Ja en diode er i sig selv ikke en lysdiode, det er kun hvis man taler om en LED (Light Emitting Diode)
Princippet i en diode er at man har et lille stykke sillicium (oftest) som man "forurener" med negative ioner i den ene ende og positive i den anden ende. Sætter man spænding på dioden, således at den er spændt op i lede retning (den mest positive spænding er i den side med negative ioner) så vil den lede spændingen igennem, modsat hvis den spændes op i spærreretning, så vil den selvsagt spærre.
Det er rigtigt man bruger dem i strømforsyninger o.lign, da man så kan få omvendt alle de negative perioder til postive perioder på sinuskurven (til dette skal der bruges en såkaldt brokobling)...
Lysdioden er opbygget af andre stoffer en sillicium, og det kommer an på farven hvad de er bygget op af, men ellers virker de på samme måde.
Tilsidst er der specielle Zener-dioder som har et bestemt spændingsfald over sig, når ellers strømmen er stor nok. Modsat en almindelig diode som har et spændingsfald på 0,6V over sig (0,2-0,3 hvis det er en germanium diode) så kan man få zener-dioder på 2,4 - 2,5 - 5,6 - 12V - bare for at nævne nogen :)