Hvis man endelig skal til at lege AMD vs. Intel, så lad os da tage den på den intellektuelle måde (eller noget ;)).
AMD kontra Intel før Athlon 64:
Athlon XP fulgte med og ownede også Pentium 4 indtil Intel hævede FSB til 533QDR og senere 800QDR - derfra og indtil Athlon 64 pwnede Intel AMD. AMD på servermarkedet behøves vel ikke nogen kommentarer. Derudover var der selvfølgelig også de sædvanlige kommentarer om "AMD ovnene" ;).
AMD kontra Intel før Conroe:
Med Athlon 64 er AMD kommet en ny arkitektur, som erstatter Front Side Bussen. AMD får en sparke-røv udnyttelse af RAM og pwner Intel i den ene benchmark efter den anden - det eneste Intel har på sig er clockfrekvensen, som de hæver og hæver, indtil strømforbruget topper med Prescott. Det eneste sted hvor Intel slår AMD er HyperThreading, der virker som dualcore - hvor mange der kan mærke forskellen skal jeg dog ikke kunne side, men i multithreadede benchmarks bliver AMD smadret sønder og sammen.
På servermarkedet er AMD lige pludselig blevet "favoritten" Direct Connect arkitekturen rykker pga. den voldsomme skalerbarhed. 1 CPU, 6 GB/s RAM båndbredde, 2 CPU'er 12 GB/s RAM båndbredde osv. For Intels vedkommende fortsættes servermarkedet med den "forældede" og underlegne FSB arkitektur og Intel mister markedsandel til AMD.
Derudover er AMD røget et godt stykker under Intels strømforbrug og Preshot øgenavnet finder vej til Prescott.
Med introduktionen af X2 og dualcores bliver Intels HyperThreading også smadret og på Intels hjemmebane, video encoding, vinder AMD. Intels eneste kort er at sænke priserne og det er det man ser - AMD holder derimod nogle uhørt høje priser, hvilket ikke ligner AMD og som mange har været ret trætte af. Yderligere flopper Intels skift til DDR2, da der i lang tid ikke er nogen ydelsesforbedring at hente. Intel får rettet lidt op på det med senere Pentium 4 modeller og højere clockfrekvenser, men det er tydeligt, at Netburst er på vej mod sit endeligt.
Der er faktisk kun ét sted hvor Intel slår AMD, men det er til gengæld også på det ene område, hvor AMD bare ikke har haft succes: Clockfrekvens. Enhver overclocker kan købe en Pentium 4 og forvente 4 GHz næsten uanset model - ved AMD skal man være ekstremt heldig for at nå 3 GHz uden ekstreme metoder. Med den slags clockfrekvenser under bæltet slår Intel stadig fra sig, men markedet for os OC'ere er (desværre x() umådeligt bette...
Nå ja, bærbar markedet ejes selvfølgelig af Intel og Centrino platformen, selv om AMD har et udmærket produkt på gaden - folk er bare ikke klare over det.
AMD kontra Intel efter Conroe:
AMD har frigivet AM2 og skiftet til DDR2 - flopper lige så meget som Intels skit til DDR2, da Athlon 64 processorerne ikke kan bruge den ekstra båndbredde til noget. Intel frigiver Conroe og alt tyder på, at den bliver en AMD killer pga. en ekstremt cache og voldsomme optimeringer af den gamle Pentium 3 arkitektur. AMD har kun småting at byde på i 2006 og desktop markedet ser umådeligt kedeligt ud for AMD. For bærbar markedet forbliver situationen nok uændret, selv om AMD har introduceret Turion X2 med 64 bit understøttelse - Intel har bare et bedre brand på området.
På servermarkedet er mit bud, at AMD holder føringen pga. den overlegne arkitektur. Intel sidder stadig fast i FSB'en og AMDs Opterons skalerer bare bedre end et sæt Xeons.
Derfra ved jeg ikke hvad der sker, men som sagt bliver 2006 nok et rigtig kedeligt år for AMD, når det gælder desktop markedet. Om de nye ting, som AMD har på vej (Torrenza og coprocessorer, shared L3 cache) kommer til at gøre en forskel, bliver spændende at se.
Til gengæld har AMD klart truet Intel med Athlon 64. Ikke alene har Intel for første gang nogensinde adopteret et AMD instruksionssæt, men AMD har også formået at konvertere ærke-allierede, Dell. Og så endda umiddelbart før release af Conroe. Grunden er så simpel som den kan være; AMD har et hamrende godt produkt til servermarkedet og kan efterhånden levere spytte nok processorer ud fra fabrikkerne til formålet.
I sidste ende er det nok en større overdrivelse at sige, at AMD bliver råsmadret af Intel bare pga. Conroe. AMD har været underdog før og det har de klaret helt fint, så mon ikke de også overlever, at Intel tager 1. pladsen tilbage i et stykke tid?
En lille sidebemærkning, som en af systemadministratorerne kom med til en IT introduktion på AAU: "Hvis man skal have en processor, der skal kunne regne på nogle tal, så skal det være en Athlon 64" :e. De har dog valgt at bruge nogle vilderes Sun servere, da de kan det samme trick som AMD, bare bedre. AMD får dobbelt RAM båndbredde med 2 CPU'er, firedobbelt med 4 CPU'er osv. - de Sun servere der blivet benyttet på AAU får dobbelt båndbredde med 2 RAM stænger og firedobbelt med 4 stænger osv. Så kan i jo prøve at forestille jer hvilken RAM båndbredde de 32 GB RAM fordelt på 256 blokke i "Skoda" serveren kan levere :o (det er i øvrigt en 8-vejs server ;)).