Test
Som ved de fleste kameraer medfølger der en eller anden form for software til styring af netop deres enhed. Og BenQ E1000 er ingen undtagelse. Så det første jeg foretager mig i denne test, er at installere softwaren på følgende testmaskine:
- Windows XP Pro SP2
- Intel E6600
- Asus P5B Deluxe WiFi-AP
- Corsair XMS2 2*1GB PC-6400
- Maxtor 250GB S-ATA300
Software
- Photo Impression 5
- Video Impression 2
I selve testen af kameraet har jeg taget de fleste billeder via kameraets indbyggede programmer. Og med 24 af slagsen er der næsten et til ethvert behov. BenQ giver dog mulighed for hurtigt selv at indstille blænde og lukkerhastigheder manuelt, hvis dette ønskes. Jeg vil kort nævne blænde og lukkerhastigheder, men vil i øvrigt mere fokusere på skarpheden af billedet, da det oftest vil være brugt som målestok for kameraets kvalitet. Uden at kunne fremlægge dokumentation herfor, vil jeg vove den påstand at over 80% af billeder i dag, bliver taget på et kamera´s autoindstillinger. Undtaget herfor er selfølgelig semi eller helprofessionelle fotografer.
Jeg starter med at kigge på kameraets zoomfunktion. BenQ giver mulighed for helt op til 12X zoom fordelt på 3X Optisk og 4X Digitalt. Jeg har taget en serie på 3 billeder af samme motiv. Et uden zoom, herefter et med 3X Optisk og til sidst en med 4X Digital.
Almindelig
3X Optisk Zoom
Digital 4X Zoom
BenQ afslørede sig som en godt kamera på zoomfunktionen. Normalt vil de fleste kameraer tage gode billeder på lave brændevidder (macro, alm og lille zoom), hvorefter de må gå på kompromis med skarpheden på de længere afstande. Det ser ikke ud til at være tilfældet med E1000, som laver skarpe billeder også på længste zoom.
Efter den lille test af zoomfunktionen, legede jeg lidt med nogle af de indbyggede programmer i BenQ E1000. Jeg lægger ud med aften/nat billeder.
Vi starter serien med at solen går ned. Blænden siger F/2.8 og eksponeringen 1/60 Sekund. Kameraet har sat sig på ISO 100, som er en ISO der også ville kunne gøre sig indendøre på en god lys dag.
Efter at solen er gået ned, ses tusmørket der ved at lægge sig. Læg mærke til disen, der snigende vidner om nattens snarlige komme. Himlen ser lysere ud end det faktisk er tilfældet. Blænden er F/2.8 og eksponering på 1,61 Sekund. ISO siger lave 50 og kameraet står da også solidt på et stativ, da det ellers ville være meget uskarpt.
Nu er natten så kommet. Jeg har fotograferet et nærliggende hus, som har gadelyset tændt. Jeg skulle bruge 4 forsøg på at få et skarpt billede der samtidig var lysmættet nok. Blænden er på F/2.8 og eksponeringen på 1 sekund. Grunden til at kameraet kun eksponerer på 1 Sekund, skyldes at ISO står til 1600. Havde du manuelt sat den lavere, skulle eskponeringen tilsvarende længere op.
Kameraet tilbyder også et program der skulle kunne tage billeder kun ved skæret af et stearinlys. Det skulle jeg da lige prøve. Som det ses er det rigtig nok. Men der skulle også her en del forsøg til. Blænde F/2,8 – Eksponering 0,92 Sekund på ISO 100.
Kameraet har ligeledes en speciel ”face-tracking” funktion, som gør kameraet istand til at fokusere på op til 9 ansigter på én gang. Meget snild funktion til førvænvte guldbryllup. Billedet her er et eksempel fra BenQ´s hjemmeside.
Kameraet har ligeledes det som BenQ kalder for 12Burst capture. På den indstilling er kameraet istand til at tage ikke færre en 12 billeder på kun et sekund. Blænde, eksponering og ISO tal er ukendt da også dette er fra producentens hjemmeside.
Det sidste billede jeg tager i testen bliver et macro. Jeg bruger kameraets genvejsknap på bagsiden og slår blitzen fra. Billedet er taget i frihånd i knælende stilling. Blænde F/2.8 – Eksponering 1/297 Sekund på ISO 400. Taget i betragtning af min position, er billedet faktisk rigtigt godt.