"TFT, LCD og Plasma skærme, som fungerer på hver deres måde, men har mere eller mindre til fælles med hinanden."
Din forklaring på forskellen mellem LCD og TFT er forkert.
LCD står for Liquid Crystal Display
TFT står for Thin Film Transistor.
Der findes ingen rene TFT skærme. Du bør ikke skelne sådan mellem de to.
I praksis er enhver computer monitor bygget op omkring LCD princippet og TFT er nogle transistorer, som er blevet indført senere for at gøre panelet til et aktivt element. En transistor tilfører en spænding til de flydende krystaller, som reagerer på den elektriske spænding ved at dreje sig i en bestemt position. Der sidder en transistor bag hver subpixel.
Nuværende computerskærme, såvel som TV, er LCD TFT (TFT LCD) skærme, hvis der vel og mærke ikke snakkes som plasma.
Rene LCD skærme ses f.eks. i lommeregnere.
Selv i nyere mobiltelefoner sidder der LCD TFT skærme, hvilket er selvsagt ud fra de teknologiske aspekter.
"og det er normalt 1024x768, 1280x1024 eller 1600x1200 til 4:3 skala skærme"
1024x1024 er ikke i forholdet 4:3.
1024x768 for en 17" er langt fra normalt, men det er udtryk for en widescreen 17".
Døde pixels:
Langt de fleste døde pixels sker under produktion af panelet og ikke under brug.
Kritkken bør dog ligge på dine fordommene omkring paneltyperne:
VA:
"Panelet egner sig i dag, med den nuværende teknologi og de mange muligheder, ikke til andet end kontorbrug og surfing på nettet"
Fordom.. De nyeste S-PVA og P-MVA overgår de andre paneltyper i kontrastforhold og typisk har de et fantastisk dynamikområde (omtaler du ikke). Dynamikområdet er de mellemliggende nuancer indenfor kontrastforholdet, for hvad nytter et højt kontrastforhold, hvis der ikke kan vises alle de mellemliggende nuancer?
Det mest fejlagtige:
"Det betyder at skærmens styrechip selv drosler farvemængden ned til ca. 250.000 farver - dermed bliver billedet en anelse mere tørt og støvet at se på."
Nej! Det er kun TN paneler, som gør dette. VA varianter har, ligesom IPS varianter, et 8 bit farvepanel.
Panelet fremstilles ikke af f.eks. LG.Philips. LG.Philips producerer TN paneler i størrelser fra 17-19 og S-IPS paneler i størrelser over 19.
Men den største producent af MVA paneler er klart AU Optronics.
Den største (og eneste) producent af PVA paneler er Samsung.
TN:
Panelerne kan kun reelt gengive 6 bit farver, men de bruger FRC algoritmer til at beregne farver ud fra de gunstige. Det virker i langt de fleste tilfælde overraskende godt, men kan skabe problemer i f.eks. film med mange skiftende billeder.
IPS:
" Men det er umuligt at finde ud af om en skærm har IPS eller S-IPS-panel."
Nej det er det ikke. I min egen paneldatabase har jeg oplysninger om det. Alle nye paneler er S-IPS paneler. Det er ikke mere end en mindre udvikling, ligesom der findes P-MVA (Premium) og S-PVA (Super).
Så bør du nok revidere din opfattelse af S-IPS panelernes overlegenhed. De produceres af LG.Philips og LG.Philips S-IPS paneler har lidt under flere problemer. F.eks. har stort set ingen af deres 20" paneler perfekt farvegengivelse, de lider af dårlig coating (som er det yderste anti-refleksive lag på panelet) og typisk af pixelborders.
Man har rettet nogle af problemerne ved deres nyere widescreen, men du kan ikke sætte dem i bås og snakke sådan om det hele.
Ydermere virker det underligt at du snakker om opbygningen, når den ikke bringes specielt i relation til det du fremstiller til sidst og egentlig ikke beviser dine påstande.
Det er alt for firkantet eftersom alle producenter f.eks. har deres variant af TN paneler, og kvaliteten varierer.
Det handler langt mere om den enkeltes behov end en panelteknologi. Nogle folk har ikke brug for et hurtigt TN panel, da ikke alle spiller spil. Man kan f.eks. med fordel købe en PVA skærm, hvis man skal arbejde med farver eller bruger skærmen til kontorbrug og Angel har fat i noget meget essentielt.