Installation og konfiguration
Først skal enhedens selvfølgelig sættes fysisk op. Dette burde være meget lige ud af landevejen for de fleste forbrugere med blot en smule erfaring med den slags teknik. Den medfølgende quick-guide gør det dog meget tydeligt hvilke skridt man skal tage for at samle enheden korrekt. Selvom quick-guiden virker lidt oppustet, ligesom de fleste asiatiske vejledninger vi kender fra hardware producenter, mener jeg at den må være ganske fin for dens målgruppe, altså novicer indenfor teknik. For dem der gerne vil vide så meget som muligt om deres nye hardware inden de går i gang med at bruge den, findes der en udmærket manual på den medfølgende CD-ROM.
Der sidder to harddisk-rammer inden i kabinettet. Disse sidder fast med fingerskruer som er fast-monteret til rammerne. Dette er en rimelig lækker funktion. Man er i hvert fald sikker på ikke at smide fingerskruerne væk. Når dette er gjort kan man skrue frontpladen fast med de medfølgende skruer. Herefter tilsluttes strømkabel og netværkskabel.
Herefter isættes den medfølgende CD i en PC der er tilsluttet samme netværk som TS-209 enheden. I den automatisk fremkommende menu vælges først model, altså TS-209, og herefter værktøjet QNAP Finder. Det er dette værktøj der bruges til den første konfiguration af enheden. Efter få øjeblikke er værktøjet installeret og ligger klar til brug under startmenuens program-bibliotek.
Herfra kan den først konfigurations-guide køres, og efterfølgende kan værktøjet bruges til at omkonfigurere enheden, tilslutte netværksdrev m.m.
Den første konfigurations-guide er valgfri, og man kan vælge manuelt at konfigurer enheden i stedet. Det vil dog være at foretrække for de fleste, da det er en hurtig måde at få lavet den grundlæggende netværkskonfiguration på. Det meste er så nemt som den slags guides kan blive. Man skal dog tage stilling til hvilken disk-konfiguration man vil bruge. På trods af at JBOD og single disk understøttes, kan det kun anbefales at køre enten RAID 0 for maksimal ydelse, eller RAID 1 for data-sikkerhed. Ved brug af RAID 0 så bliver al data delt op i mellem hver enkelt disk, og disk-skrivning/læsning vil derfor effektiviseres med højere disk-ydelse som resultat. RAID 1 derimod spejler al data, hvilket betyder et tab af samlet lagerplads, men til gengæld er al data intakt i tilfælde af at en af diskene står af. Mange vil formentlig sætte en statisk IP adresse på enheden eller ændrer værtsnavn, og til dette formål er konfigurations-guiden så nem og ligetil som den slags kan være. Man får også stillet muligheden for at opgradere den firmware der ligger på enheden ved levering.
På trods af at nyere firmware fandtes, kunne jeg desværre ikke hente denne fra producentens hjemmeside. Der var noteret at filen var midlertidigt utilgængeligt grundet vedligehold. Det er ikke helt tilfredsstillende, men det må forventes at være en midlertidig tilstand. Jeg har dog ikke oplevet nogen problemer med den præinstallerede firmware.
Enheden har en central portal for konfiguration af grundindstillinger og indstilling af de forskellige funktioner. Denne portal tilgås vha. QNAP finder, enhedens IP adresse eller værtsnavn. Dette gøres i en browser som den slags som ofte gør. Bruger man ikke QNAP finder skal man være opmærksom på at bruge port 8080.
Vi tager hul på funktionalitet på næste side!