#13, at din Athlon64 er hurtigere i 32 bit programmer end din gamle Barton/Throughbread har ikke en skid med 64 bit at gøre. Athlon64'eren er bare en generation foran og dermed hurtigere clock for clock i forhold til de gamle Barton/Thoroughbread.
Det er netop det geniale ved AMD's indgangsvinkel til 64 bit, at de har lavet en supereffektiv 32 bit processor, der også kan køre 64 bit programmer ved hjælp af udvidelser i kernen. Andre "rene" 64 bit processorer som f.eks. Intel Itanium kan kun køre rene 64 bit programmer optimalt og får et stort performancehit ved afvikling af 32 bit programmer.
Prøv at se det som et regneark med enten 32 eller 64 felter. Et forsimplet eksempel kan være, at du vil lægge to tal sammen som f.eks. 3 og 4. Begge tal opbevares i et separat register indtil sammenlægningen foretages, hvorefter resultatet 7 bliver opbevaret i et tredje register – altså betyder antallet og størrelsen på registrene noget for den overordnede ydelse af processoren.
Nå, men en 64 bit processor har jo 64 registre i stedet for 32, så den må jo så være hurtigere. Nej, ikke nødvendigvis. Når man foretager matematiske operationer med integers (hele tal), så hjælper 64 bit kun, når man arbejder med operationer større end 32 bit, hvilket er ret unormalt i nuværende software. Når du lægger 3 og 4 eller 3.654.467 og 4.656.232 sammen, så skal man stadig kun bruge 1 register til hvert tal og 1 register til resultatet, og systemet er fløjtende ligeglad med, om det er 32 bit eller 64 bit registre, da du alligevel kun kan opbevare en værdi i hver.
Så kan man snakke om floating point operationer (decimaltal) – så burde 64 bit registre jo være hurtigere, da de kan holde flere tal efter kommaet, men x64 arkitekturen, som alle nuværende AMD og Intel 32 bit processorer tilhører, har allerede 64 bit floating point registre (faktisk 80 bit internt), så heller ikke her er der umiddelbart nogen fordel. Så hvad er fordelen så egentlig – de tre h’er såmen: hukommelse, hukommelse og hukommelse. Med et 64 bit operativ system, kan man komme over 4 GB grænsen (eller nærmere 3,5 GB). Dette er selvfølgelig indtil videre mest anvendeligt i server- og workstationmiljøer, men bliver selvfølgelig også hverdag for almindelige computerbruger inden for få år.
Athlon64 processoren kan enten køre i 32 bit mode (hvor 64 bit udvidelser er slukket), compatibility mode (f.eks. 64 bit windows, der afvikler 32 bit programmer) og ren 64 bit mode. I det rene 64 bit miljø frigives 8 ekstra registre, som alt andet lige kan forbedre ydelsen i forhold til 32 bit processorer i særlige tilfælde.