Teknologien
Samme afsnit findes i Noise Limit Silentflux ATX testen.
Henrik Olsens egen skitse til mig forklarer princippet på en fin måde.
Det er et lukke kredsløb som vi kender det fra vandkøling eller kompressorkøling, og indeholder i bund og grund indeholdende de samme dele som er vigtige i de andre teknologier.
Som i vandkøling bliver væsken opvarmet i kølehovedet oven på processoren og transporteret hen til radiatoren hvor det bliver kølet af en blæser.
Som ved kompressorkøling sker en del af energioverførslen i SilentFlux også ved faseskift fra flydende til dampform. Temperaturforskellen mellem de to faser er bare ikke større end at dampen bliver til væske igen udelukkende på grund af afkølingen i kondensatoren/radiatoren. Så sparer vi kompressoren ;).
Det rigtigt smarte er så den måde væsken bliver svunget rundt i systemet på. De luftbobler der kommer ved kogning af væsken tvinger det ikke-fordampede varme væske med rundt i systemet, og på den måde er der faktisk en pumpeeffekt uden bevægelige dele. Jeg gætter på at sammenhæng mellem størrelsen på de dannede luftbobler og rørenes diameter er et vigtigt aspekt, da det umiddelbart vil virke klart bedst hvis luftboblerne dækker hele rørets diameter.
Noise Limit/Akasa kalder det for en ”boble pumpe”.
Det var vel i grove træk det.
Med til historien hører at Noise Limit efter eget udsagn har mange faktorer at skrue på for at finde det optimale forhold, og at der stadig på det område kan ske yderligere udvikling.