<I>Jeg gentager lige:</I>
Kog nu det vand, fordi så udfælder det meste af kalken, ihvertfald det der ville kunne precipitere ved de temperaturer der opstår i vore putterkølesystemer, samt at diverse mikroorganismer også afgår ved døden, som Sajmon skriver så fyr noget kølevæske i så er du ude over det med korrosionen.
<B>Og her kommer så hele tiraden om vand:</B>
Grundvand - der er 6 - 8 °C indeholder: H2O, inorganiske stoffer og organiske stoffer. Grundvand i Danmark varierer fra 6 - ved vestkysten til omkring 40 °dH på Møns klint - hvilket er et udtryk for hårdhed - kalk
Inorganiske stoffer: Kalk - samt en række mineraler og salte. Kalk precipiterer (udfælder) ved høje temperaturer. Blandt andet derfor skal man være varsom med at anvende postevand.
Kalk fjernes ved ionbytning - også kaldet blødgøring. Resten af saltene og mineralerne fjernes også ved ionbytning i en an- og kation ionbytter. En ionbytter er en beholder/tank der indeholder en resin der har en affinitet for enten positivt eller negativt ladede ioner. Processen kaldes derfor demineralisering og resultatet er demineraliseret vand.
Denne proces fjerner ikke organisk materiale (Kulstofbaseret materiale og mikroorganismer) Det demineraliserede vand anvendes derfor som grundlag for destillation - som foregår i et destillationsanlæg - der anvendes damp til at drive processen. Funktionsprincippet er at H2O'en kondenserer hurtigere end de organiske stoffer og også rester af inorganisk materiale - resultatet er destilleret vand. Det er den reneste form for H2O vi har.
(Der findes også R.O (omvendt osmose) og CDI (Continous De-Ionisation) som er membran baserede metoder der anvendes i kombination med de ovennævnte metoder)
Både demineraliseret og destilleret vand er OK at anvende i vandkølede systemer. De er begge aggressive idet de kemisk er i ubalance da man har fjernet en mængde ioner - dem vil de selvfølgelig forsøge at genvinde.
Derfor kan antikorrosionsmiddel være en fordel, specielt hvis man har en aluminiumskøler. I et rent kobbersystem er det stort set ligegyldigt.
Galvanisk korrosion der optræder når man har 2 forskellige metaller har kun teoretisk betydning - set i relation til livslængden af et PC kølesystem.
Hvad der derimod er mega vigtigt er antialgemiddel idet både åbne og lukkede systemer bliver ramt af mikroorganismer og alger. Så hvis man vil forhindre at det bliver til suppe er antialge-midlet vigtigt.
Åbne systemer er mest ramt fordi mikroorganismerne kommer direkte fra luften, og fordi f.eks. bongkølere også virker som beluftere - iltning af vandet - den ekstra ilt fremmer væksten af aerobe bakterier.
Temperaturen i et kølesystem - 25 - 45°C er i øvrigt den ideelle temperatur for at få mikroorgansimer til at vokse. Pr. 10°C fordobles vækstraten - som tommelfingerregel.
Waterwetter eller afspændingsmiddel er med til at reducere vandets overfladespænding. De har en marginal indflydelse på temperaturegenskaberne - men hjælper med til at reducere mængden af luftbobler, og "hængende" områder i systemer - specielt radiatorerne.
Afslutningsvis skal man huske på at ren H20 er det med den bedste varmeledningsevne - derfor skal man - uanset hvad man vælger at putte i - ikke overdrive koncentrationerne.
Tomgun