Så' der raid.

Diverse d.  28. september. 2006, skrevet af gabbadoo
Vist: 223 gange.

gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-09-2006 23:06:51
Svar/Indlæg:
3065/208
Hej

Er ved at købe endnu en WDC3200YS SATAII harddisk så jeg kan få dem i raid-0.

Spørgsmålet er:

Kan jeg flytte halvdelen af det der ligger på min fyldte disk1 over på en partition der ligger sidst på disk2, så begge diske kun har data i den sidste halvdel, og så, at begge diske har ligeså meget free-space først på diskene, så at xp eller mb'et vil gå med til at kende de to diske som en 2x160GB raid-0 partition jeg så senere kan flytte dataen tilbage på, for så at udvide raid-0 setuppet til harddiskenes fulde størrelse

eller

kræver raid-0 at begge diske er 100% tomme inden man sætter dem i raid-0 i bios ?

steen
 
Elitebruger
Tilføjet:
28-09-2006 23:52:36
Svar/Indlæg:
2870/65
Du får formuleret dig lidt knudret, men lad mig tage tingene lidt af gangen.

Først svaret om hvor vidt de 2 diske skal være tomme: Ja, det skal de, fordi:

Når du laver et stripe-sæt (raid) laves Master File Tabellen om, hvilket gør at diskene slettes/re-konfigureres inde du kan lave partitioner på dem.

Til den første del af dit spørgsmål: Man kan ikke umiddelbart lægge data på et bestemt sted på disken.

Når jeg siger umiddelbart, er det fordi der er nogle tricks til at omgå dette en smule. Ved at partitionere disken, kan du i nogen grad styre hvor på disken data lægges.

Derudover kan man ved at defragmentere med en -b switch (fra DOS) lægge de mest brugte programmer yderst på disken, men det vil ikke gavne dig, da du ikke præcist kan bestemme hvor det er....og du ville helst lægge data sidst på disken, hvis jeg har forstået dit spørgsmål korrekt. Dette er egentligt også rent hypotetisk, da raid alligevel sletter data når det skal konfigureres.

Sørg for at lave en rigtig god backup af dine data, inden du starter på at lave raid. Gerne på en ekstern disk.

Når du så har lavet dit raid, så sørg for at partitionere stripe-sættet. System-filer på den første partition....og data på den næste. Data bør helst ligge på en seperat disk, da raid nogle gange kan svigte...og så er alle dine data gone.

En sidste ting: Du har valgt en fin disk (kan godt lide WD). WD har dog lavet en disk der er en tand bedre til raid end den du har valgt. WD´s RE2 diske er produceret netop til raid.



gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
29-09-2006 08:58:47
Svar/Indlæg:
3065/208
Tak, men øv :) Det er en RE2 Disk jeg har (WD3200YS)



gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-10-2006 14:28:35
Svar/Indlæg:
3065/208
Jeg tænkte på om der ikke var en anden mulighed: hvis man bruger WD's harddisk tool, og sætter disken til kun at rapportere halvdelen af cylinderne. Det burde være muligt at gøre på begge diske, hvis man først installerer dem, flytter rundt på de data der skal "holdes", så begge de sidste halvdele af diskene er fyldt med dem, og altså befinder sig på de skjulte cylindere. Dét skal så gøres inden man sætter dem i Raid.

Vil raid setup så ikke genkende begge diske som den størrelse de er sat til via Disk-size-tool, hvilket -mener jeg- ændrer på det rapporterede antal cylindere, så det altså kun er den første del af hver disk der indgår i raid setuppet.

Spørgsmålet er så bare hvad, der sker hvis man kobler dem fra raid igen, og ændrer tilbage på cylinderstørrelsen??



gabbadoo
 
Elitebruger
Tilføjet:
01-10-2006 14:33:46
Svar/Indlæg:
3065/208
... HVIS det overhovedet er nødvendigt at koble dem fra raid for at rekonfigurere det korrekte cylinderantal.

Hovsa, en RE2 disk er det sq alligevel ikke. Mente jeg ellers da jeg købte den.

Eneste forskel jeg har kunnet finde på RE og RE2 er dog 1,2 mill timer MTBF v. 24/7 (100%) og 0,8 millioner MTBF v. (80%), samt at RE2 klassen af diske skulle være de førende i klassen mht. stødsikkerhed/vibrations-tolerance.

Jeg tager nu den slags med et gran salt; selvom min pc er tændt 24 timer, 7 dage om ugen, bliver den jo ikke belastet som en netværks-server ville blive det.

Desuden var jeg heller ikke - og er det stadig ikke - villig til at betale det ekstra, som en 400GB RE2 disk koster.