Meget pædagorist skrevet artikle, men desværre har nogle fejl.
"Intil for et par år siden var det singlecore der var dominerende og den letteste måde at skyde hastigheden i vejret på, var at lægge mere og mere intern hukommelse ind i processoren. "
- Tildels rigtigt, men forøgelsen af cache lå mest i problemet med Intel's Netburst arkitektur, bedre kendt som Pentium4.
Pentium4 blev lavet med et væsentligt formål at opnå så høje frekvenser som muligt, for at opnå en PR mæssig fordel ved at præsentere en processor med en frekvens langt over andre.
Problemmet med dette lå i at cachen havde problemmer med at holde trit med processorens frekvens, her betød mængden af cache meget for Pentium4, mens Athlon64, som arbejdede med en lavere frekvens, ikke havde samme store behov.
"Fidusen er, at med den interne hukommelse behøver processoren ikke at hente data på ram, og skal sjældnere arbejde med flaskehalse der nedsætter systemets samlede ydelse."
-Cachen søger sine data i RAM'ene, ligesom RAM'ene søger sine data i harddisken. Spørgsmålet ligger i om hvormeget man skal have fx. af cachen, således at cachen kan holde sig selv fyldt op med de data som processoren skal bruge om et øjeblik. Er et dynamisk forhold mellem processoren og RAM'ene, som cachen prøver at holde trit med, så de undgår kontakt.
Selvfølgelig kan der bare smækkes en masse cache på processoren, men med kampen mellem AMD og Intel handler det hele om optimering. Det handler derfor at lave en cache der søger for at der hele tiden er de data der skal bruges snart af processoren, så RAM'ene undgås, samt at søger for at holde mængden af den så lav som muligt.
"Den var i tidernes morgen meget lille, da den fylder uhyggelig meget, og dermed gør processoren dyr at producere. "
-ikke helt uddybende :D ser man på tingene, så er cache og RAM det samme. Forskellen på de to er hvordan den interne hukommelse er opbygget på. Cache er baseret på det der hedder SRAM, Static RAM og de almindelig RAM er bygget på DRAM, Dynamisk RAM. Simpelt forklaret har SRAM den fordel at de er flere gange hurtigere internt og reagerer hurtigere end DRAM, men har den ulempe at produktionsomkostingerne er væsentligt højere.
Siden cachen skal reagere asp på processorens ordre, så er det her SRAM anvendes.
"Så hvad er problemet med singlecore? Reelt ikke meget, men den kan kun tackle en problemstiling, en beregning eller et program ad gangen."
-Er så direkte forkert, det var engang sådan, men er mange mange år tilbage.
Processoren er baseret på det der hedder pipelines, kan ses lidt ligesom en trappe data og dets instruktion(er) går ned af (instruktioner fortæller processoren hvad der skal ske med den gældende data). Den grundlæggende opbygning er en 4 trins pipeline arktitektur, som hedder: Fetch (henter data+instruktioner), Decode (laver det hele om til noget der er spiseligt for processoren), Execute (udføre en handling på data efter hvad instruktionen siger) og Write (skriver resultatet tilbage til RAM'ene). Disse 4-trin er så blevet udvidet igennem tiden til idag, hvor man har omkring 12-15 trin.
Holder vi os til 4-trins modellen, så kan en processor hente data fra et program, mens det decoder data fra et andet og executer fra et helt tredje.
Med Dualcore er det dog muligt at havde 2 forskellige programmer på samme trin og med quad, fire.
Skal vi være helt beviste omkring singlecore, så kunne Pentium4 udføre to programmer samtidigt i hvert trin med sin Hyperthreating, men er ikke blevet anvendt siden, da det var en lappe løsning på netburst's dårlige opbygning.