Raid
Der er flere og flere, der bruger raid i dag, da kontrolleren som regel følger med bundkortet og giver en forbedring i ydelse - eller en bedre sikkerhed for opbevaring af data. De kontrollere der følger med bundkortene i dag, giver mulighed for flere typer Raid konfigurationer, end de onboard kontrollere-gav for blot få år tilbage. Derfor vil jeg forklare lidt om forskellen, på de mest almindelige Raid konfigurationer der findes, så man kan vælge den Raid konfiguration, der passer bedst til en selv.
Man skal være klar over, at hvis ikke ens diske er lige store, kan man komme ud for at de/den største diske bliver gjort mindre, så de/den er på størrelse med den mindste forekommende disk. Der er også stor forskel på ydelsen, alt efter om det er en onboard kontroller, eller en ekstern kontroller der bliver brugt. Den eksterne kontroller, har sin helt egen cpu og ram(cache) til beregning af data, hvilket bevirker at selve computeren ikke bliver belastet så meget og dermed bliver hurtigere.
Der er to grundlægende måder at behandle data på. Man taler om striped, som her fordeler datamængden/partionen. Dernæst er der mirror, som spejler datamængden/partionen på en eller flere diske. Med disse to funktioner, kan man kombinere sin opsætning på utallige måder.
Denne kontroller understøtter ”Hot Spare”, hvilket betyder, at man kan vælge en harddisk der står klar til automatisk at overtage, hvis en disk skulle gå hen og fejle.
De fleste i dag bruger sikkert en Raid 0 (stripe) konfiguration, da det er den hurtigste af dem alle. Her har man to diske og opefter, som har delt datamængden imellem sig. Her læser og skriver man til/fra alle diskene på en gang. Man har ingen sikkerhed, så hvis bare en disk går i stykker mister man alt data, men har til gengæld fuld udnyttelse af diskene. Altså ingen spildplads..
Raid 0 konfiguration
Så er der Raid 1 (mirror) som ligeså består af mindst to diske, som spejler datamængden på hver sin disk. Hvis den ene disk går ned, har man stadig den anden disk til backup. Der er masser af sikkerhed, men er langsommere end raid 0 da man nu skal skrive den samme data til begge diske, men kan læse fra dem begge på en gang. Der er også masser af spildplads - hele 50 %.
Raid 1 konfiguration
Raid 1E er en sikker måde at opbevare data på, da man her kan miste en disk, uden det går ud over den samlede datamængde. Det Raid 1E gør er, at den striper og spejler datamængden mellem de diske der er til rådighed. I eksemplet er de høje numre striped og de lave spejlet. Her vil man have den samme spildplads og hastighed, som i en raid 1 konfiguration. Fordelen er dog her, at man vil kunne tilføje flere diske uden at skulle ændre på sin konfiguration.
Raid 1E konfiguration
Raid 10 bliver også kaldt for Raid 0+1, det er en variant af raid 0 og 1, hvor man har mindst 4 diske. Her striper man diskene i par to og to, og derefter spejler dem. Hvis den ene disk går ned, mister man datamængden fra den ene striped opsætning, men har stadig den anden til backup. Hastigheden er ca. den samme som i raid 1 og spildpladsen er 50 %.
Raid 10 konfiguration
Raid 5 er nok den mest interessante Raid form, da man har en stor udnyttelse af diskene og kan opnå høj hastighed i læsning, især hvis man har flere end 5 diske tilsluttet. Man bruger mindst tre diske, hvor dataen bliver delt ud på alle diskene, som i en raid 1E konfiguration, men har nu også paritets data til at forbedre sikkerheden. Her kan man miste en disk uden det går ud over datamængden, men det tager lang tid at genoprette en ny disk igen. Hastigheden er middel/høj ved læsning og lav ved skrivning og spildpladsen er ca. på 30 %.
Raid 5EE udgaven ligner raid 5 på en prik, men har en ekstra harddisk(Hot Spare) som står i standby til at overtage med det samme hvis en disk fejler.
Der findes også en raid 50 udgave, som bare er to raid 5 konfigurationer der køre parallelt over hinanden. Her vil man kunne få flere disknedbrud uden at miste data
Raid 5 konfiguration
Raid 6 bliver også kaldt dobbelt diskfejl beskyttelse, da man her kan have to disk nedbrud inden man mister data. Raid 6 er opbygget på samme måde som raid 5, men har nu to sæt uafhængige paritets data, til beskyttelse. Hastigheden er middel ved læsning og lav ved skrivning og spildpladsen er ca. 50 %.
Igen findes der en raid 60, som er to raid 6 konfigurationer der er koblet parallelt sammen.
Raid 6 konfiguration
Sammenligningstabel