Test
For at teste overførselshastigheden for TS-209, er den blevet tilsluttet til mit hjemmenetværk. Den er koblet op til en 1Gbit Switch fra 3Com. Til samme switch sidder min arbejdsstation, samt en fil-server som jeg vil holde TS-209's ydelse op imod. TS-209 er forbundet med det medfølgende CAT5 netværkskabel. For at kunne sammenligne med tidligere anmeldelser fra Hardware-TEST, vil jeg udføre et lignende testforløb. To mapper eksisterer på min arbejdsstation. En med 1GB blandede MP3 filer, og en med en enkelt fil på 1GB.
TS-209 er konfigureret med to stk. Hitachi 7k250 deskstar diske på hver især 160GB. Disse er sat op i et RAID1 array, da jeg forventer at det er sådan at QNAP TS-209 hyppigst vil være konfigureret. I testsammenhæng mener jeg desuden det er overflødigt med et RAID0 setup, da flaskehalsen ikke vil være den enkelte disks overførselshastighed.
Fil-serveren som TS-209's ydelse vil blive holdt op imod er en Pentium3 1GHz PC med et gigabit netværkskort og enkeltstående harddiske.
På trods af et andet hardware setup, vil jeg inkluderer resultatet fra den tidligere anmeldelse af QNAP TS-201.
Men først vil jeg bruge SiSoft Sandra til at give et mere teoretisk bud på hvilken ydelse man kan forvente af TS-209.
SiSoft Sandra opgiver en overførselshastighed på 16 MB/sek. og en accesstid på 20ms. Det ser jo umiddelbart ganske fornuftigt ud, og er en klar forbedring i forhold til hvad den tidligere test af TS-201 viste..
Næste test er en afskrift at den målte tid for overførsel af henholdsvis 1GB MP3 filer, og en enkelt fil på 4,5GB. Dette er gjort fra min arbejdsstation imod både TS-209 og den angivne fil-server. Resultaterne fra den lignende test af TS-201 er også inkluderet. Overførslerne er foretaget på traditionel vis på et Windows lokalnetværk, altså via SMB/CIFS protokollen.
Jeg mener stadigvæk at det ser fornuftigt ud. Der er dog ingen tvivl om at min fil-server udkonkurrer den stort. Der er dog den forskel at fil-serveren ligesom min arbejdsstation er Windows-baseret. TS-209 er Linux-baseret og der vil være et let tab af ydelse når de skal kommunikere med hinanden. Brug af en mere universal overførselsprotokol som f.eks. FTP ville muligvis give bedre resultater. Til reference kan jeg sige at jeg har streamet HD video i 720p direkte fra enheden uden problemer med hakken eller lignende. Alt i alt er jeg udmærket tilfreds med ydelsen, taget i betragtning af hvilken type udstyr der er tale om.
Havde jeg haft mulighed for at aktiverer Jumboframes på resten af mit udstyr ville jeg med al sandsynlighed have oplevet bedre overførselshastigheder.
Støj og strømforbrug
I den tidligere anmeldelse af TS-201 beklagede min kollega sig over indstillingsmulighederne for QNAP's blæserstyring. Med TS-209 har man fået mulighed for både at bruge den termisk styrede Smart-fan funktion, eller vælge i mellem lavt, middel eller høj rotationshastighed. Ved brug af Smart-fan indstilles rotationshastigheden automatisk til lav ved temperaturer under 40 grader, middel for temperaturer i mellem 40 og 48 grader, og høj ved temperaturer over 48 grader.
Som tidligere beskrevet i denne anmeldelse, så var det en enkelt grund til at jeg ikke ville have den enhed stående ved siden af min skærm. Jeg er vant til et meget lydsvagt miljø, og nyder at kunne læse artikler og dets lige i fred og ro. Desværre afgiver TS-209 en konstant summen, selv efter at have stillet rotationshastigheden for blæseren til lav. Der er ud fra den afgivne lyd ingen tvivl om at det er blæseren og ikke harddiskene der laver denne støj. Hvis jeg stiller den under mit skrivebord forsvinder lyden. Men i så fald kunne det lige så godt have været en kæmpe beige æske, i stedet for TS-209's smarte udseende. Nem tilgang til de 3 USB porte ville også forsvinde i samme omgang. Støjniveauet er ikke slemt, men fortjener heller ikke udtalt ros.
TS-209 er angivet til at forbrug op til 25 watt, men kun 10 watt ved standby. En enhed som denne vil sikkert typisk være tændt døgnet rundt. Min udbyder af strøm forlanger 1,73 k.r per kilowatt-time. Hvis man f.eks. forventer at TS-209 arbejdede på højtryk døgnet rundt, ville den koste mig 379 kr om året. Det er selvfølgelig ret urealistisk at tro at enheden vil arbejde ved max. forbrug konstant. Noget nær halvdelen er nok mere realistisk. For hvad sådan en enhed kan tilbyde, syntes jeg absolut ikke at den er dyr i drift. Jeg har desværre ikke mulighed for at verificerer strømforbruget, og må antage at producenten angiver korrekt forbrug.