright køleren, samt en test med en yderst støjsvag Arctic Cooling AF8025 80 mm blæser.
Stock Vs. ZEROtherm GX810
Vs. Thermalright V2 Vs. Thermalright V2 & AC AF8025L
Og smukke ser de jo ud. Lad os kigge på kølingsresultaterne.
Idle resultater
Fine resultater for Thermalright køleren med den meget lydløse Arctic Cooling Blæser. Den leder feltet an med sølle 41 grader i idle tilstand. Vil man køle passivt må man dog acceptere en noget højere idle temperatur
Full speed resultater
For fulde gardiner kan Thermalright og AC komboen lige akkurat klemme sig foran med en enkelt grad i forhold til ZEROtherm køleren. Til stock kølingen er der meget langt, så det giver en meget reel forandring i GPU'ens temperatur at gå andre veje end stock.
Her går det dog galt for den passive Thermalright løsning. Ved 99 grader vil systemet ikke være med mere og går kold. Det virker spøjst at dette sker ved lige netop 99 grader, og jeg har da også haft GPU kerner højere oppe før uden de brokkede sig. Der er nok nærmere tale om en sikkerhedsfunktion der slår ind ved skiftet til 100 grader celcius.
Det tager dog lang tid at få temperaturen op på dette niveau, 7 - 8 minutter i gennemsnit, men moralen vil være at hvis man vil køle passivt med denne køler skal man lede efter en GPU der er lidt mindre glad for at sutte strøm.
Støj
Blæseren er afprøvet ved 5v så vel som 12v på en ekstern strømforsyning for at undgå andet støj.
Der er ikke nogen støj. Man kan ikke høre forskel om den fødes med 5v eller 12v, der er ingen lyd.
Lækker blæser, der helt klart gør sig godt sammen med Thermalright V2 køleren.
Denne kombo slår også ZEROtherm GX810 køleren rent støjmæssigt.